O problema pe care toate mamicile si-o pun atat pentru perioadele scurte in care sunt nevoite sa plece la cumparaturi, la medic sau in alte locuri cat si pentru momentul in care isi vor relua serviciul si vor trebui sa gaseasca o solutie pentru timpul pe care copilul il va petrece fara ele.
Bona, cresa, gradinita, bunica? Fiecare are avantaje si dezavantaje si mamele se simt adesea derutate, punandu-si multe intrebari. Asadar ne-am gandit sa abordam acest subiect pentru a analiza aceste variante si a afla care sunt exigentele si experientele voastre in acest sens.
Cand este vorba despre o persoana cu care va ramane copilul, se pun mai multe probleme:
• Pregatirea pe care persoana respective o are in a se ocupa de cel mic, atat din punct de vedere al sigurantei cat si din punct de vedere al petrecerii timpului sau;
• Increderea pe care mama o are in persoana respectiva, cat de mult o investeste cu competenta si bunavointa;
• Modul in care copilul se adapteaza la ritmul persoanei cu care va sta;
• Modul in care persoana adulta se adapteaza copilului, obiceiurilor sale, ritmului sau de activitate si odihna;
• Comunicarea dintre parinte (mama) si persoana care ramane cu copilul.
O parte dintre mamici considera ca nu-si pot lasa copilul cu o persoana “straina” astfel incat opteaza pentru o bunica, o alta ruda sau o prietena. In cazul in care bunicile, matusile sau alte persoane cunoscute nu sunt in aceeasi localitate sau lucreaza, aceste mamici inceaca sa intre intr-o relatie de lunga durata cu o persoana care in timp va deveni bona.
In acest timp, viitoarea bona paticipa alaturi de mamica la ingrijirea copilului si incearca sa se adapteze ritmului copilului si sa se "imprieteneasca" cu el. Mama este acolo dar cu timpul poate lasa bona sa imbrace copilul, sa-l hraneasca sau sa se joace putin cu el. Astfel trecerea se va face treptat, atat bona cat si copilul avand timp sa se acomodeze dar si mama sa vada ca totul este in regula si sa se asigure ca va putea sa plece cu inima linistita.
In cazul in care mama mamei sau soacra acesteia este disponibila, poate fi o varianta dar…adesea este incarcata de conflictualitate. O femeie din familie va avea tendinta de a-si impune propriul stil si propriile reguli spre disperarea tinerei mamici care vrea sa-si creasca copilul asa cum simte si crede ea insasi.
• Cum gasim o bona buna?
• Ce inseamna o bona buna?
• Ce pregatire are o bona?
Iata cele mai frecvente intrebari in legatura cu bonele si cu pregatirea lor.
Alte mamici prefera sa opteze pentru cresa si gradinita, considerand ca pentru copil este foarte bine sa-si petreaca timpul alaturi de alti copii. Nici aici varianta buna nu este atat de usor de gasit intrucat apar alte aspecte cum sunt cele legate de hranire, atentie, mici accidente, imbolnaviri inerente colectivitatii. In plus, o parte din timp cum sunt zilele libere sau noaptea, ramane descoperit si deci mama nu poate pleca decat atat timp cat copilul este la cresa sau la gradinita.
Pentru a merge la o petrecere sau pentru diferite activitati, tot apelul la cineva care vine acasa sa stea cu copilul ramane solutia. Asadar, in functie de multi factori, economici, psihologici si sociali, legati de modul cum mama traieste despartirea de copil, parerea partenerului si propriile ei conceptii si sentimente, mama va alege o varianta sau va realize o imbinare intre mai multe.
Ne propunem luni, 21 aprilie, sa discutam in direct despre Cu cine sta copilul?, un subiect foarte important pentru toate mamicile.
Anca Munteanu
Psiholog - Psihologia copilului
Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie