Cum invatam copiii despre valoarea banilor

/ / Modificat: 2017-09-18
Cum invatam copiii despre valoarea banilor

Lectia banilor este una dintre cele mai importante lectii pe care copiii trebuie sa le invete, inca dinainte de a merge la scoala. Cum se numara, cum se castiga, cum se administreaza si cum trebuie cheltuiti eficient banii - iata reperele cheie, care ne ajuta copiii sa inteleaga si sa aprecieze valoarea banilor.

Logica banilor

Ca parinti, ne confruntam deseori cu situatii in care trebuie sa le explicam celor mici ca banii nu pot fi folositi oricand pentru a cumpara jucarii noi. Ei se afla la o varsta prea frageda pentru a intelege de ce este important sa fie chibzuiti cand vine vorba de cheltuieli, insa ii putem antrena sa ii administreze, cu ajutorul unor calcule matematice simple.

Nimic nu este gratis. Atunci cand copiii nostri isi doresc o jucarie noua, ei trebuie sa stie ca platim o anumita suma de bani pentru a o achizitiona. Aceasta suma de bani se castiga, la randul ei, prin munca. Adultii care nu muncesc, nu au bani, prin urmare, nu isi permit sa le cumpere copiilor lor ceea ce-si doresc.

Copiii au capacitatea de a intelege aceasta logica economica, dar nu sunt inca suficient de maturi sa inteleaga care este valoarea reala a banilor. Pe masura ce invata sa numere si sa socoteasca, ei descopera ca fiecare familia are la dispozitie o anumita suma de bani pe care trebuie sa o administreze, astfel incat sa-si permita achitarea costurilor de intretinere si cumpararea alimentelor. Ce ramane dupa scaderea cheltuielilor lunare, poate fi folosit pentru satisfacerea altor nevoi.

casa-marcat-lidl

Sesiunea de cumparaturi, un exercitiu util

Multi dintre noi aleg sa isi ia copiii la cumparaturi, pentru a-i initia in modul in care poti converti banii in bunuri necesare traiului de zi cu zi. Daca suntem organizati ca adulti si stim exact ce trebuie sa cumparam, vom transmite copiilor nostri un mesaj potrivit despre cheltuirea eficienta a banilor castigati prin munca.

Din 11 septembrie, colectioneaza alaturi de copilul tau cele 30 de produse mini de la Lidl si deschideti la voi acasa propriul magazin! Stabiliti un buget si jucati-va pentru a face cumparaturile incadrandu-va in suma stabilita.

La fiecare 50 lei cheltuiti in magazinele Lidl, primesti un produs in miniatura din colectia Lidl Mini Shop. In plus, la achizitia oricarui produs Bio din Piata Lidl, mai primesti o figurina cu care cel mic isi poate completa colectia.

Mai mult decat atat, pentru a completa magazinul micutului tau, poti cumpara de pe rafturile magazinului Lidl albumul special in care sa adunati produsele in miniatura, casa de marcat, cosul si caruciorul de cumparaturi.

Du joaca mai departe si fa o poza cu un produs mini si produsul real corespondent. Incarca imaginea pe site-ul Lidl si poti castiga saptamanal unul dintre cele 40 de vouchere de cumparaturi in valoare de 50 de lei fiecare.

Sfaturi pentru parinti

Gandeste-te cat de importanti sunt banii pentru voi! Daca esti genul econom, fara sa fii zgarciti, copilul va prelua cu siguranta atitudinea ta. Daca nu ai, insa, obiceiul sa te uiti la pret si alegi produsele in functie de marca, risti sa-l transformi pe cel mic, fara sa vrei, intr-un snob.

Iata cateva exercitii pe care le poti pune in practica acasa, pentru a-ti ajuta copilul sa inteleaga mai bine cum se fac banii si cat valoreaza fiecare obiect achizitionat:

Incurajeaza-l sa inceapa sa castige proprii sai banuti, prin indeplinirea unor sarcini care nu sunt obligatorii pentru el sau prin prestarea anumitor servicii contra cost. De exemplu, ii poti sugera sa planteze un copacel sau sa ajute un vecin in varsta la diverse sarcini domestice. Sub nicio forma nu trebuie sa-l "mituiesti"cu bani ca sa-si faca lectiile ori sa-si stranga hainele murdare din camera, pentru a le duce la cosul cu rufe pentru spalat. Copilul va ajunge sa creada ca adultii ii dau bani de cate ori face ceva si nu va mai face nimic fara a fi recompensat financiar;

Nu-i oferi bani de buzunar des, iar atunci cand o faci, nu ii da sume mari. Daca isi doreste un obiect care este mai scump, atunci va trebui sa invete sa economiseasca pentru a-si cumpara produsul respectiv. Totodata, se va dezvata de obiceiul de a-si cheltui banii din pusculita sub impulsul momentului pe obiecte care nu ii sunt necesare cu adevarat;

Creeaza-i o stare de asteptare pentru a-l invata sa fie rabdator. In final, el va invata sa aprecieze mult mai mult acel obiect pentru care s-a straduit sa faca economii, inainte sa si-l cumpere;

Penalizeaza comportamentele negative ale copilului cu "amenzi". In felul acesta, el va intelege ca banii pot fi pierduti daca nu respecta regulile de conduita.

Toti copiii merita sa se bucure de lucrurile pe care si le doresc, iar noi, parintii, trebuie sa fim constienti de necesitatea pastrarii unui echilibru. Daca le explicam cu calm cum stau lucrurile si le oferim exemple concrete despre cum pot fi banii cheltuiti intr-un mod eficient, ei vor intelege mult mai usor importanta acestora si adevarata lor valoare. In timp, pretentiile copiilor nostri se vor schimba si vor deveni mai intelegatori.

Taguri Banii pe intelesul copiilor Invatare valoare bani copii Lectii bani

Articole recomandate

Citeste si despre