Un studiu realizat de Universitatea din Michigan, SUA, arata ca asa-numita „palma educativa” nu are efectul dorit de parinti, ba din contra, le poate provoca copiiilor tulburari mintale si chiar deprese.
Desi pedeapsa corporala a copiilor este interzisa in multe tari, din pacate, inca este practicata de multi parinti din intreaga lume, dar in special de cei din Romania.
Desigur, niciun parinte nu isi palmuieste copilul cu intentia de a-i afecta sanatatea mintala, insa acest tip de educatie este inca privit ca un mod eficient de educare. In plus, copiii nu invata nimic din bataie. Invata doar sa le fie teama si sa confunde dragostea cu violenta. In schimb, daca parintii i-ar explica copilului ce greseste si de ce nu trebuie sa faca acel lucru, pe un ton calm, copilul ar intelege si ar fi mai cooperant.
Palmele educative si tulburarile mentale
Potrivit studiului, pedepsele fizice si agresivitatea verbala ca mod de educare a copiilor ar trebui incluse in categoria abuzurilor fizice si emotionale, deoarece pagubele sunt similare cu cele ale altor experiente negative din copilarie. Potrivit cercetatorilor, copiii care sunt loviti de parinti sunt mai susceptibili sa devina adulti deprimati, sa aiba tendinte suicidale si sa abuzeze de alcool si alte substante interzise.
Pentru efectuarea studiului s-au analizat datele a 8.300 de adulti cu varste cuprinse intre 19 si 97 de ani, care au raspuns la chestionare despre experientele negative pe care le-au suferit in copilarie si problemele de sanatate fizica si psihica cu care s-au confruntat la varsta adulta.
Aproximativ 55% dintre participanti au raportat ca au fost loviti sau chiar trantiti de parinti, in copilarie. Acest grup de persoane au prezentat cele mai mari posibilitati de a cadea in depresie si de a suferi de tulburari mintale.
Unul dintre obiectivele activitatii acestei echipe de cercetare este acela de a clasifica educatia prin bataie si tipete drept agresiuni asupra minorului care duc la provocarea unor daune majore in dezvoltarea copiilor.
Sursa: vix.com