Discutia despre fumat/tigari cu copilul, cum si cand?

/ / Modificat: 2012-03-14
Discutia despre fumat/tigari cu copilul, cum si cand?

discutie_tigari_parinti_copiiDiscutia despre fumat sau tigari este extrem de importanta in combaterea pericolelor la care sunt supusi copiii in scoli. Astazi copiii incep sa fumeze inca de pe bancile scolii generale, iar fara o discutie timpurie despre importanta evitarii acestui viciu si a riscurilor la care sunt supusi, risti ca urmatorul consumator de tigari sa fie copilul tau!

Oferirea unor informatii esentiale copilului despre efectele fumatului si riscurile la care se supun, precum si stabilirea unor reguli clare poate fi cheia succesului in a-l tine departe de tentatia tigarilor. Discutia despre tutun si efectele lui trebuie inceputa de la varste mici, cam de pe la 4 anisori.

De ce fumeaza copiii de la varste mici?

Copiii pot fi atrasi sa incerce sa fumeze, si ulterior sa devina dependenti din mai multe motive:

  • a fi in pas cu "moda";
  • a se integra in a anumite grupuri de copii;
  • a fi mai popular si "de gasca";
  • a parea mai matur;
  • pentru a se simti independent;
  • chiar si pentru a slabi.


Orice motiv din cauza caruia copilul se poate apuca de fumat este gresit si nu are efectul pe care il crede el. Copiii trebuie sa stie asta, iar parintii sunt responsabili cu transmiterea mesajului. Discutia despre tigari poate fi foarte simpla daca ai o relatie deschisa si o comunicare eficienta cu micutul tau.

copil_comunicareCum vorbesti cu copilul despre tigari?

 

Fii un model pentru el!

Nu fuma! In acest fel transmiti cel mai important mesaj copilului. Exista mai putine riscuri ca cel mic sa fumeze cand va avea ocazia daca nu a vazut ca acest obicei are loc in familie. Daca el vede ca fumezi, va avea impresia ca nu este nimic rau in a face acest lucru. Iar atunci cand il vei certa ca fumeaza s-ar putea sa te trezesti ca iti spune "Dar tu de ce fumezi, daca este atat de rau si periculos?". E mai usor sa ii vorbesti copilului despre cat de rau e fumatul cand nu o faci si tu, decat sa ii explici de ce iti faci singura rau.

Nu vorbi de consecinte care apar la maturitate!

Nu aborda in discutia cu cel mic consecinte si efecte nocive ale fumatului care pot aparea peste 10 sau 20 de ani. Copiii nu pot gandi si analiza lucrurile pana intr-acolo. Vorbeste-i despre efectele imediate ale tigarii, nu de cancerul de plamani care poate aparea la 50 de ani. Spune-i de cheltuielile inutile, problemele de respiratie, mirosul ingrozitor, patarea unghiilor si a pieli precum si de stricarea danturii.

Vorbeste-i despre alti copii (de varsta lui sau mai mari) care fumeaza!

Daca nu vrei sa te intrebe "dar de ce Razvan, care e de varsta cu mine, fumeaza si eu nu pot?". atunci nu trebuie sa mergi in discutie pe ideea "doar oamenii mari fumeaza". Intreaba-l daca mai cunoaste si alti copii care fumeaza, cu ce crede el ca ii ajuta si incearca sa elimini cauzele enumerate mai sus din cauza carora se apuca copiii de fumat.

efecte_negative_sanatate_fumat_copilVorbeste despre fumat in raport cu sanatatea, nu il asocia cu o problema comportamentala!

Fumatul nu este o problema comportamentala. Nu asocia fumatul cu felul in care se poarta copiii. Trebuie discutat despre fumat doar in termeni medicali si legat de efectele pe care el aduce asupra sanatatii. Pe masura ce cresc si ajung adolescenti, copiii manifesta graduri diferite de rebeliune.

Uneori, vor sa se poarte urat in mod voluntar pentru a se razbuna pe parinti sau a-i "pedepsi". Daca va avea impresia ca fumatul este doar un mod de a se purta urat, atunci nu va ezita sa o faca. Insa daca asociaza fumatul cu boli, probleme de sanatate si dureri va sta departe de el.

Ajuta copilul sa inteleaga imaginile de pe pachetele de tigari!

Imaginile socante de pe pachetele de tigari nu pot fi aratate copiilor mici. Lasa copilul sa mai creasca inainte de a le vedea si discuta impreuna. Chiar daca nu sunt placute la vedere, ele pot fi sugestive si pot ajuta copilul sa inteleaga – mai practic – cam ce fac tigarile in corpul uman.

nicotina_dependenta_fumat_copilVorbeste-i despre dependenta de nicotina!

Copilul trebuie sa stie ca o data ce pune o tigara in gura exista riscul sa o faca si a doua oara si sa devina fumator. Daca nu stie acest amanunt ar putea fi tentat sa incerce macar o tigara pentru a vedea cum e. Explica-i si cat de greu este sa renunti mai apoi la acest viciu!

Invata copilul sa spuna NU!

Explica-i copilului ca nu este nicio rusine sa refuze tigarile care i se ofera si ca nu trebuie sa bage in seama daca se fac glume pe seama lui. Daca spune NU la momentul potrivit este ferit de pericolul drogurilor, tigarilor sau alcoolului si al altor pericole de acest fel.

Taguri Discutie tigari copii Fumat copii Tigari copii Comunicare copii Fumat pasiv copii

Articole recomandate

Citeste si despre