Ai observat ca micutul tau nu are nicio reactie atunci cand primeste diverse cadouri. L-ai invatat sa spuna "multumesc", dar nu suna ca a fi spus din tot sufletul? Atunci este cazul sa inveti micutul sa aprecieze cadourile pe care le primeste!
Invata-l sa fie recunoscator!
Inainte de toate este cazul sa aplici lectia "invatam sa fim recunoscatori" pentru ce avem si ce primim. Regasesti in articolul "Recunostinta la copii" toate trucurile necesare in acest sens. Multe dintre metodele de acolo il ajuta pe copil sa invete si ce inseamna sa apreciezi lucrurile la adevarata lor valoare si cum sa pui mai mult accent pe valori si semnficatia lor.
Fii chiar tu un exemplu!
Asa cum te porti tu cand primesti un cadou, asa se va comporta si micutul tau.
Daca iti arati entuziasmul si aprecierea fata de orice atentie pe care o primesti de la ceilalti, micutul tau va avea ce invata.Apreciaza lucrurile pe care micutul le face pentru tine!
Piticul tau s-a gandit sa iti daruiasca o bomboana sau sa iti ofere un desen special creat pentru tine. Acesta este un moment pe care il poti fructifica in incercarea de a-l invata pe copil aprecierea fata de efortul celuilalt de a-ti darui ceva.
Pe langa faptul ca ii multumesti pentru cadou, nu uita sa mentionezi si ceva specific care te-a impresionat la gestul lui. Un "multumesc" poate sa sune sec sau poate fi din suflet si sa denote aprecierea. Spune-i ca apreciezi si ca esti fericita ca s-a gandit sa iti faca o asemenea bucurie.
Invata-l sa spuna "multumesc"!
Fie ca e spus din suflet sau nu, este un semn de politete care trebuie sa faca obligatoriu parte din "repertoriul" manierelor lui. Totusi, nu te limita la a-l invata ca de fiecare data cand primeste ceva sau cand cineva il ajuta trebuie sa spuna multumesc pentru ca asa este politicos.
Vorbeste-i despre ce inseamna de fapt aceasta multumire, despre adevaratul ei rol. Ajuta-l sa inteleeaga sensul multumirii. Spune-i ca a spune multumesc inseamna a aprecia efortul pe care altcineva l-a depus pentru tine, desi nu a fost obligat.
Invata-l sa scrie biletele de multumire si lauda-l de fiecare data cand este politicos. La nicio varsta nu functioneaza metoda prin care ii spui "ar trebui sa fii recunoscator pentru tot ce primesti". Copiii trebuie sa simta ceea ce inseamna aceasta recunostinta, sa o traiasca si sa ii vada semnificatia si valoarea.
Nu il rasfata!
Acesta este unul dintre cele mai bune moduri prin care il poti ajuta pe copil sa aprecieze cadourile. Ca orice parinte care vrea tot ce e mai bun pentru copil, poti cadea in capcana in care sa ii achizitionezi constant diverse lucruri, neputand rezista in fata dorintei lui. Cu cat micutul este coplesit mai des cu cadouri si primeste tot ce doreste, cu atat va aprecia mai putin acest gest.
Limiteaza-te la a-i cumpara copilului cadouri cu diverse ocazii si ca forma de merit pentru atunci cand face anumite lucruri (ia un premiu, te-a ajutat intr-o treaba speciala, te-a ascultat, s-a comportat frumos intr-o situatie speciala etc.). De asemenea, retine ca nu cantitatea conteaza, asa ca ii poti oferi o singura jucarie in loc de 10. Copiii apreciaza cel mai mult timpul petrecut cu parintii decat lcururile materiale.