Multe persoane evita sa recunosca faptul ca au anumite obiceiuri proaste, cum ar fi rosul unghiilor sau scobitul in nas. Aceste ticuri nesanatoase prin radacini, cel mai adesea, in copilarie, continua sa ne urmareasca si in viata adulta.
Cum sa gestionezi obiceiurile proaste ale copilului?
Copiii sunt fiinte inocente, naive, in sensul frumos al cuvantului. De cele mai multe ori, ei nu sunt constienti de urmarile propriilor actiuni si sunt cei mai vulnerabili, atunci cand vine vorba despre dezvoltarea unor obiceiuri nesanatoase. Daca le treci cu vederea si nu faci nimic pentru a-ti educa copiii sa renunte la ele, comportamentele nepotrivite se vor transforma in ticuri foarte greu de corectat mai tarziu, in viata adulta.
Vestea buna este ca acolo unde exista vointa, exista si o cale de scapare. Este adevarat ca obiceiurile proaste sunt greu de corectat, insa asta nu inseamna ca este si imposibil sa scapi de ele. Cu un pic de rabdare, preocupare, observare si efort constient poti sa-ti dezveti copiii de anumite maniere nepotrivite.
Iata care sunt cele mai eficiente metode pe care le poti aplica pentru a corecta obiceiurile proaste ale copiilor:
1. Invata sa ignori
Daca acorzi prea multa atentie unui obicei prost si iti pedepsesti copilul in mod excesiv, poti pica in cealalta extrema. Atitudinea ta dura va avea un impact negativ asupra dezvoltarii afective a copilului. Acesta va simti ca trebuie sa repete comportamentul gresit atunci cand i se acorda atentie. Prin urmare, este recomandat sa eviti si sa nu acorzi atentie acelui obicei enervant si sa lasi copilul sa-si corecteze singur, in ritmul sau propriu, acest comportament indezirabil.
2. Lauda si recompensa copilului
O strategie excelenta este aceea de a lauda si recompensa copilul atunci cand da dovada de un bun comportament si evita in mod constient sa se poarte urat. Moralul copilului este stimulat prin faptul ca purtarea sa buna a fost remarcata si apreciata. Cel mic simte ca are un motiv in plus sa renunte la obiceiurile sale proaste.
3. Educa-l pe cel mic
Copilul tau poate evita un comportament gresit, numai daca isi doreste acest lucru, in mod constient. Este important sa-l educi si sa-l faci sa inteleaga motivul care sta la baza considerarii acelui obicei ca fiind nesanatos. Abordand problema cu maturitate, micutul tau va intelege aceste motive, isi va pierde interesul pentru obiceiul rau in mod natural si, in final, va renunta la el.
4. Trateaza cate un obicei pe rand, in mod discret
Copiii care cresc impreuna pot dezvolta multe obiceiuri proaste. Nu incerca sa le elimini pe toate in acelasi timp, nu ai nicio sansa. Secretul sta in prioritizare. Identifica, inainte de toate, care este obiceiul cel mai daunator si obositor si concentreaza-te sa iti determini copilul sa renunte la el. Nu te grabi si nu te pierde cu firea in fata celui mic. Nu-l face niciodata de ras in public. Problema trebuie discutata cu copilul in privat.
5. Afla care este cauza problemei
In general, copiii abordeaza un comportament nedorit atunci cand sunt stresati. Este important sa discuti cu copilul pentru a identifica motivul stresului. Asculta-l cu rabdare si incearca sa manifesti dragoste si sa ii acorzi sprijin. Il ajuti astfel sa faca fata perioadei stresante si sa scape de obiceiurile enervante. Totodata, intelegerea cauzei ajuta la gasirea unor alternative si substitute creative, ajutand astfel copilul sa-si abata gandurile de la problema care il deprima.
6. Stabileste reguli
Iata un aspect foarte important. Explica-i ce consecinte decurg din incalcarea regulilor. Pe de alta parte, implementarea regulilor cu autoritate ajuta la tinerea sub control a obiceiurilor proaste. Este extrem de important sa fii ferm si consecvent cu copiii si, in egala masura, sa-i sustii.
7. Ridica moralul copilului
Sa-i trezesti copilului un sentiment de incredere, sa-l sustii si sa ii oferi iubire, dand dovada de rabdare, toate acestea garanteaza stabilitatea emotionala. Ofera-i ocazia de a lua din cand in cand hotarari proprii, pentru a-l ajuta sa capate incredere in sine si sa-si dezvolte abilitatile de luare a deciziilor.
Atunci cand il inveti inca de mic sa faca diferenta intre corect si gresit sau bine si rau, il ajuti sa-si dezvolte valori, obiceiuri si comportamente adecvate. Eforturile tale, ca parinte rabdator, ajuta la distrugerea obiceiurilor proaste. Depistarea timpurie a acestora este cheia succesului, atunci cand vine vorba despre dezvoltarea copilului.