Discutia despre droguri cu copilul, cand si cum?

/ / Modificat: 2011-07-01
Discutia despre droguri cu copilul, cand si cum?

Consumul sau abuzul de droguri in randul copiilor este o realitate crunta. Acestia incep sa consume substante interzise de la varste din ce in ce mai fragede. De aceea, specialistii sustin ca discutia despre droguri trebuie initiata de la varste cat mai mici (prescolaritate) si adaptata ulterior in functie de varsta.

Te-ai putea intreba oare cum sa discuti un subiect atat de delicat si complicat cu un copil de numai cativa anisori. Incearca sa ii vorbesti despre droguri ca despre o alta boala de care i-ai vorbit. Informeaza-te bine inainte de a deschide subiectul pentru a fi pregatita sa raspunzi intrebarilor lui. Ofera-i date si fapte reale, explica-i care-i pozitia familiei cu privire la acestea.

Discutia despre abuzul de droguri in functie de varsta

3-7 ani

La aceasta varsta trebuie sa ai o abordare cat mai simpla si sa raportezi intotdeauna discutia la experienta sau exemple. O ocazie buna de a-i vorbi despre droguri sau despre substante permise si interzise este atunci cand ii dai un medicament pentru o anumita afectiune.

Ii poti vorbi despre beneficiile pe care ni le aduce la nevoie anumite medicamente si substante chimice si despre efectele nocive pe care le au altele asupra noastra.

Te poti folosi de exemple din jur. Nu o sa poti sa ai o discutie complexa despre consumul de heroina, cocaina sau alte droguri periculoase la aceasta varsta. Dar daca observi o persoana care tine o tigara in mana poti profita de moment.

Ii poti vorbi despre fumat, despre dependenta de nicotina si despre consecintele fumatului in organism. Este un inceput de discutie care ar putea duce treptat la discutii despre alte tipuri de substante periculoase.

Vorbeste-i pe un ton calm si foloseste numai cuvinte pe care copilul le poate intelege. Fii clara si concisa cu privire la:

  • cum fac sa se simta o persoana;
  • riscul supradozei;
  • efecte pe termen lung ale consumului de droguri.

art_mama_adolescent8-12 ani

La varste mai mari, poti deja sa ceri opinia copilului cu privire la droguri. Arunca-i pastila si intreaba-l ce stie el despre droguri si ce crede despre ele. Este un debut bun al unei discutii atat de importante.

Insa intreaba-l sincer si deschis, fara a-l judeca sau critica pentru a putea obtine un raspuns sincer din partea lui. Daca el vrea sa dea un raspuns sincer, dar stie ca va fi mustruluit pentru ceea ce crede va minti sau nu va raspunde la intrebare.

In aceasta etapa a copilariei el este dornic sa vorbeasca sincer si deschis cu tine despre subiecte delicate si sensibile. Arata-i ca poate avea incredere in tine si ca poate vorbi orice cu tine. Numai asa vei avea un dialog deschis cu el.

Chiar daca micutul nu iti va raspunde imediat la intrebare sau spune ca nu stie, nu iti face griji. Este suficient si atat. Ai aruncat pastila. L-ai facut pe micut sa se gandeasca si sa mediteze asupra subiectului.

Te poti folosi de stiri, emisiuni sau exemple din jur pentru a-i vorbi despre droguri. De exemplu, consumul de steroizi in sport poate fi un punct de lansare a discutiei.

consum_droguri_adolescenti_efecte_negative13-17 ani

Copilul este deja mare si probabil stie ca alti copii (poate de varsta lui) consuma droguri, fumeaza sau beau alcool. Ar putea avea chiar prieteni in anturaj care fac asta. Riscurile sunt foarte mari la aceasta varsta.

El poate citi sau auzi stiri sau surse despre etnobotanice (atat de mult raspandite pe langa scoli) si efectele lor, despre accidente de masina ale persoanelor care conduc sub influenta alcoolului sau despre efectele drogurilor asupra sanatatii.

Te poti folosi de stiri, filme sau chiar de experientele prietenilor lui pentru a discuta cat mai deschis despre pericolul consumului de droguri asupra lui. La aceasta varsta sunt utile documentarele despre riscurile abuzului de substante interzise (chiar daca sunt uneori extrem de violente si triste) si revistele sau materialele informative care evidentiaza aceste pericole.

Este important ca la aceasta varsta sa castigi increderea copilului. Numai asa el va putea sa vina la tine atunci cand e in dilema daca sa incerce sau nu sa fumeze sau sa bea alcool ori alte substante. Insa daca stie ca va fi certat sau pedepsit doar pentru ca a avut aceste ganduri el va refuza dialogul cu tine si se va increde in alte surse, care pot fi indoielnice.

Ceea ce trebuie sa intelegi este ca nici macar cel mai informat sau educat copil nu este ferit de riscul de a consuma astfel de substante. Copiii se lasa usor influentati la varste fragede. De aceea este mai important sa tii un canal de comunicare cat mai deschis cu copilul. Permite-i sa isi exprime gandurile si opiniile inca de cand e mic, chiar daca acestea te sperie uneori.

Taguri Discutie droguri copii Abuz droguri copii Explicatii stiri copii Pericole copii Comunicare copii Dependenta droguri adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre