Se spune ca nu exista pe lume meserie mai grea decat cea de parinte. Pentru ca a fi parinte nu inseamna doar sa ai grija ca prichindelului tau sa nu ii lipseasca nimic, sa te ingrijesti de educatia lui, ci si sa ii oferi si cei "7 ani de acasa", cum se spune in popor.
Un parinte are o influenta majora in formarea personalitatii copilului sau. Modul in care acesta isi educa pruncul, conteaza foarte mult in modelarea personalitatii viitorului adult.
Atunci cand un copil greseste si parintele il trimite in camera lui spunandu-i sa stea jumatate de ora acolo sau cand ii taie accesul la desene animate ori la o ora pe care o putea petrece pe smartphone, nu este pentru ca vrea sa il pedepseasca, sa il faca pe cel mic sa sufere, ci pentru ca vrea ca micutul sa inteleaga ca a avut un comportament gresit.
Copiii trebuie sa inteleaga de la varste fragede ca atunci cand fac ceva gresit, ii pot afecta pe cei din jurul lor, iar cand parintii le arata ca au gresit, prin mici pedepse, este pentru ca micutii sa isi dea seama de greselile lor, sa aiba timp sa reflecteze la ceea ce au facut.
Este, insa, o diferenta in a creste un copil care intelege care este diferenta dintre bine si rau si un copil care nu va face pozne sau nu va avea un comportament care sa ii afecteze pe cei din jur, de teama sa nu fie pedepsit.
Cum parintii nu vor fi mereu in jurul copiilor, mai ales cand acestia vor deveni adolescenti si adulti, este nevoie ca micutii sa invete de la cele mai fragede varste sa ia decizii bune. Iata ce poti face ca sa cresti un copil bun:
Cum sa cresti un copil bun: Nu tipa la el!
Un sfat pretios de care ar trebui sa tii cont este sa incerci sa fii intotdeauna calm cu copilul tau si sa nu tipi la el atunci cand greseste. Si stii de ce? Pentru ca exista riscul ca prichindelul tau sa memoreze comportamentele si situatiile care te scot pe tine din sarite si sa nu le mai faca, insa doar de fata cu tine, pentru ca stie ca vei tipa la el.
Ideal este sa poti sa iti tii cumpatul de fiecare data cand copilul a gresit si sa ii explici pe un ton frumos unde este greseala si de ce nu trebuie sa o mai faca. Chiar daca va mai gresi, pana la urma o sa invete.
Un alt comportament pe care poti sa il abordezi in cazul in care micutul tau face o pozna, este sa il rogi frumos sa iti spuna ce considera el ca a facut gresit si ce ar putea sa faca diferit data viitoare, astfel incat greseala sa nu se mai repete.
Este ideal sa poti sa intorci un moment neplacut intr-o oportunitate din care copilul tau are ceva bun de invatat. Pana la urma sa gresim este omeneste, insa trebuie sa invatam intotdeauna cate ceva din greselile noastre, ca sa putem sa evoluam.
Cum sa cresti un copil bun: Lasa-l sa fie de ajutor
Copiii nu fac toata ziua numai pozne! Stiai ca micutii sunt capabili de empatie de la cele mai fragede varste? Un studiu efectuat la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, din Germania, de catre cercetatorii Felix Warneken si Michael Tomasello, a evidentiat ca bebelusii de 14 luni pot fi altruisti.
Bebelusii au manifestat semne de empatie, incercand sa ajute o persoana, participanta si ea la studiu, sa ridice obiecte pe care acea persoana pretindea ca nu poate sa le ridice. Asadar, micutii dau dovada de empatie, sentiment prin care ii facem pe cei din jur sa se simt iubiti, apreciati, sa le dorim bine, de la cele mai mici varste.
Una dintre cele mai frumoase modalitati prin care sa ii faci pe copiii tai sa fie empatici, este sa ii lasi sa ofere ajutorul atunci cand doresc ei. Chiar si la micile treburi gospodaresti! Nu ii spune copilului ca nu ai nevoie de ajutor daca el se ofera sa te ajute la spalatul vaselor. Indicat este, de asemenea, sa nu ii fortezi sa faca ceva bun pentru cineva sau sa le conditionezi ajutorul de o rasplata. Este mai bine sa ii lasi pe ei sa decida cand si cum vor sa ii ajute pe ceilalti.
Invata-l sa isi controleze emotiile!
Faptul ca un copil este intotdeauna capabil de fapte bune, ca este vesel, haios, ca iti ofera iubire neconditionata, nu inseamna ca nu are si momente de teama, de nesiguranta, ca nu se supara sau ca nu face crize de isterie. La urma urmei si noi, adultii, trecem prin astfel de momente.
Important este sa invatam sa le gestionam si sa ii invatam si pe copiii nostri ce sa faca in situatii tensionate. Una dintre cele mai mari provocari ale unei fiinte umane este sa poata sa isi controleze emotiile. Ca sa iti inveti copilul sa faca lucrul acesta, incurajeaza-l mereu sa vorbeasca despre ceea ce simte si sa iti spuna atunci cand are o suparare.
Spune-i ca este normal sa aiba momente cand se va simti trist, descurajat sau furios, dar ca poate mai usor sa treaca peste astfel de clipe daca le impartaseste cu tine. Daca ai un copil mai timid, ii poti sugera sa isi exprime emotiile in scris, sa tina un jurnal.
Vorbeste copilului despre situatiile noi
Daca vrei sa ai un copil descurcaret, care sa fie gata sa le ofere si altora ajutorul, pregateste-l mereu pentru situatiile noi care vor aparea in viata lui. Astfel, va fi mult mai stapan pe situatie, nu va pasi cu emotii foarte mari pe noul teren, pentru ca stie dinainte la ce sa se astepte.
De exemplu, vorbeste-i despre prima zi de scoala sau despre prima zi de gradinita, ca sa stie la ce sa se astepte.
Invata-l sa faca diferenta dintre bine si rau
Ofera-i exemple! Un alt mod prin care il poti ajuta pe copilul tau sa fie empatic, sa fie bun cu cei din jur, este sa ii dai exemple de situatii in care cineva a facut un bine sau un rau.
In plus, ii poti prezenta diverse scenarii si il poti intreba ce ar face intr-o asemenea situatie. Ca de exemplu, il poti intreba "Ce ai face daca ai vedea ca o batranica are de carat o sacosa grea?" In functie de raspunsul dat, poti veni cu completari si ii poti explica micutului ca poate merge la batranica respectiva sa o intrebe daca are nevoie de ajutor, iar daca aceasta accepta, sa o ajute sa care sacosa.
Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa fie un bun exemplu pentru odraslele lor, astfel incat micutii sa aiba ce sa invete din comportamentul acestora.