Modestia este un concept greu de inteles de copii la varste mici, de aceea, este un subiect care trebuie abordat cu ei in adolescenta. Este o virtute esentiala pentru orice om, de pe urma careia castiga respect, simpatie si prieteni in jurul lui. Este totodata o oglinda pentru respectul si stima de sine pe care copilul si-l poarta si il arata celorlalti.
Din dorinta de a-i invata mai usor ce inseamna aceasta virtute, parintii tind sa pice prada unor greseli frecvente in modul in care isi invata copiii sa fie modesti!
Nu asocia modestia cu vestimentatia
Doar pentru ca o persoana se imbraca mai excentric, opulent sau vulgar, nu inseamna ca este lipsita de modestie. De aceea, nu este indicat sa-i prezinti copilului modestia in lumina modului in care isi alege hainele sau nu. E adevarat ca unele persoane transmit diverse mesaje sau semnale prin vestimentatie, dar acestea nu au legatura in mod special cu modestia.
Modestia este implicata in toate aspectele vietii, nu doar in stilul de imbracaminte ales. Cel mai mult, se reflecta in comportament. Trebuie sa vezi "dincolo de haine" cand ii vorbesti copilului despre modestie, iar discutia sa se refere intotdeauna la respectul pe care trebuie sa il poarte fata de propriul corp, dar si fata de ceilalti.
Discutiile despre stilul vestimentar si cele despre modestie sunt doua chestiuni separate. Discuta-le separat, pentru a evita ca cel mic sa faca remarci jignitoare la adresa persoanelor din jurul lui care se imbraca strident sau excentric.
Nu ii da de inteles ca este responsabil pentru ce gandesc sau fac ceilalti
Nu incerca sa iti incurajezi copilul sa se poarte sau sa se imbrace asa cum le-ar placea altora sa o faca ori sa se considere responsabil pentru ceea ce spun sau gandesc cei din jurul lui. Invata-l sa se cunoasca mai bine pe el insusi si sa faca intotdeauna lucruri ori sa se imbrace asa cum simte si ii place, bineinteles, avand grija sa respecte normele si limitele adecvate in societate.
Nu asocia modestia cu frumusetea
Modestia nu te face mai frumos si nu are nicidecum legatura cu estetica. Modestia este legata mai degraba de respectul pe care copilul il are pentru el insusi, dar si pentru cei din jurul lui: de la modul in care se imbraca, vorbeste, reactioneaza la problemele altora etc. Multi parinti incearca sa le transmita copiilor ideea ca modestia este o calitate dezirabila asociind-o cu frumosul. Insa frumusetea este relativa, pe cand modestia nu.
Nu asocia modestia cu un anumit sex
Nu incerca sa faci discriminari pe baza de sex cand vine vorba de modestie, intrucat este dezirabila in egala masura la ambele sexe. Nu incerca sa promovezi ideea ca fetele ar trebui sa fie mai modeste din fire decat baietii. Este indicat sa promovezi modestia ca pe o virtute pe care orice om trebuie sa o stapaneasca si sa o valorifice in viata lui, indiferent ca este femeie sau barbat.
Nu te astepta ca micutul sa fie modest, daca tu nu esti astfel
Copilul invata cel mai usor ce inseamna sa fii modest prin puterea exemplului. De aceea, este important sa fii un model pozitiv in acest sens: sa ai mereu bun-simt, sa iti respecti aproapele, indiferent de situatie, si sa te respecti pe tine suficient de mult pentru a nu te pune in situatii compromitoare sau injositoare. De asemenea, este important sa nu epatezi niciodata prin ceea ce faci, sa nu te declari mai bun sau superior fata de altii si sa nu jignesti pe nimeni.