Iti vezi copilul descumpanit in fata unei situatii, neincrezator in propriile forte? Ca parinte incerci sa ii oferi celui mic tot suportul, indiferent de situatie, esti acolo sa il sprijini si uneori, chiar sa faci anumite lucruri in locul lui. Te-ai gandit vreodata ca uneori e mai bine sa il lasi sa gestioneze el singur anumite situatii, indiferent de rezultatul final? Din fiecare experienta, buna sau rea, copilul tau va avea ceva de invatat.
5 lucruri pe care parintii le fac, dar care scad stima de sine a copilului
Uneori, din dorinta de a-ti proteja copilul de esec sau de a-l determina sa fie cei mai buni in tot ceea ce face, ai tendinta sa faci si sa zici anumite lucruri care nu fac decat sa ii scada stima de sine:
Faci totul in locul copilului? Ii poti transmite mesajul "Nu esti capabil sa te descurci singur"
Indiferent de situatia in care este pus copilul, ai tendinta sa preiei asupra ta responsabilitatile si sa faci totul in locul lui. E normal, doar intreaga ta existenta se invarte in jurul lui, este prioritatea numarul unu, iar asta se vede in toate actiunile tale.
Ei bine, repetitia e mama invataturii! Poate ca nu ii va iesi din prima atunci cand il lasi sa faca singur ceva, dar a doua oara se va descurca mult mai bine si tot asa, pana cand va reusi sa gaseasca singur solutiile potrivite.
Alegand sa faci totul in locul copilului, faci mai mult rau decat bine, fiindca el isi va pierde dorinta de a prelua initiativa si pornirea de a face mai multe lucruri pe cont propriu.
Il feresti de orice situatie neplacuta? Copilul nu invata sa faca fata obstacolelor vietii!
Viata are suisuri si coborasuri, experienta proprie asta te-a invatat. Si atunci de ce cauti sa il feresti pe cel mic constant de orice mic obstacol aparut? Mai devreme sau mai tarziu tot se va lovi de unul si cu cat invata mai repede sa isi gestioneze propriile experiente, cu atat mai bine ii va fi.
Lasa-l sa se loveasca cu capul de sus, permite-i sa isi traiasca propriile experiente, fiindca daca il tii sub un clopot de sticla nu vei rezolva lucrurile decat aparent. Pune-i la dispozitie uneltele necesare pentru a face fata oricarei situatii aparute, iti va multumi mai mult decat daca rezolvi tu situatiile in locul lui.
Daca nu va avea ocazia sa treaca prin greutatile vietii, nu va simti nici gustul dulce al victoriei cand va iesi invingator. Ii vor lipsi increderea, siguranta de sine si se va da batut inainte sa incerce.
Ii lauzi orice mica reusita crezand ca asa ii dai incredere in el?
Daca il lauzi pe cel mic pentru fiecare reusita, chiar si atunci cand face niste lucruri firesti (isi duce farfuria in chiuveta dupa ce a mancat, isi strange jucariile din mijlocul casei etc.), el va ajunge in punctul in care nu va mai aprecia laudele, fiindca stie ca le primeste neconditionat de la tine.
Desi este sanatos si de dorit sa recunosti meritele copilului si sa il feliciti pentru reusite, nu il lauda in exces, pentru orice lucru marunt. Pe masura ce creste, el invata sa deosebeasca situatiile in care primeste laude pentru ca a facut un lucru absolut normal pentru varsta lui, de cele in care a obtinut o victorie muncita. Consecinta? Fie va ajunge sa nu mai creada in vorbele tale, fiindca isi va da seama ca esti subiectiva si il lauzi doar pentru ca e copilul tau, fie va ajunge in situatia in care se va simti distrus fiindca altii nu reactioneaza la fel ca tine si nu il lauda constant.
Oricare ar fi situatia in care se va gasi, stima de sine va avea de suferit si increderea in propriile forte, zdruncinata.
Ii spui ca este intotdeauna loc de mai bine?
"Ai facut bine, dar puteai mult mai mult de atat!" Iti suna cunoscut? Lasa-l sa se bucure de reusita inainte sa il critici sau sa ii spui cum ar fi putut sa faca sa obtina rezultate mai bune! Stim, iti doresti micutul tau sa fie cel mai bun in tot ceea ce face, insa lasa-l sa invete si sa faca lucururile in ritmul lui, atat cat poate.
Chiar daca ai cheltuit o mica avere ca sa il inscrii la cursuri de inot, pian sau balet, astfel incat sa se dezvolte cat mai armonios, nu te astepta ca cel mic sa deprinda cat mai multe abilitati intr-un timp cat mai scurt. Si nu fiindca propriul tau copil nu ar fi capabil sa asimileze tot ce i se preda, ci pentru ca sunt multe de invatat, iar tu trebuie sa fii constienta ca fiecare om asimileaza informatiile in ritmul lui.
Poate placerile lui nu corespund cu ale tale, poate capabilitatile lui nu corespund standardelor tale. Ce faci in acest caz? Ii amintesti constant ca mereu e loc de mai bine, sau il feliciti pentru efortul depus si il lasi sa savureze victoria, chiar daca asta nu inseamna mereu locul I in toate? Cu siguranta in domeniile sale preferata va excela, culege laurii acolo si permite-i sa gaseasca un echilibru intre ceea ce ii place sa faca si ceea ce trebuie sa faca.
Ii spui ca tu cresti un invingator, nu un invins?
Stii momentul acela, cand dupa ani de cursuri de inot iti spune ca mai este convins ca vrea sa continue pe drumul acela, ca nu e de el... Daca tu esti de parere ca renuntarea este egala cu o infrangere, mai gandeste-te o data.
Nu ii mai face placere sa faca un sport pe care il practica de multi ani? Nu gandi in termeni de "am irosit atatia ani, am investit atatia bani, a fost un efort major din partea mea si a lui", ci mai degraba alege sa vezi cum l-au ajutat toti anii aceia in dezvoltarea lui si cum fara ei, nu ar fi copilul care este azi.
Nimic nu se iroseste, toate se aduna si ies la iveala la momentul oportun, pentru a-l ajuta sa gestioneze o situatie cu care se va confrunta la un moment dat. Cand il fortezi sa ramana intr-o situatie pe care nu si-o doreste si cu care nu se mai identifica, exista posibilitatea sa ii zdruncini increderea in sine. Nu va sti cand sa se opreasca si sa se dea la o parte, ci va astepta mereu ca altcineva sa stabileasca regulile jocului, iar el sa se supuna orbeste.
Ce poti face pentru a creste stima de sine a copilului?
Exista numeroase modalitati de a-l invata sa dea piept cu viata, sa aiba incredere in fortele proprii si sa actioneze dupa propriul instinct. Si totul incepe de cand e mic, prin joc si joaca, prin sfaturi, incercari soldate cu final fericit sau nu, prin alocarea de mici responsabilitati, pe masura capabilitatilor lui.
Iata ce poti face pentru a-l ajuta pe cel mic sa capete incredere in el:
- Incearca sa te abtii sa ii sari in ajutor mereu. Il poti ajuta cu o idee sau un sfat, dar lasa-l pe el sa gaseasca solutia "salvatoare";
- Permite-i ca odata cu varsta sa isi ia mai multe responsabilitati asupra lui si sa incerce sa le duca la bun sfarsit;
- Inainte sa il inveti ce trebuie sa faca mai bine, evidentiaza si lauda-l pentru ce a reusit deja. Nu il ridica in slavi, insa, ci foloseste un ton normal, care sa ii dea de inteles ca efortul lui este apreciat.
Ce parinte nu isi doreste ca al sau copil sa exceleze in toate si sa fie cea mai buna versiune a sa? Uneori, insa, pare ca ne dorim atat de tare asta si facem totul in sensul acesta, incat uitam ca cel mic are propriile dorinte, sentimente, limite dar, mai presus de toate, experiente proprii de trait pe pielea lui.