Nu este niciodata prea devreme pentru copii sa deprinda notiuni despre bani si siguranta financiara cu informatii adaptate varstei lor si realitatii in care ne gasim.
Iata cateva metode prin care te poti asigura ca cel mic beneficiaza de cunostinte de baza despre bani si stie cum sa se foloseasca de ideile teoretice si cand vine vorba de practica.
Incepeti lectiile devreme
Este util sa le vorbim copiilor despre ce inseamna banii, preturile si cum ar trebui sa ne gestionam finantele inca dinainte de inceperea scolii. Chiar si de la varsta de 3 ani le putem arata copiilor jocuri speciale care ii ajuta sa faca mai usor conexiunea intre banul propriu-zis si valoarea acestuia. De ajutor si potrivite sunt comparatiile intre preturi si produse, sau ideea de a pune bani in pusculita pentru a reusi sa achizitioneze ceva mai valoros, dovedind astfel si rabdare cand vine vorba de cumparaturi.
Valoarea banilor si pretul diferit al lucrurilor pot crea confuzie pentru cel mic, deci, asigurati-va ca explicatiile sunt mereu pe intelesul sau si il ajuta sa se raporteze la lucrurile cu care este obisnuit. De exemplu, puteti compara pretul unor jucarii pe care le are deja cu pretul pentru cel mai nou joc pe care si-l doreste.
Creeaza-i propria „plasa de siguranta”
Este adevarat ca o buna perioada de timp cei mici traiesc doar in prezent. Dupa varsta de 3 ani copiii incep sa diferentieze notiunea de viitor si este momentul potrivit sa te gandesti la cum ii poti asigura un viitor financiar sigur. Povesteste-i despre cat de important este sa fii prevazator.
O asigurare pentru copil poate fi un instrument util atat pentru el, cat si pentru tine. acest tip de asigurare ofera acces la servicii de asistenta medicala, cum ar fi vizita unui pediatru acasa, transport medical de urgenta, servicii de ingrijire a copilului. in plus, prin intermediul unui Call Center poti primi informatii despre evenimente pentru copii, gradinite, scoli sau chiar teste practice psihologice de indrumare in cariera, teste de comportament si stil de invatare. De asemenea, o astfel de asigurare poate include si o componenta de investitii, care sa ii ofere un sprijin financiar important la maturitate.
Da-i ocazia sa castige proprii bani
Copiii au inca de mici simtul proprietatii, dar si dorinta de a cumpara ei insisi unele jucarii. O oarecare dorinta de independenta de la varste fragede este chiar necesara si nu trebuie descurajata, pentru o mai clara intelegere a procesului complet.
Parintii pot recompensa uneori copiii cu bani, pe masura efortului, insa sarcinile nu trebuie sa depaseasca puterea copilului. Putem include aici anumite treburi casnice, fiind si un mod de a-l responsabiliza pe cel mic. Antrenam astfel si ideea de a munci pentru bani. La finalul activitatii, este bine sa stabilim daca totul a decurs conform planului sau nu. Important este ca niciodata sa nu pacalim copilul spunandu-i ca va primi o recompensa si mai apoi sa nu i-o oferim. Sta in puterea noastra sa ii construim increderea financiara pe termen lung.
Exista metode accesibile de a ne educa din punct de vedere financiar copiii. Auzind cel mai probabil discutii despre bani, salarii, preturi, atat in familie, cat si la televizor, la gradinita si in locuri publice, cei mici au tendinta de a prinde informatii din zbor. Pentru ca aceste informatii sa fie corecte, nu ocoli discutiile directe despre bani si stabilitate financiara.
Pe masura ce copiii cresc, informatiile devin tot mai complexe, dar avand baza deja formata, este mai usor sa invete lucruri noi si sa gestioneze corect provocarile financiare.
sursa foto: shutterstock