Cand este cazul sa lasi copilul sa renunte la un curs sau activitate

/ / Modificat: 2024-05-12
Cand este cazul sa lasi copilul sa renunte la un curs sau activitate

Din dorinta de a-i exploata la maxim potentialul intelectual si fizic, dar si de a-l ajuta sa testeze cat mai multe activitati interesante, tinzi sa iti inscrii copilul la cursuri si sporturi, fara a-l consulta in prealabil. Desi da semne ca unele activitati nu sunt tocmai pe placul lui, nu concepi ideea de a-l retrage de la acestea, constienta fiind de beneficiile pe care le au in dezvoltarea lui.

Este oare indicat sa iti fortezi copilul sa faca ce nu vrea sau sa il lasi sa decida singur? Iata ce spun specialistii si care sunt situatiile in care este mai bine sa il lasi sa renunte decat sa il fortezi!

"Uneori, in viata, trebuie sa facem si lucruri care nu ne plac". O filosofie buna?

Multi parinti merg pe ideea ca a obliga copilul sa mearga la tenis sau la lectii de sah este mai important decat ceea ce isi doreste. Considera fortarea lui un compromis benefic in dezvoltarea lui, care il ajuta sa invete ca in viata, va fi nevoit sa faca si lucruri care nu ii sunt intotdeauna pe plac.

Potrivit specialistului Jenn Berman, doctor in psihologie si autorul cartii "The A to Z Guide to Raising Happy, Confident Kids", adoptarea unei astfel de filosofii are o latura pragmatica in disciplinarea copilului. Cu toate acestea, este un sustinator al ideii ca este mai indicat sa lasi copilul sa aiba ultimul cuvant cand vine vorba de hobby-uri, pasiuni sau activitati extracurriculare.  

Rezistenta copilului in fata unei activitati noi, motiv pentru a renunta?

Nu intotdeauna refuzul copilului de a face diverse activitati este un semn ca trebuie sa renunti la ideea de a-l inscrie. Copilul se opune adesea din cauza ca inscrierea lui intr-un astfel de program il scoate din zona lui de confort.

Un alt motiv este acela ca are o capacitate scazuta de adaptabilitate la nou, nu neaparat pentru ca nu-i place, sustine pediatrul american Ari Brown. Copilului mic nu-i sta in fire sa isi asume riscuri inutile, astfel ca, daca il pui in fata unei activitati de care nu a mai auzit sau pe care nu a mai testat-o, va insista ca nu ii place. In astfel de cazuri, micutul trebuie putin impins de la spate pentru a cunoaste mai bine domeniul si a descoperi cu adevarat daca este sau nu pe placul lui.

Daca dupa 2-3 cursuri sau sedinte, copilul insista ca nu mai vrea sa mearga sau da semne de anxietate ori de cate ori se apropie ora sa mearga la fotbal, sah, pictura sau alte tipuri de activitati, inseamna ca nu este pregatit si ca este cazul sa mai astepti sau sa sa testeze un alt hobby.  

Afla intotdeauna cauzele care stau la baza refuzului categoric

Este indicat sa analizezi in detaliu comportamentul de opozitie al copilului in fata une activitati noi si sa afli care sunt cauzele pentru care refuza sa frecventeze cursurile ori sa plece intr-o tabara cu colegii. Cel mai adesea, motivele refuzului categoric sunt de natura emotionala. De exemplu, daca micutul vrea sa renunte la orele de pian exact cand se apropie de sustinut un recital, este posibil ca motivul sa fie tracul de scena sau timiditatea.

Nu trage concluziile insa inainte de a vorbi cu el. Ia-l deoparte si exprima-ti ingrijorarea cu privire la aceasta schimbare si la nervozitatea sau iritabilitatea pe care o resimti in starea lui. Intreaba-l ce s-a schimbat si daca se teme de ceva, din moment ce pana atunci ii placea respectiva activitate. O discutie deschisa cu el te poate ajuta sa scoti la suprafata adevaratul motiv pentru care vrea sa renunte.

Te poate ajuta si sa decizi mai usor daca este sau nu cazul sa il retragi. Exista posibilitatea ca anxietatea lui sa nu aiba un declansator real, ci imaginar si, de fapt, activitatea respectiva chiar sa ii placa. Este cazul sa le descoperiti impreuna si sa il ajuti sa le depaseasca pentru a continua sa-si puna in practica pasiunea.  

Cand este cazul sa nu mai insisti?

Atunci cand decizi sa iti inscrii copilul la anumite activitati, intreaba-te daca o faci din motivele potrivite sau nu. Daca ii alegi pasiunile pentru ca tu iti doresti foarte mult sa le invete sau pentru ca ti-ai fi dorit ca in copilarie, parintii tai sa te fi inscris la ele, o faci din ratiuni gresite.

Nu uita ca, in ultima instanta, activitatea respectiva nu trebuie sa-ti placa tie, ci copilului tau, sa fie adecvata varstei lui si sa atraga sufciente beneficii importante in dezvoltarea lui. Iata care sunt semnele comportamentale ale copilului in fata carora trebuie sa renunti la insistenta de a continua o activitate extracurriculara:

  • nu vorbeste deloc despre cursurile respective, desi le practica de mai mult timp; este indiferent la tot ce tine de sportul sau cursul respectiv;
  • nu incearca sa aprofundeze acasa ceea ce invata la cursuri;
  • se plange constant ca nu ii place sportul sau cursul respectiv;
  • il apuca durerile de burta, de cap si starile de rau ori de cate ori se apropie ora de a merge spre antrenamente sau cursuri;
  • nu evolueaza deloc sau face progrese mici in respectiva activitate;
  • nu observi nicio imbunatatire in conditia lui fizica sau in dezvoltarea lui intelectuala sau emotionala;
  • sta retras si nu isi face prieteni in grupurile de copii pe care le frecventeaza la cursuri; este apatic sau inspaimantat ori de care ori vine acasa de la antrenament sau curs.

              Toate aceste manifestari comportamentale ale copilului transmit un mesaj clar: respectiva activitate nu ii provoaca nicio placere. Dimpotriva, ii creeaza frustrari si o considera o corvoada. Este important sa cedezi in fata acestor semnale comportamentale si sa ii susciti interesul catre o alta activitate sau sport, care i s-ar putea potrivi mai bine.

              Nu renunta insa complet la ideea de a-l inscrie la activitati extracurriculare sau sporturi. Este important sa il apropii de un sport, chiar daca nu la nivel competitiv, astfel incat sa il incurajezi sa fie activ si sa stea departe de influenta nociva a calculatorului sau a televizorului asupra sanatatii lui.  

              Foto: Pixabay

              Taguri Activitati copii Activitati extracurriculare copii Educatie copii Crestere copii

              Articole recomandate

              Citeste si despre