Favorizarea unuia dintre copii, ce probleme apar?

/ / Modificat: 2012-10-11
Favorizarea unuia dintre copii, ce probleme apar?

In orice familie cu mai multi copii, exista un prichindel care este tratat preferential de parinti. Constient sau nu, parintii isi trateaza diferit copiii, preferandu-l in general pe unul in defavoarea celuilalt. Un astfel de comportament atrage o multime de consecinte care se reflecta in dezvoltarea copiilor neglijati sau tratati cu indiferenta de parinti. Descopera care sunt principalele probleme care apar din cauza favoritismului parental si cum sa le eviti!

Nu favoritismul este problema, ci modul in care pun parintii problema!

In ciuda faptului ca este criticat vehement, favoritismul parental este necesar si chiar de dorit in unele situatii.

Sa luam in considerare cazul in care parintii acorda mai multa atentie unui nou-nascut sau unui copil bolnav ori cu dizabilitati. Este normal ca acesti copii sa primeasca mai multa atentie din partea parintilor.

Greseala porneste, in opinia multor specialisti, de la parintii care nu comunica si nu explica situatia celuilalt copil.

Este normal ca fratiorul mai mare sau defavorizat sa creada ca nu este iubit sau apreciat, daca nu ii explici ca acorzi mai multa atentie nou-nascutului, deoarece are nevoie de mai multe ingrijiri, din cauza varstei mici si a faptului ca nu poate sa vorbeasca sau sa se deplaseze singur pentru a-si satisface nevoile etc.

Copilul trebuie sa stie ca si el a fost odata nou-nascut si ca era tratat exact la fel. Mai mult chiar, este recomandat sa incerci sa il implici in procesul de ingrijire a noului membru al familiei.

La fel trebuie procedat si in cazul copiilor bolnaviori sau cu nevoi speciale. Copilului trebuie sa i se explice ca nu este vorba ca el nu este iubit sau apreciat, ci ca fratiorul lui este intr-o situatie care necesita ingrijiri speciale. Aminteste-i ca si el, cand a fost bolnav, a primit acelasi tratament si ca nu este un gest rau-intentionat sau indreptat impotriva lui.

Consecintele favoritismului parental asupra copiilor

In cele mai multe familii, parintii nu comunica cu copiii lor, nu le ofera explicatii, iar tot ce vad si inteleg multi dintre ei este ca fratele mai mic, bolnavior sau bebelusul primeste mai multa atentie, este mai iubit, in timp ce ei abia daca sunt bagati in seama sau sunt indepartati, deoarece primesc adesea replica - "nu am timp acum de tine sau sa te ascult".

Exista si familii in care favoritismul este facut cu rea intentie. Pur si simplu, unii parinti prefera sau au sentimente mai puternice pentru unul dintre copii, nefiind constienti cat de rau ii pot face celuilalt.

Consecintele tratamentului preferential, indiferent daca este cu buna intentie sau nu, are intotdeauna efecte secundare dezastruoase in dezvoltarea copilului defavorizat.

In primul rand, copilul se va simti neapreciat, neiubit si chiar nedorit in sanul familiei. Un astfel de tratament nu doar ca va afecta semnificativ stima lui de sine, dar va da nastere depresiei si izolarii sociale.

Copilul va manifesta probleme si pe plan academic. Randamentul lui scolar va scadea, iar interesul pentru invatat va fi substantial redus.

Si frustrarile isi fac loc in dezvoltarea copilului defavorizat. El este intotdeauna cel acuzat cand se fac boacane, pedepsit mai mult, dar care primeste recompense, daruri si atentie mult mai putine decat celelalt copil. Este normal sa se simta frustrat si nedreptatit.

Nu in ultimul rand, favoritismul parental incurajeaza dezvoltarea rivalitatii intre frati. Copilul defavorizat va fi gelos pe fratiorul care primeste toata dragostea si atentia parintilor si i-ar putea face chiar rau. Copilul nedreptatit tinde sa nutreasca resentimente si sa fie mai agresiv cu ceilalti.

Este foarte important ca toti copiii unei familii sa fie tratati la fel si sa nu existe favoritisme. In cazul in care tratamentul preferential este inevitabil - cum am explicat mai sus, cu bebelusii, copiii bolnavi sau cu dizabilitati etc. - este recomandat ca parintii sa vorbeasca cu ceilalti copii si sa le explice ca modul in care sunt tratati ei nu are legatura cu sentimentele si ca este o situatie temporara. In plus, este indicat chiar sa ii implice pe cei care primesc mai putina atentie, din cauza conjuncturilor nefavorabile, in procesul de ingrijire a fratiorilor care au nevoie de sprijin.

Tu ai avut un tratament preferential fata de unul dintre copii? Care au fost consecintele si cum ai remediat situatia? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre