Cum sa inveti copilul arta conversatiei

/ / Modificat: 2017-10-19
Cum sa inveti copilul arta conversatiei

A sti sa porti o conversatie reprezinta una dintre cele mai importante abilitati pe care angajatorii o au in vedere la selectarea candidatilor pentru un anumit post. Pe de alta parte, un copil care stie sa se exprime clar isi face repede prieteni si se adapteaza mai usor intr-un mediu. 

Cu toate acestea, copiii de astazi se confrunta cu provocari fara precedent, cauzate in mare parte de bombardamentul retelelor de socializare si de limitele de caractere impuse in vorbirea condensata. Posibilitatile de dezvoltare a abilitatilor de comunicare se pot diminua daca parintii nu depun un efort consistent pentru a-si ajuta copiii sa deprinda arta conversatiei.

Iata 8 metode simple prin care copilul tau poate deprinde arta conversatiei:

1. Mentine contactul vizual

Cand copilul iti vorbeste, priveste-l in ochi. Asta inseamna sa te opresti din treaba si sa-l asculti. Daca iti lasi copilul sa vorbeasca singur in timp ce tu lucrezi de zor la un raport, il inveti ca este in regula sa nu asculte cand cineva ii vorbeste.

Studiile arata ca lipsa contactului vizual denota lipsa de incredere in sine, in timp ce privitul insistent pentru mai mult de 3 secunde este interpretat ca fiind agresiv. A mentine contactul vizual este o forma subtila de arta, relativ usor de predat. Trebuie doar sa-i acorzi copilului atentie nelimitata, din cand in cand.

2. Asculta fara sa intrerupi

Mentinerea contactului vizual te forteaza sa fii prezent si sa-ti asculti interlocutorul cu atentie, fara sa-l intrerupi. Prezenta activa conduce spre o alta componenta integranta a ascultarii: empatia. Una e sa auzi ce-ti spune copilul si alta e sa-ti faci timp sa-i validezi sentimentele si opiniile.

Poti consolida abilitatile de bun ascultator ale copilului prezentandu-i avantajele rezultate din actul ascultarii si invatandu-l valoarea empatiei. Ascultatorii atenti au intotdeauna o multime de prieteni si sunt recunoscuti pentru spiritul lor pacifist.

3. Invata-l bunele maniere

Invata-ti copilul sa spuna "te rog", "multumesc" si sa isi asteapte randul sa vorbeasca. Explica-i ca este dovada de lipsa de respect si educatie sa intrerupa o conversatie. 

4. Incurajeaza-l sa discute direct cu adultii

Incurajeaza-ti copilul sa discute nu numai cu prieteni sau colegi, ci si cu adulti. Fie ca este vorba de o vizita la medicul de familie, de o petrecere sau de un eveniment social, copilul trebuie sa invete sa vorbeasca fara sa se simta intimidat. Evita sa pui intrebari sau sa raspunzi in locul lui, de teama ca e prea mic sa perceapa anumite pericole.

De exemplu, daca cel mic crede ca antrenorul a fost nedrept cu el, incurajeaza-l sa initieze convesatia si sa-si apere cauza. Cu alte cuvinte, nu te grabi sa-ti salvezi copilul. A sti cum sa-ti rezolvi problemele printr-o comunicare eficienta este o abilitate indispensabila in viata.

5. Pune intrebari care cer raspunsuri detaliate

Evita intrebarile cu raspunsuri inchise, de tipul "da" sau "nu". Copilul trebuie sa invete sa-si detalieze raspunsurile si sa argumenteze de ce i-a placut o anumita carte sau de ce este pasionat de un anumit domeniu. Intrebarile care incep cu "de ce" sau "cum" antreneaza, de regula, raspunsuri elaborate.

6. Impartaseste-i propriile tale experiente

Vorbeste cu copilul asa cum ii vorbesti unui bun prieten sau coleg si impartaseste-i experientele pe care le-ai avut de-a lungul zilei. Spune-i de ce crezi ca ai facut o treaba buna la munca sau de ce nu ti-a placut cum ti-a vorbit cineva.

Recunoasterea propriilor vulnerabilitati va declansa un raspuns empatic din partea copilului. Poti purta astfel de conversatii la cina sau in timp ce iesiti la plimbare cu animalul de companie.

7. Incurajeaza-l sa-si spuna povestea

O conversatie buna are multe fatete. Sa stii cum sa spui o poveste de la cap la coada implica o gama impresionanta de abilitati, cum ar fi secventierea, intelegerea si tonalitatea. Ca povestitor, poti apela la anecdote sau glume pentru a face conversatia mai interesanta si distractiva.

Copiilor le place sa le spui povesti in jurul unui foc de tabara sau in timp ce savureaza o cana de lapte cald cu biscuiti.

8. Indeamna-l sa tina un jurnal

Copiii au adesea dificultati in a-si detalia raspunsurile din cauza faptului ca nu se gandesc cu adevarat la intrebarea care le-a fost adresata. Cum scrierea necesita mai multa contemplare decat vorbitul, redactarea unui jurnal reprezinta o modalitate excelenta de a-si dezvolta aptitudinile conversationale.

Taguri Conversatie Socializare copii Abilitati sociale copii

Articole recomandate

Citeste si despre