Cum discuti cu copilul despre patriotism

/ / Modificat: 2023-11-28
Cum discuti cu copilul despre patriotism

Invata-l pe micutul tau despre identitatea nationala si discuta cu el despre patriotism. Pentru a-i insufla micutului tau patriotismul, nu lasa educatia lui doar ca indatorire a scolii. Discuta cu micutul tau despre reperele importante ale istoriei Romaniei, dar si despre cel mai important mod in care isi poate demonstra patriotismul: implicarea civica.

Imnul national si steagul Romaniei

Chiar daca micutul tau nu poate intelege cu adevarat semnificatia imnului national pana nu se familiarizeaza cu istoria Romaniei, acesta poate fi una dintre poeziile pe care le invata de mic.

Poemul "Un rasunet" al lui Andrei Muresanu, dupa care a fost adaptat "Desteapta-te romane" a fost redactat in timpul Revolutiei de la 1848, unul dintre momentele in care constiinta nationala a fost cu adevarat puternica.

Steagul national nu isi mai gaseste locul in caminele celor mai multi romani, dar este important sa-i explici micutului tau importanta acestui simbol national.

Sarbatorile nationale

Invata-l pe cel mic sa respecte sarbatorile nationale cele mai importante si explica-i motivele pentru care aceste zile sunt rememorate de la an la an.

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, este un moment bun pentru a-l invata mai multe pe micutul tau despre unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, ce a avut loc in 1918.

24 Ianuarie este o alta zi importanta. Alegerea in 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Tarii Romanesti, dupa alegerea lui ca domn al Moldovei in 5 ianuarie, este cel mai important moment pentru Unirea Principatelor Romane.

Se organizeaza manifestatii cu caracter patriotic si in 25 octombrie, Ziua Armatei, moment bun pentru ca micutul tau sa afle mai multe informatii despre sacrificiile soldatilor romani in numele tarii lor.

Ziua Eroilor se sarbatoreste in fiecare an odata cu Ziua Inaltarii Domnului, iar in aceasta zi sunt comemorati eroii romani cazuti in primele doua razboaie mondiale, dar si in Razboiul de Independenta.

Monumentele istorice cu caracter national

Atunci cand este posibil, viziteaza cu micutul tau cateva monumente importante dedicate unor momente de triumf din istoria Romaniei.

Du-l sa vada Arcul de Triumf din Bucuresti, de unde porneste Calea Victoriei, denumita astfel dupa intoarcere trupelor romane victorioase in incercarea de reintregire a neamului. In Parcul Carol din capitala, se afla si mormantul soldatului necunoscut, pe care il poti vizita intr-o plimbare educationala cu micutul tau.

Alte monumente importante sunt Mausoleul de la Marasesti si Monumentul Eroilor Romani din al Doilea Razboi Mondial, de la Carei (Satu Mare). Cand ajungi in Alba Iulia, explica-i micutului tau rolul istoric al lui Mihai Viteazul, a carui statuie domina piata din fata Palatului Princiar.

Patriotismul si implicarea civica

Dincolo de datele si informatiile importante cu privire la istoria Romaniei, este important sa legi patriotismul de implicarea civica atunci cand vorbesti despre el cu micutul tau.

In absenta unor fapte, patriotismul se transforma in vorbe goale care pot duce chiar la xenofobie si aroganta fata de alte natii. Momentele in care romanii isi dadeau viata pe campul de batalie pentru integritatea teritoriala a tarii au trecut, dar faptele raman foarte importante pentru patriotism.

Implicarea civica, in cauze si in proiecte care aduc imbunatatiri comunitatii este cel mai important aspect de inteles pentru micutul tau. Invata-l sa se ofere voluntar in proiecte de infrumusetare si imbunatare locala. Poate face ceva pentru tara lui pornind chiar din comunitatea lui.

Incepi prin a-ti exersa dreptul la vot, castigat dupa o Revolutie impotriva regimului comunist in care au murit mii de tineri idealisti. Exemplul tau il va face sa inteleaga pe copil ca actiunea este modul cel mai bun de a-si demonstra patriotismul.

Cand sentimentul patriotic nu este insotit de aspectele sale cetatenesti si responsabile, apare demagogia. Nu iti invata copilul doar sa-si iubeasca tara, arata-i cum si isi poate manifesta iubirea fara de ea in mod practic, respectand legea si aratand bunavointa si respect fara de compatriotii sai.

  • Foto: Freepik

Taguri Educatie Dezvoltare morala copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre