Sapte lucruri sexiste pe care nu ar trebui sa i le spui niciodata unui copil

/ / Modificat: 2022-08-25
Sapte lucruri sexiste pe care nu ar trebui sa i le spui niciodata unui copil

Unele lucruri pe care le spunem copiilor, fie ca sunt copiii nostri sau ai altora, ii pot marca profund. Fara sa ne dam seama, folosim expresii si fraze care ii pot afecta pe copii, le pot transmite mesaje gresite despre ei si despre ceilalti si le pot induce niste stereotipuri care nu sunt deloc sanatoase, pe termen lung. Exemple sunt la tot pasul, iar clasica „ce tot plangi ca o fetita?” spusa unui baiat este doar una dintre expresiile pe care nu ar trebui sa le mai folosim in relatie cu cei mici. Iata ce alte fraze sa mai eviti si de ce este gresita folosirea lor!

1. Esti la fel de dragalas ca o fata! O remarca aparent inocenta, insa spusa unui baiat, ii transmite mesajul ca doar fetele pot fi frumoase si ca aceasta trasatura nu este specifica baietilor in general.

2. Alergi ca o fetita! Spusa in orice context si pentru orice alt tip de actiune: arunci ca o fata, dai cu mingea ca o fata etc este o insulta la adresa baietilor, dar transmite si mesajul gresit ca fetele nu sunt capabile sa faca lucrurile la fel de bine ca baietii.

3. Fetele sunt mai linistite, baietii sunt agitati. Aceasta polarizare - fetele sunt delicate, linistite si finute, iar baietii sunt brutali, agitati si duri nu face decat sa le transmita copiilor mesajul ca nu este in regula ca baietii sa fie sensibili si fetele sa fie dure.

4. Baietii nu plang. Un mesaj complet gresit, care ii invata pe baieti ca nu este in regula sa isi exprime sentimentele, ii face sa isi reprime emotiile negative si sa fie retinuti. Ei „trebuie” sa dea dovada de curaj si barbatie, iar daca se comporta altfel, sunt considerati slabi.

5. Comporta-te ca o fata! Spusa unei fete, aceasta fraza ii transmite mesajul ca fetele trebuie sa se comporte intr-un anumit fel, sa aiba o tinuta si o atitudine demne de faptul ca sunt fete, iar asta pune o presiune uriasa pe umerii lor.

6. Nu lovi fetele! Un alt mesaj sexist care ii transmite unui baiat ca este in regula sa loveasca alti baieti, dar nu sa loveasca fete. Mesajul corect pe care ar trebui sa il transmitem este: nu e in regula sa lovesti alti copii! Indiferent ca este vorba despre fete sau baieti, conflictele se rezolva prin dialog si comunicare.

7. Lucruri de fete/ lucruri de baieti. Aceasta polarizare se face inca din primii ani de viata, fetelor li se induce ideea ca anumite culori, jucarii si sporturi sunt doar pentru fete, iar baietilor la fel, ca anumite lucruri sunt specifice doar baietilor. Aceasta polarizare este sexista, stereotipizata si limiteaza libertatea de explorare a copiilor.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare parinti baieti

Articole recomandate

Citeste si despre