Spune in preajma copilului tau doar lucrurile pe care stii ca i le poti explica sau ca este indicat sa le stie, la varsta pe care o are! Poate ca are doar cativa anisori si nu intelege tot ce spui, dar cu siguranta aude si, automat, devine curios cu privire la tot ce absoarbe in creierul lui in plina dezvoltare. Sunt cateva lucruri de care este bine sa protejezi gandirea copilului, cand este mic! Iata cateva tipuri de conversatii pe care trebuie sa le tii departe de urechile lui!
Barfe la adresa celor din jur
Chiar daca esti la 2-3 m de copilul tau, vorbesti la telefon si stii ca este ocupat cu jucariile, el tot aude cum iti barfesti prietenele si folosesti cuvinte defaimatoare la adresa lor. Nu doar ca setezi un model negativ pentru copilul tau, dar este posibil ca aceste informatii sa fie impartasite persoanelor pe care le barfeai, chiar de catre copilul tau.
Critici legate de aspect fizic, greutate etc.
Evita sa aduci in discutiile din preajma copilului nemultumirile cu privire la greutate si silueta, intrucat copilul va deveni interesat de acest subiect si s-ar putea sa creasca cu impresia ca si el are nevoie de astfel de "ajustari", in viitor. Este recomandat sa cresti un copil cu o imagine de sine cat mai sanatoasa.
Invata-l sa se iubeasca pe sine asa cum este, indiferent ca are un colacel sau doua, ca este inalt, pitic - cu alte cuvinte, ca nu se incadreaza in tiparele de frumusete pe care le promoveaza societatea.
Injuraturi si jigniri la adresa celorlalti
Daca nu vrei ca cel mic sa injure, atunci nu o face nici tu. Nu ai niciun drept sa-l certi ca vorbeste urat, atat timp cat tu si alti membri ai familiei o faceti frecvent, in preajma lui. Injuriile la adresa celorlalti sunt nepoliticoase si reprezinta o dovada de lipsa de respect. Daca vrei sa cresti un copil civilizat, care vorbeste frumos si-si respecta semenii, este recomandat sa pastrezi un vocabular decent in preajma lui.
Calamitati naturale si evenimente tragice la nivel mondial
Este de ajuns faptul ca cel mic este, voluntar sau nu, martorul multor evenimente si stiri locale si-asa destul de tulburatoare si marcante. Nu este nevoie sa-si mai incarce mintea si cu evenimente tragice din alte regiuni - cutremure pe alte continente, impuscaturi la scoli dintr-o alta tara sau accidente feroviare sau aviatice de mare amploare.
Nu umple mintea si gandurile copilului cu astfel de informatii. Lasa-l sa-si gaseasca de lucru cu jucarii, povesti, sporturi, carti si sa se bucure de copilaria lui.
Expresii discriminatorii
Daca nu vrei ca micutul tau sa cada prada stereotipurior si sa creasca cu mentalitati rasiste, pe baza de sex, rasa, etnie, religie etc., este bine sa nu fie expus unui mediu in care se promoveaza astfel de discriminari.
Remarcile rasiste pe care le folosesti in discutiile cu ceilalti, in preajma copilului, sunt preluate usor in vocabularul si mentalitatea. Copilul ajunge sa creasca cu idei preconcepute, pentru care societatea il poate taxa.
Ce alte lucruri crezi ca este bine sa eviti sa discuti in preajma copilului si de ce? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!