Cum gestionam etapa tirului de „de ce"

/ / Modificat: 2023-05-08
Cum gestionam etapa tirului de „de ce

De ce trebuie sa ma incalt? De ce ploua? De ce sunt nori? De ce trebuie sa dormim? De ce trebuie sa stau in scaunuul de masina? De ce ne oprim la culoarea rosie a semaforului? De ce? De ce? De ce? De ce? Orice parinte trece prin etapa tirului de „de ce” si orice parinte stie ca la un moment dat ajuti sa iti pierzi rabdarea, sa ii spui copilului sa termine cu atatea intrebari, pentru ca apoi sa iti para rau. Cum sa gestionezi aceasta etapa fara sa iti iesi din pepeni? Nu esti singurul care se intreaba asta.

De ce pun copiii atatea intrebari

Etapa „de ce” este una perfect normala in dezvoltarea oricarui copil. Curiozitatea lor nu se limiteaza la a explora lumea din jur, ci merge pana intr-acolo incat ajung sa isi exaspereze parintii si bunicii cu siruri interminabile de intrebari. Daca ai momente in care crezi ca fac special, te inseli. Ei vor doar sa afle cat mai multe iar adultii in care au incredere sunt principala lor sursa de informare la o varsta la care inca nu stiu sa citeasca si sa isi caute singuri raspunsurile. Asa ca inarmeaza-te cu rabdare si fa-ti temele cat mai bine, pentru a fi cat mai bine pregatit cand copilul te „scoate la tabla”.

Cum treci fara nervi de etapa „de ce”

Cand copilul te intreaba „de ce” este felul lui de a-ti spune ca este curios sa afle mai multe despre un subiect. In loc sa-l repezi doar pentru ca te-ai plictisit sau pentru ca nu stii un raspuns, promite-i ca veti discuta mai mult despre un subiect dupa ce te vei documenta, pentru a-i raspunde corect.

In loc sa te enervezi cand te intreaba de mai multe ori acelasi lucru, gandeste-te ca poate nu i-ai raspuns suficient de clar inainte si incearca sa te asiguri ca o faci.

Cand „tirul” de intrebari vine intr-un moment nepotrivit, nu-i taia aripile. Roaga-l sa amanati momentul si asigura-l ca te fascineaza curiozitatea lui. Astfel, il vei asigura ca esti acolo pentru a-i raspunde la intrebari, insa vei reusi sa stabilesti, cu blandete, o limita pe care va intelege ca nu trebuie sa o treaca.

Stimuleaza-i curiozitatea si ajuta-l sa-si raspunda singur la intrebari la care stie deja raspunsul. Nu-i spune, insa, brutal, ca ati mai vorbit despre un lucru si ca te-ai fi asteptat sa-l fi retinut. Pune-i tu, in schimb, alte intrebari, care ii vor pune in miscare „rotitele” cunostintelor deja acumulate. Este un joc excelent pentru antrenarea memoriei si dezvoltarea rationamentului logic.

Mai multe „de ce”-uri pe acelasi subiect ar trebui sa-ti starneasca si tie curiozitatea. Incearca sa afli ce se ascunde in spatele lor, de ce o anumita tema ii starneste atat de mult curiozitatea. Poti identifica, astfel, pasiunile ce pot fi dezvoltate, inclinatiile lui spre anumite domenii si multe alte informatii importante pentru dezvoltarea lui viitoare.

Intr-un fel, etapa „de ce” este o baza a educatiei unui copil. Cu cat ii oferi mai multe raspunsuri, cu cat il ajuti sa descopere mai multe, cu atat il stimulezi sa invete. Cand va veni vremea sa o faca in cadru organizat, la scoala, copilul va avea, pe de o parte destule cunostinte intre care va putea face conexiuni, dar si curajul sa puna intrebari atunci cand nu intelege ceva sau cand are nevoie de mai multe informatii.

Cand incepe etapa „de ce”

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, insa, statistic vorbind, etapa „de ce” incepe undeva dupa varsta de 3 ani. Inarmeaza-te cu rabdare si cu raspunsuri. Raspunde-i natural, pe intelesul lui, fara a intra in teorii complicate, pe care nu le poate intelege. Nu rade de un copil nici atunci cand pune intrebari care ti se par ridicole; pentru el este o treaba cat se poate de serioasa. Nu evita anumite subiecte care ti se par incomode, pentru ca nu vei reusi decat sa il faci sa puna si mai multe intrebari; gaseste, in schimb, un raspuns potrivit pentru varsta lui si promite-i ca veti vorbi mai multe la momentul potrivit.

Taguri Perioada de ce Intrebari copii

Articole recomandate

Citeste si despre