In vremurile pe care le traim, cu destul de multa incarcatura emotionala si stres, ancorarea in cadrul unor valori validate de timp este esentiala. De aceea cand am descoperit invie Traditia, magazinul online de arta populara autentica si cadouri traditionale romanesti, n-am putut sa nu vi-l facem cunoscut. Proiectul a inceput in anul 2017 si reuneste peste 1000 de produse traditionale, obiecte din lut si ceramica, sculptura in lemn, tesatura, port traditional, ii autentice si multe altele. Este prezent printr-un magazin online, dar si printr-un magazin de suveniruri si obiecte de arta populara in Bucuresti, intr-o zona centrala, fiind accesibil chiar si pentru vizitatorii si locuitorii capitalei. De multe ori, aici se realizeaza targuri tematice, avand invitati sau obiecte inedite, care altfel nu ar fi intalniti decat la marile targuri de traditie din tara.
Obiectele de artizanat sunt realizate de mesteri populari, sunt autentice, proiectul avand acest scop de a sustine comunitatile de mestesugari. De aceea si preturile practicate sunt unele accesibile, comparativ cu alte magazine de suveniruri sau de artizanat. Iar gama din care poti alege este foarte mare. Ele sunt bune de cadou, farfuriile din ceramica, castroanele, oalele de sarmale, sunt perfecte pentru orice bucatarie, sculptura in lemn este ideala pentru orice decor reusit. Pe langa partea de arta populara, avem si reintepretari ale acesteia in piese mai noi vestimentare sau produse realizate de designeri tineri. Am vazut colectii de tricouri cu personaje din basme, cu modele inspirate din viata satului romanesc, ale sarbatorilor traditionale. Sunt lucruri care sunt si actuale, sunt cool, dar dau si prilejuri de comunicare profunda.
Nu e un magazin ca oricare altul, iar dupa ce ii treci pragul iti vin multe idei cand vezi produsele de artizanat autentic si gama atat de variata de obiecte. Iata ce am gasit noi si ce utilitati le-am dat :
-
Jucarii educationale din materiale organice, lemn si ceramica, de la seturi de pictura, figurine din lut si multe alte obiecte cu care copilul poate interactiona in mod natural. Aceste produse sunt si prilejuri de dialog constructiv, fiecare avand o poveste unica. Poti invata copilul arta incondeierii oualor, sa pictezi farfurii sau clopotei din ceramica, sa invatati impreuna sa jucati jocurile copilariei, moara, table. Am gasit figurine cu domnitori romani, soldati, busturi cu domnitori, masinute din lemn si alte obiecte de felul acesta.
-
Casute si machete din lut ale unor case taranesti reale din diverse zone ale tarii. Pot reprezenta un prilej inedit de a comunica cu copii despre modul de viata de alta data. De a-i prezenta lumea satului intr-un mod unic si autentic pe care sa il inteleaga dar care sa il si fascineze. Sunt cateva zeci de modele de astfel de case si monumente, printre care Biserica Manastirii Voronet, Turnul Sfatului, Turnul Croitorilor din Sighisoara, case sasesti, moldovenesti, oltenesti, cule boieresti si atele. Unul din reprezentantii proiectului ne declara ca a avut surpriza sa vada aceste case in sejururile prin tara. Ele sunt realizate de un mester popular din Dambovita si sunt atent studiate, fiind reprezentari foarte fidele, la scara ale operelor originale. Poti construi un sat in miniatura, cu case de toate felurile, cu biserica, cu oite si ciobanasi. Te lasam sa lasi imaginatia ta sa lucreze mai mult.
-
Servirea mesei poate fi facuta un prilej de educatie si comunicare autentica. Prin seturile din ceramica, farfurii, ciorbare, castroane, solnite si suporturi de servetele. Ceramica vine din toate zonele tarii, din Horezu, din Marginea, din Corund, Baia Mare si exponatele sunt atent alese. Ele pot fi da o nota aparte si la o masa mai speciala, la o sarbatoare sau cand ai invitati pe care vrei sa-i surprinzi. In timpurile stravechi, aceste obiecte erau uzuale in casele oamenilor, insa acum ele sunt o raritate. De fapt, ele transmit o farama din trecut si dau o nota aparte servitului mesei. Este bine sa iti obisnuiesti copii sa vada lucrurile in profunzime si sa aprecieze lucrurile de calitate de mici. Vei vedea ca nici nu sunt foarte scumpe. Farfuriile de Horezu de exemplu pot fi si obiecte de decor inedite, fructiere sau bomboniere, prin cromatica lor dand o nota aparte oricarui interior.
-
Daca tot am vorbit de servirea mesei, o zona speciala alocata de invie Traditia este cea a producatorilor locali de produse artizanate. in sectiunea de Bunatati traditionale vei afla de fapt o mica bacanie cu produse alese pe spranceana care sunt pe cat de gustoase, pe atat de sanatoase. Toate sunt de la producatori romani, localizati in zone cu traditie culinara. Nelipsite vor fi gemurile, dulceata, mierea de albine, zacusca traditionala, muraturile traditionale moldovenesti, taiteii de casa si chiar si cozonacul. Prin aceste feluri de mancare iti inveti copii ca avem si noi o mostenire culinara interesanta, care este atat sanatoasa, cat si gustoasa.
-
Pusculitele si papusile din ceramica sunt o sectiune aparte care merita explorata. Pe langa faptul ca iti dau un prilej de a-ti educa copii spre un mod de viata economic, o poti face intr-un mod haios si constructiv. Papusile pusculite sunt foarte haioase, ele fiind folosite atat pentru economiile celor mici dar si ca elemente de decor. Peste ani, pot reprezenta un obiect care sa ramana in casa si sa le aminteasca celor mici de copilarie si de momentele frumoase ale acestor ani.
-
Zona de editorial prezinta principalele evenimente culturale care au loc in sfera traditiilor in Bucuresti dar si articole bine documentate despre sarbatori, datini, obiceiuri, personalitati de marca ale poporului roman, domnitori. Toate acestea pot fi un material bun didactic pentru sporirea curiozitatii celor mici spre istorie si valori autentice.
-
Petrecerea timpului liber. in locatia din strada Mihai Eminescu, de multe ori se organizeaza evenimente tematice, targuri, expozitii, care pot reprezenta un bun prilej de a petrece timp alaturi de cei mici. Chiar daca nu sunt astfel de evenimente, locatia este deschisa de luni pana vineri in fiecare zi si este plina de obiecte minunate, din cele enumerate mai sus. De altfel, noi incurajam explorarea fizica si nu utilizarea internetului, cu atat mai mult cand vine vorba de dezvoltarea celor mici. Asadar, daca ai privilegiul sa fii din Bucuresti sau sa te afli in vizita, e o ocazie buna sa treci pragul si magazinului invie Traditia.
Noi ne-am gandit la 7 actiuni pe care le-am centralizat, pentru ca fiecare obiect spune o poveste si ne-ar lua pagini intregi daca am scrie despre toate. Se vede ca este un proiect muncit dar si indragit. inainte sa ii oferim o pagina in editorialul nostru ne-am uitat sa vedem si ce spune lumea despre el si am gasit referinte si recomandari foarte bune, unele din ele la superlativ. Este mentionat si pe marile portaluri de turism ca una din principalele locatii din Bucuresti pentru suveniruri autentice traditionale destinate turistilor. Asta, dar si experienta pe care am avut-o rasfoindu-i paginile, ne-a facut sa ii dam votul nostru de incredere si sa vi-l propunem si voua ca pe o optiune sustenabila pentru timpul si educatia celor mici. Speram sa gasiti impresiile noastre utile, iar dupa ce le veti explora sa ne imbogatim impreuna si de experienta voastra.