Ca parinti ii invatam pe copiii nostri o gramada de lucruri: incepand de la vorbit si mers, pana la bune maniere si citit. La fel de important este sa ii invatam pe cei mici si despre propriul lor corp, despre zonele intime si despre cine are voie sau nu sa ii atinga. Aceste informatii ii ajuta pe copii sa se cunoasca mai bine si sa se apere singuri, in cazul unei eventuale tentative de abuz sexual.
The American Academy of Pediatrics recomanda parintilor sa ii invete pe copii, inca de cand sunt foarte mici, numele corecte ale organelor genitale, asa cum ii invata numele tuturor partilor corpului. Este de preferat ca parintii sa evite denumiri precum "cocosel" sau "pasarica" si sa opteze pentru denumirile de "penis" si "vulva". In plus, daca copilul foloseste denumiri populare ale anumitor parti ale corpului sau ale anumitor activitati este mai bine sa reformulezi tu, folosind limbajul adecvat, decat sa ii faci o observatie de genul "Vai, e rusine!".
Fara rusine despre propriul corp
Un alt lucru pe care copiii este bine sa il stie se refera la faptul ca anumite parti ale corpului sunt intime si ca nu pot fi atinse fara acordul lor. Aceste parti sunt intime, dar nu atat de intime incat sa nu poti vorbi despre ele, folosind limbajul corespunzator. Copiii trebuie sa mai stie ca nimeni nu le poate cere ca ei sa atinga partile intime ale altcuiva.
In plus, aceste parti intime sunt, in cea mai mare parte a timpului, acoperite. Atunci cand ii vorbesti copilului despre aceste lucruri, este de preferat sa eviti stigmatizarile sau sentimentul de rusine si sa insisti pe firesc si normalitate.
Tot de timpuriu cei mici trebuie sa stie ca nimeni nu ii poate imbratisa sau saruta fara acordul lor. De obicei, atunci cand are nevoie de o imbratisare, copilul vine la parinte si o cauta. Chiar tu ca mama iti poti intreba micutul daca este de acord sa il imbratisezi. Iar daca el refuza, este bine sa tii cont de dorinta copilului.
Este adevarat, se poate intampla ca el sa refuze pentru a verifica daca tu tii sau nu cont de ceea ce el iti spune. "Este corpul tau si eu nu te ating fara acordul tau", ii poti raspunde. Iar atunci cand prietenii de familie sau chiar strainii incerca sa imbratiseze copilul cu tine de fata, e bine sa intervii si sa le explici modul in care tu iti educi copilul.
De la limitele corpului la reguli
Un alt mod prin care iti poti ajuta copilul sa inteleaga limitele propriului corp si limitele personale este acela in care ii respecti spatiul personal, lucrurile lui, jucariile, si chiar si camera lui. De exemplu, daca o fetita a crescut si nu ii mai vine o rochita, dar ea tine la acea rochita, este de preferat ca mama sa nu o arunce sau sa renunte la rochita pana cand fetita nu cere ea insasi acest lucru.
Mai mult, prin faptul ca parintii respecta atat limitele corporale, cat si pe cele spatiale ale copilului, il ajuta pe cel mic sa inteleaga limitele si rolul lor in viata. Practic este o lectie practica despre ascultarea si respectarea regulilor de orice fel.