Ce inseamna pentru un copil sexualitatea?

/ / Modificat: 2009-02-24
Ce inseamna pentru un copil sexualitatea?





 

Nimic!... V-am pus pe ganduri? Ei bine, chiar nimic din ce banuim si ne temem noi ca ar putea sa insemne. Nimic din ce inseamna pentru un adult. In cele ce urmeaza am sa argumentez.

Fiinta umana trece de-a lungul vietii printr-o multitudine de procese evolutive de natura fizica si psihica. Aceste procese se desfasoara firesc intr-o ordine sau succesiune bine pusa la punct de mama natura. Dimensiunea fizica (fiziologica) si cea psihica ale procesului de dezvoltare sunt intim corelate. In principal prima asigura terenul de manifestare al celeilalte, dar exista si o determinare, mai putin sesizabila, in sens invers.

Un rol crucial in aceste evenimente il au hormonii. Ei controleaza, intermediaza, regleaza, declanseaza, toate etapele, dar si coordonarea lor cu directiiile pe care se intinde activitatea psihica. Sigur, pare simplist sa judecam lucrurile asa pentru ca in evolutia unui individ intervin mult mai multi factori.

Totusi unele lucruri, indiferent ce le faci, raman asa cum le-a prescris Natura. Ma refer la dezvoltarea psihica a unui copil care e in deplina concordanta cu dezvoltarea sa fizica si fiziologica.

Despre hormonii sexuali si dezvoltare

Hormonii sexuali se secreta in timpul vietii intrauterine cand controleaza organogeneza aparatului reproducator al fetitei sau al baietelului. Apoi, de la nastere pana la pubertate secretia lor este aproape inexistenta.

La pubertate, sub comanda hipotalamusului, glandele sexuale incep sa secrete hormonii specifici: estrogenul si testosteronul. In acest moment debuteaza cascada de evenimente fizice si psihice care vor tranforma copilul in adult.

Perioada pubertatii aduce cu sine aparitia treptata a interesului pe care tanarul il arata sexualitatii. Aceasta incepe sa capete contur si un sens real in mintea sa. Pe langa schimbarile corpului, hormonii sexuali induc o suma de activitati noi la nivel cerebral: cele legate de erotism si sexualitate.

Deci, odata cu ivirea caracterelor sexuale secundare, cresterea si punerea treptata in activitate a organelor genitale, incepe si "formatarea" functiei psihoemotionale a viitorului adult in ce priveste viata sexuala. De-abia la sfarsitul acestui proces, care dureaza cativa ani, cel care a fost candva un copil va privi cu ochii adultului sexualitatea.

Concluzie

Iata de ce, pentru un copil, netrecut prin etapa mai sus descrisa, informatiile despre sexualitate, din ce si cum se formeaza un copil in burta mamicii, cate balene traverseaza anual oceanul Indian sau faptul ca tigrii si leii sunt niste pisici (sau ca pisicile sunt niste lei mai mici), de ce si in ce conditii se saruta oamenii, cum ingheata cascada Niagara, ce este penisul, in ce conditii si la ce serveste el, de cate ori schimbam dintii, de ce nu avem blana, cum se construieste un vapor, ce sunt meteoritii si unde se afla carul mare, se incadreaza in acelasi capitol: "lucruri interesante de stiut despre lumea inconjuratoare".

Copilul este prin definitie curios. Vrea sa stie tot! Puteti sa-i povestiti despre sexualitate cu acelasi firesc cu care-i explicati de ce pleaca randunelele in tarile calde cand la noi vine iarna. Nu va temeti ca-i dati o educatie nepotrivita pentru ca totodata ii veti spune si ce forme poate lua iubirea, ca sexul e ceva rezervat adultilor, ca ei fac copii doar atunci cand sunt suficient de maturi, ca oamenii mari care se iubesc se saruta altfel decat copiii cu parintii, fratii, verisorii etc. Va intelege mult mai repede si mai usor decat va asteptati.    

......


Articole recomandate

Citeste si despre