Copilul nu vrea sa imparta. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2017-10-12
Copilul nu vrea sa imparta. Ce e de facut?

Cum sa inveti copiii mici sa imparta? Iata un subiect "fierbinte", pentru majoritatea parintilor. Pe de o parte, acestia isi doresc sa le insufle celor mici, inca de la varsta prescolara, sa fie generosi, amabili si sa tina cont de dorintele si nevoile celorlalti. Pe de alta parte, vor sa "dea bine" ca parinti in ochii lumii. Orice mamica se simte magulita atunci cand cei din jur o lauda pentru modul in care si-a crescut copilul.

Ceea ce trebuie sa constienteze, insa, orice parinte este ca majoritatea copiilor mici nu sunt inca pregatiti sa imparta. Ei sunt, in mod natural, posesivi cu obiectele proprii si nu sunt suficient de dezvoltati din punct de vedere emotional pentru a fi capabili de a se pune in pielea altora.

Nu-ti forta copilul sa imparta, poate deveni si mai posesiv

Daca mergi la orice loc de joaca, gradinita sau cresa, este foarte posibil sa auzi pe cineva spunand "Trebuie sa imparti jucaria si cu ceilalti copii". Orice parinte bine intentionat nutreste speranta de a-i transmite copilului aceasta lectie valoroasa, insa o solutie rapida, cum ar fi fortarea generozitatii, nu aduce beneficii de durata. Din contra, poate duce la rezultate contrare asteptarilor parintilor.

Atunci cand iti fortezi copilul sa imparta, acesta poate deveni mult mai posesiv cu lucrurile sale, in timp. Si asta pentru ca renuntarea fortata la o jucarie ii provoaca celui mic un sentiment intens de frustrare. Copilul invata astfel sa asocieze renuntarea la bunurile proprii cu un sentiment de profund disconfort emotional.

Copiii cauta sa evite in mod natural situatiile care ii fac sa se simta rau. Daca ii obligi sa-si imparta lucrurile cu alti copii, ei pot ajunge sa dezvolte un atasament posesiv fata de lucrurile lor. Mai mult, vei esua tu, ca adult, in incercarea de a seta limite corecte.

Invata-l cand sa spuna "Nu"

In anumite situatii, este absolut normal sa spui "nu" sau "nu inca". Daca adultii isi rezerva dreptul de a refuza sa-si imparta bunurile cu altii, copiii de ce nu ar proceda la fel?

De exemplu, ai tot dreptul sa refuzi un om pe care nu il cunosti prea bine cand iti cere cu imprumut masina. La fel de bine poti refuza un strain care iti bate la usa si te roaga sa il lasi sa intre in casa pentru a da un telefon. In schimb, ii poti oferi telefonul tau mobil pentru a afectua apelul, fara sa-l inviti in casa. O astfel de atitudine este justificata de context.

Iata cateva idei care vin in ajutorul parintilor preocupati de ideea de a-si creste copiii in spiritul generozitatii, empatiei si corectitudinii.

1. Da dovada de rabdare

Copiii incep sa simta in mod natural dorinta de a impartasi cu altii obiecte personale, ganduri si idei, dupa varsta prescolara. Cei mici, aflati inca in faza de descoperire a limbajului, sunt mai degraba orientati catre sine si asta este un lucru firesc.

2. Promoveaza ideea de a face cu randul

Evita sa-ti obligi fetita sa ofere papusa altui copil, doar pentru ca acel copil o cere. In schimb, poti s-o inveti sa spuna "ti-o pot imprumuta data viitoare" sau "ti-o dau dupa ce termin eu sa ma joc cu ea".

Invata-ti copilul sa ia atitudine si sa stabileasca limite normale, corecte, in relatiile cu ceilalti copii. Multi adulti au probleme sa spuna "nu", cel mai probabil din teama de a fi respinsi. Ei nu au invatat niciodata sa impuna altora acele limite firesti, de bun simt, pentru ca parintii lor le-au predat lectia renuntarii in favoarea altora, utiand ca aceasta atitudine atrage dupa sine o devalorizare personala traumatizanta.

Este drept ca asteptarea este dificila pentru copiii mici, de 2-5 ani, dar ea reprezinta totodata o abilitate excelenta de a invata sa te temperezi si sa-ti astepti randul. Chiar daca un copil mic incepe sa planga pentru ca nu a primit pe loc jucaria altui copil, el trebuie sa inteleaga ca este necesar sa-si controleze dorintele si sa nu cada prada primului impuls, de a lua, pur si simplu, celuilalt jucaria din mana. Antrenarea rabdarii este vitala pentru dezvoltarea creierului si devine mai puternica prin practica.

3. Antreneaza-i rabdarea acasa

Copiii invata cel mai bine prin joc. Ei absorb cel mai bine lectiile de viata, facandu-si de lucru cu jucariile. Poti confectiona doua papusi din hartie, una dintre ele avand o jucarie mica, atasata de mana. Construieste un dialog intre cele doua papusi, pe tema schimbului de jucarii.

O alta ideea este sa prepari cateva prajituri si sa le luati cu voi la locul de joaca. Incurajeaza-ti copilul sa imparta prajiturile cu prietenii lui, il va face sa se simta generos si iubit.

4. Respecta nevoile copilului

O idee foarte buna este sa ii permiti copilului sa aiba ceva doar al lui, ceva ce nu trebuie sa imparta cu nimeni. Unii copii se ataseaza de jucarii, paturi sau animalute de plus si nu se simt deloc confortabil sa le imparta cu altii. Pune-te in locul celui mic. Tu cum te-ai simti daca cineva ar venit brusc la tine si te-ar forta sa ii dai obiectul preferat? Sa fii politicos este o valoare, insa la fel de important este sa stii sa-ti respecti nevoile.

5. Ofera-i exemple de buna practica

Parintii reprezinta cele mai valoroase modele pentru copii, iar acestia invata mult mai mult din observarea comportamentului adultilor decat din obligatia de a imparti. Daca tu vei cauta mereu oportunitati pentru a inlesni schimbul de opinii, intr-o maniera pozitiva, si copilul tau va proceda la fel. In egala masura, daca esti dispusa sa imparti mereu cu altii doar de dragul de a imparti, iti vei incuraja copilul sa-ti urmeze exemplul. Cand va primi o punga mare cu popcorn, se va oferi singur sa o imparta cu cei din jur.

Pe masura ce cresc si se maturizeaza, copiii invata sa-si controleze impulsurile si sa se gandeasca si la satisfacerea nevoilor celorlalti. Pana atunci, incurajeaza-i sa faca schimb de jucarii atunci cand nu se mai joaca cu ele, sa fie generosi cu prietenii si sa constientizeze faptul ca a imparti cu cineva ceva este un motiv de fericire pentru celalalt.

Taguri Generozitate copii Impartire jucarii copii Copil generos

Articole recomandate

Citeste si despre