Masturbarea la copii

/ / Modificat: 2008-03-05
Masturbarea la copii

Inca de la nastere, organele genitale sunt sensibile si erogene, adica prin atingere produc o anumita placere, pe care mai tarziu o vom numi “placere sexuala”.

La inceput insa este o placere pe care copilul o simte ori de cate ori este atins si care este legata de ingrijirile materne.

Ea nu este doar simtita la nivelul zonei genitale ci pe tot corpul doar ca pielea organelor genitale este mult mai inervata si deci mult mai sensibila.

Asadar copilul cunoaste placerea atingerii inca dinaintea momentului cand poate duce manuta. Atunci cand va putea, o va face pentru a regasi senzatia placuta cunoscuta.

Apoi, daca ne referim la aspete de fiziologie, erectia este prezenta inca de la nastere atat a penisului la baietei cat si a clitorisului la fetite si este insotita de a anumita tensiune si placere.

Ea este semnul functionarii si excitabilitatii organelor genitale, fara functia reproductiva, bineinteles, care se dezvolta la pubertate.


Aspectul cel mai adesea semnalat de catre parinti este "cat de periculoasa este masturbarea?", ei fiind surprinsi atunci cand isi descopera copilul facand asta.

"Sa-l lasam?", "Sa-i interzicem?", "Cum sa reactionam?", "E normal?", "Daca va continua?", "Daca va face in public, la gradinita?", "Ce inseamna acest gest?" si cate si mai cate intrebari puse de parinti aflati in diferite stari: teama, rusine, ingrijorare, curiozitate, nelamurire.

De fapt nu ne propunem sa “judecam” acest gest ci sa-l intelegem. O mamica spunea ca cel mic nu a vazut filme sexy si totusi imita miscarile sexuale.

Sigur ca sexualitatea nu se invata prin imitatie ci este in mare parte efectul unor comportamente innascute astfel incat daca cel mic a descoperit placerea pe care o simte intr-o astfel de stimulare, a descoperit o pozitie sau un anume mod de a o procura, il va repeta.

Problema care exista cu adevarat este ce simt parintii si ce reactie au ei pentru ca asta influenteaza comportamentul copilului si starea lui.

Incercam sa abordam acest subiect, luni 10 martie, la orele 20 cand va astept pe forum cu parerile, opiniile, experientele si intrebarile voastre.  


Anca Munteanu

Psiholog - Psihologia copilului

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Articole recomandate

Citeste si despre