Nu stim cum va arata lumea in momentul in care copiii de astazi se vor transforma in adulti, insa ceea ce trebuie sa stim este sa ii pregatim cat mai bine pentru viata.
Ii putem ajuta sa isi dezvolte abilitati care mai apoi le vor fi de folos, indiferent de viitorul lor. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care il poti face pentru copil este sa il inveti sa isi rezolve problemele fara sa ceara ajutor.
Educatia Montessori acasa
Copiii se confrunta cu o multime de mici probleme zilnic: aminteste-ti ca, desi ele par mici pentru noi, adultii, ele pot fi mari provocari pentru copil. Iata ce se poate face, conform educatorului Montessori - Christina Clemer:
1. Ajuta-i pe copii sa numeasca problema
"Ca profesor de copii mici, am vazut adesea copii care sunt atat de suparati incat plang, insa ei nu pot spune de ce. Uneori trebuie sa ii ajutam pe copii sa identifice problema, inainte de a gasi o solutie", noteaza Christina Clemer.
Identificarea si numirea problemei face ca aceasta sa para mai mica si ii ajuta pe copii sa le puna parintilor intrebari al caror raspuns sa ii ghideze. De exemplu, atunci cand vezi ca micutul tau se lupta cu o pereche de incaltaminte si devine nervos, incearca sa il ajuti, spunandu-i: "nu poti sa iti pui pantofii pentru ca sireturile nu sunt destul de desfacute, incat sa ai destul spatiu ca sa iti pui piciorusul in pantof" Apoi intreba-ti copilul: "Ce am putea face mai departe?"
2. Raspunde-i cu o intrebare
Uneori, un copil poate pune sute de intrebari intr-o singura zi. Curiozitatea este un lucru minunat, dar nu trebuie intotdeauna sa ii servesti raspunsul pe tava. Incearca sa ii raspunzi cu o intrebare ajutatoare.
De exemplu, in sala de clasa, daca un copil intreaba de ce trebuie sa poarte pantofi pe terenul de joaca, ar putea primi raspuns intrebarea: "cum iti vei simti talpile picioarelor daca mergi fara pantofi pe nisip?"
Aceasta strategie poate functiona si pentru probleme mai importante. De exemplu, in cazul in care copilul vine suparata acasa si te intreaba ce ar putea sa faca astfel incat prietenul cel mai bun s anu mai fie suprata pe el, pune-i intrebari al caror raspuns sa identifice posibile motive.
3. Foloseste resurse inainte de a oferi raspunsuri
Mai mult ca niciodata, cu ajutorul tehnologiei, avem raspunsurile la multe dintre intrebarile copiilor la indemana rapid, cu o simpla cautare pe internet. Ceea ce uitam este ca, raspunzand la aceste intrebari atat de repede, uitam cum sa le aratam copiilor sa gaseasca propriile raspunsuri.
De exemplu, Christina spune ca in cazul in care un copil de la scoala ar intreba-o ce mananca leii, ea l-ar ajuta sa gaseasca o carte despre lei, astfel incat sa poata sa se documenteze singur.
Asadar, in loc sa ii oferi repede raspunsul, stai impreuna cu copilul si ajuta-l sa se documenteze despre lucrul pe care vrea sa il afle. In cazul in care nu ai carti la indemana, poti sa cauti impreuna cu el pe internet. In acest timp ii explici ce cauti si cum alegi un site de incredere pe pe care sa iti iei informatiile.
4. Stabileste nivelul corect al provocarii
La scoala, copiii primesc constant sarcini noi, insa care sunt adecvate varstei lor si gradului lor de cunoastere. "Vrem ca munca sa fie o provocare, dar nu imposibila", spune Christina Clemer.
Este important ca micutul sa primeasca sarcini pe care sa le poata duce la capat, care sa nu fie foarte grele, dar nici plictisitoare. De exemplu, acasa il poti pune sa faca un puzzle cu mai multe piese decat precedentul. Fii acolo sa il ajuti daca iti cere ajutorul, dar nu face tu munca in locul lui.
5. Sa imbratiseze jocul deschis
Intr-o sala de clasa Montessori, exista o gama completa de materiale concepute pentru a permite unui copil sa exploreze, sa emita ipoteze si sa-si testeze teoriile, ca sa isi dea seama cum functioneaza lumea. Poti face asta si acasa, fara sa fie nevoie de materiale speciale, ci prin joc deschis.
De exemplu, daca se joaca un joc cu supereroi si are nevoie de un scut, ce poate folosi? Lasa-l sa-si dea seama singur.