Secretele copiilor, cum trebuie sa ne purtam?

/ / Modificat: 2012-11-20
Secretele copiilor, cum trebuie sa ne purtam?

Daca micutii de varste foarte fragede nu inteleg care sunt implicatiile unui secret, ulterior, cand ating varsta gradinitei, parintii au raspunderea de a-i invata care sunt secretele "bune" si care sunt cele "rele". Astfel, copiii vor fi protejati de pericole, iar parintii vor face primii pasi in educarea morala a prichindeilor.

Secrete "bune" si secrete "rele"

Pe masura ce cresc, copiii ajung sa lege prietenii cu alti princhindei, in medii precum gradinita sau in parcul de joaca, iar procesul de socializare include adesea si aparitia conceptului de "secret". Copiii susotesc si isi fac unii altora confesiuni, adesea inofensive.

Problemele apar atunci cand copiii tin secrete care dauneaza altor copii, spre exemplu prin excluderea lor din anumite jocuri sau prin adresarea unor cuvinte urate, sau cand micutii intra in vizorul unei persoane cunoscute ori necunoscute, cu intentii necurate, care ajunge sa le faca rau copiilor apeland la secret.

Pentru ca secretele sa nu se intoarca impotriva copiilor si a sigurantei lor, parintii au responsabilitatea de a-i invata diferenta care exista intre un secret "bun" si unul "rau".

Incepe prin a-i explica micutului tau care sunt caracteristicile unui secret "bun", oferindu-i exemple de tipul:

  • Un secret bun este o petrecere-surpriza, cand toata lumea este la curent cu organizarea ei, mai putin sarbatoritul.
  • Un secret bun este un cadou pe care vrei sa il faci bunicului, bunicii, surorii, matusii etc. si care va fi deschis la o data anume, cand nu va mai reprezenta un secret.
  • Un secret bun este un joc amuzant cu alti copii, care nu incalca regulile de siguranta impuse de parinti, care nu exclude niciun copil prezent si care nu implica vorbe urate despre alti copii.

La extrema opusa se situeaza secretele "rele", pe care copilul ar trebui sa invete sa le dezvaluie imediat parintilor sai. Pentru a intelege ca acestea sunt diferite de cele "bune", ii poti oferi copilului tau exemple de tipul:

  • Un secret rau reprezinta orice atingere din partea unui cunoscut sau necunoscut, care invadeaza spatiul personal, care nu este dorita etc.
  • Un secret rau sunt si cadourile si favorurile facute in absenta parintilor.
  • Un secret rau este, in definitiv, orice cuvant ori actiune care il deranjeaza pe micut.

Copiii pot dezvolta o anume reticenta in a le dezvalui parintilor o informatie care le-a fost comunicata ca fiind un secret. Pentru a contracara acest fenomen, pune-i intrebari copilului pe un ton bland, jucaus, pentru ca micutul sa se simta in siguranta si, astfel, sa aiba increderea de a-ti dezvalui secrete potential periculoase.

Copiii mici nu pot tine secrete

Inainte sa atinga varsta prescolara (aproximativ 3-6 ani), copiii vor fi prea mici pentru a tine secrete. Este important, in consecinta, sa ii asiguri micutului tau confortul si increderea de a exprima ceea ce aude in jur, fara a-l certa si a-i inocula un sentiment de vina. Atunci cand iti doresti ca o informatie sa ramana confidentiala, asigura-te ca nu o dezvalui (fie si in timpul unei conversatii telefonice) in prezenta micutului tau.

Articole recomandate

Citeste si despre