Disciplina pozitiva a copiilor

/ / Modificat: 2013-10-15
Disciplina pozitiva a copiilor

Disciplinarea copiilor este rezultatul muncii si eforturilor parintilor de-a lungul copilariei. Ei isi focalizeaza atentia in educatia copilului pe ceea ce "NU" trebuie sa faca acesta, pentru a-l mentine in siguranta si pentru a-l face sa se comporte civilizat. Specialistii sustin ca daca te concentrezi mai mult pe lucrurile pe care copilul "poate" si "trebuie" sa le faca, decat in a-i interzice altele, este cea mai buna metoda de disciplinare a lor.

Sistemul conventional de disciplinare a copiilor este acela care se bazeaza pe consecinte si pedepse. Este cel in care termeni si expresii ca "nu", "stop" "esti pedepsit", "e interzis sa faci asta", "este gresit ce faci" etc. sunt pe ordinea de zi. Cele mai multe rezultate ale acestui sistem se ohglindesc in frustrarea parintilor si infrangerea lor, deoarece copiii nu numai ca nu dau ascultare acestor porunci ale lor, dar de cele mai multe ori se razvratesc impotriva lor.

Ce este disciplina pozitiva?

Disciplina pozitiva recunoaste faptul ca cele mai multe comportamente din viata de zi cu zi sunt invatate prin preluarea lor de la alte persoane, modelarea lor si raspunsul pe care il dam la ele. Copii vor cu toata fiinta lor atentie si fac tot posibilul sa o obtina, si de multe ori si reusesc, indiferent de mesajul pe care parintii il transmit in disciplinarea lor.

Secretul disciplinarii pozitive consta in concentrarea ta asupra tipurilor de comportament pe care copilul vrei sa le aiba decat pe respingerea si incercarea de a-l determina sa nu faca unele. De exemplu, in loc sa spui copilului "nu lovi" este indicat sa spui "joaca-te frumos cu prietenul tau".

Atunci cand ii spui exact copilului ce sa faca esti foarte clara in privinta asteptarilor pe care le ai de la el si copilul este mai dispus sa isi schimbe comportamentul in acest fel. Daca ii interzici sa faca anumite lucruri, copilul gaseste alte metode pentru a-si atinge scopul. De exemplu, daca i-ai zis "nu lovi" atunci va apela la muscat, vorbit urat sau la aruncat cu lucruri in el.

Ce trebuie sa faci pentru a-ti diciplina pozitiv copilul?

  • lauda purtarea adecvata a lui (fii specifica, descriptiva, entuziasta si afectiva in acest sens);

  • ignora din cand in cand micile abateri de comportament (care nu sunt periculoase sau atat de importante);

  • redirectioneaza-i sau distrage-i atentia atunci cand incepe sa se poarte urat;

  • fii clara si concisa in a-i da indicatii (fii imperativa si nu te adresa sub forma de intrebari; foloseste intotdeauna cuvantul "te rog");

  • poarta-te asa cum ai vrea sa o faca si copilul tau; copiii imita adultii si invata din comportamentul celor din jur.

Ce nu trebuie sa faci in disciplinarea lui?

  • niciodata nu agresa in vreun fel (fizic sau emotional);

  • nu incuraja purtarea neadecvata prin mustrari si predici – nu functioneaza!;

  • repeta anumite comenzi sau cerinte de mai multe ori; de obicei, copiii nu fac ce li se spune de prima data; in plus, daca ii spui ce sa faca doar o singura data cererea isi pierde din putere iar copilul o uita repede, daca ii este repetata constant i se va implementa in sistemul de valori si va actiona in consecinta.

Taguri Disciplina pozitiva a copiilor Comportament copii Educatie copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre