10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca in locul copiilor

/ / Modificat: 2018-10-31
10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca in locul copiilor

Cu siguranta, fiecare parinte vrea tot ce e mai bun pentru copilul lui. Vrea sa ii dea tot ce are nevoie, sa fie langa el atunci cand are nevoie, sa il sustina, sa il ghideze. Exista insa si lucruri pe care nu este sanatos ca un parinte sa le indeplineasca in locul micutului.

1. Nu vorbi in locul lui

“Cum te cheama?”, este intrebat copilul. Iar parintele raspunde promt in numele celui mic: “Il cheama Matei!” sau Ana, Gabriela, dupa caz.

Ei bine, atata timp cat micutul a invatat sa vorbeasca, da-i voie si ofera-i spatiu sa raspunda el la intrebarile ce ii sunt adresate. Nu te transforma in purtatorul de cuvant al copilului.

2. Nu deveni prietenul micutului

Nu uita rolul tau este de parinte, dupa caz mama, sau tata. Iar acest lucru presupune un anumit tip de relatie cu micutul. Nu incerca sa devii prietenul sau, mai rau, confidentul, copilului tau! Nu confunda o relatie de incredere intre tine si copilul tau cu o relatie de prietenie. Este firesc sa cultivi increderea intre voi doi, sa va intelegeti bine. Ca prieten, devii egalul copilului tau si iti pierzi din autoritate. Plus ca un prieten este cineva pe care ti-l alegi, iar parintele iti este dat.

3. Nu confunda nevoia cu dorinta

Faptul ca micutul iti cere dulciuri, nu inseamna ca trebuie si sa i le oferi. Ca parinte esti dator sa ai grija de nevoile celui mic: nevoia de hrana, de adapost, de dragoste, de a petrece timp impreuna. Copilul este insa responsabil de indeplinirea dorintelor lor.

4. Nu il ajuta mai mult decat este cazul

Adu-ti aminte ca micutul tau creste, iar nevoile lui sunt diferite de la o perioada la alta. Daca poate manca singur, nu ii da tu sa manance, considerand ca el mananca prea incet. Lasa-l sa faca lucrurile in ritmul lui. La fel, lasa-l sa se imbrace singur, sa isi stranga hainele si jucariile. Dupa doi-trei ani, copii chiar vor sa fie lasati sa faca ei insisi diverse lucruri.

5. Nu ii impune gusturile tale

Chiar daca este copilul tau, nu uita ca este o persoana diferita de tine. Lasa-l sa isi dezvolte propriile gusturi in legatura cu filmele, muzica sau cartile.

6. Nu ii alege hobby-urile

Mai mult, nu alege tu pentru el unde sa mearga sau cum sa isi petreaca timpul liber. Da-i voie sa isi descopere singur interesele si sa isi aleaga hobby-urile.

7. Nu ii numara banii din puculita

Daca micutul tau are bani de buzunar, nu uita ca de acea suma el este responsabil. Asa ca nu ii umbla prin buzunare sa vezi ce bani are. Iar daca economiseste, este de preferat sa stai departe de pusculita lui.

8. Nu ii alege tu cadourile

Nu stabili tu pentru el ce isi doreste sa primeasca cadou. Cadourile intre in zona dorintelor, de a caror indeplinire este responsabil micutul. Iar tu, ca parinte, este responsabil de nevoile lui.

9. Nu iti insusi succesul copilului

Multi parinti obisnuesc sa spuna, vorbind despre propriul copil, ceva de genul: “Noi studiem pianul”, “Noi am castigat concursul de alergat pe scoala”, “Noi mergem in picioare”. Cand, in realitate, copilul studiaza pianul sau merge in picioare sau a castigat competitia de alergat de la scoala. Nu confunda succesul copilului cu al tau.

10. Nu te baga in viata lui personala

Daca esti deja parinte de adolescent, acest lucru se refera mai ales la tine. Lasa-i copilului tau spatiu personal si nu il supune la tot felul de interogatorii. Nu uita, copilul o sa iti impartaseasca lucruri personale atunci cand se simte in siguranta. Asa ca, in loc sa il hartuiesti cu tot felul de intrebari, mai bine gandeste-te cum poti sa ii oferi un spatiu in care sa se simta acceptat si in siguranta, pentru ca adolescentul tau sa iti povesteasca singur despre el.

Taguri Educatie Greseli educatie parinti Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre