Cum sa dezvolti capacitatea de lectura a copilului: 10 sfaturi care nu dau gres

/ / Modificat: 2023-09-11
Cum sa dezvolti capacitatea de lectura a copilului: 10 sfaturi care nu dau gres

Sa fii un bun cititor este foarte important in dezvoltarea scolara. Ca parinte, tu stii cel mai bine ce poate copilul tau si ce nu. Acorda-i toata atentia ta si petrece timp doar tu cu el, pentru a-l ajuta sa-si dezvolte aptitudinile de lectura.

Iata zece sfaturi de top, pentru a-ti ajuta copilul sa devina un cititor bun!

1. Fa-ti timp zilnic sa ii citesti copilului tau

Cercetatorii au descoperit ca cititul regulat, cu voce tare, ajuta copilul sa inteleaga mai usor ceea ce i se citeste, dezvoltandu-i totodata vocabularul si capacitatea de a decoda cuvintele. In plus, i se dezvolta dorinta de a citi de unul singur, indiferent daca e in clasele primare sau la gradinita.

2. Inconjoara-ti copilul cu carti

Cand iti cresti copilul intr-o casa cu o biblioteca generoasa, acesta are mai multe sanse sa ia note mari la testele standard. Tenteaza-ti copilul cu carti sau reviste potrivite varstei si lasa-l sa-si aleaga singur materialul de lectura. Aseaza cartile in cat mai multe locuri, in masina, in baie, pe noptiera din dormitor sau chiar langa televizor.

3. Planifica o lectura in familie

Incearca sa creezi un obicei: zilnic, timp de 20-30 de minute, toti membrii familiei sa citeasca impreuna in tacere. Cand te vede citind, copilul tau se simte inspirat. Va veni sa citeasca langa tine si, prin urmare, va ajunge sa parcurga mult mai usor o lectura.

4. Incurajeaza o gama larga de activitati de lectura

Asigura-te ca lectura devine o parte integranta a vietii copilului tau. Incepe prin a-l pune sa citeasca meniurile de la restaurant, indicatoarele stradale, instructiunile jocurilor, prognoza meteo sau orice alta informatie practica. Totodata, asigura-te ca are mereu ceva de citit la indemana atunci cand calatoreste in masina sau cand asteapta o programare.

5. Dezvolta un obicei din mersul la biblioteca

Du-ti copilul la biblioteca o data la cateva saptamani, pentru a descoperi lecturi noi. Anumite biblioteci au programe de lectura pentru copiii de toate varstele, lucru ce poate reprezenta o atractie pentru multi.

6. Fii informat in privinta progresului copilului tau

Intereseaza-te care sunt asteptarile in materie de lectura, in functie de varsta copilului. Poti gasi astfel de informatii in curriculumul scolar. Urmareste-i progresul in deprinderea aptitudinilor de baza.

7. Identifica ce probleme are copilul tau cu cititul

Uneori, invatatorii isi dau seama ca un copil are dificultati la citit abia cand problema se agraveaza. Pune-l pe copilul tau sa pronunte cuvintele cu voce tare si asculta daca le rosteste corect. Vezi daca poate sa recunoasca cuvintele la prima vedere, daca poate deduce sensul cuvintelor necunoscute din context si daca intelege ceea ce citeste.

8. Cere ajutorul specialistului

Problemele cu cititul nu dispar de la sine. Cu cat intervii mai repede, cu atat cresc sansele sa se corecteze. Vorbeste cu invatatoarea sa-l ajute la citit sau apeleaza la un specialist de indata ce descoperi probleme.

9. Foloseste metode diverse pentru a-ti ajuta copilul

Pentru imbunatatirea capacitatii de a citi, achizitioneaza carti de specialitate, programe computerizate, carti audio sau alte materiale care se gasesc in librarii. Jocurile sunt o buna modalitate de a corecta problemele cu cititul, deoarece copilul se amuza invatand.

10. Arata-ti entuziasmul cand copilul citeste

Atunci cand reactionezi pozitiv, copilul tau se va simti stimulat, apreciat si incurajat sa persevereze. Asigura-te ca reactiile tale vin natural si copilul tau se bucura impreuna cu tine de propriile lui rezultate.

Tu cum il incurajezi pe copilul tau sa citeasca? Cum il determini sa ii placa lecura si la ce trucuri apelezi? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

8 lucruri pe care le poti face sa iti ajuti copilul sa invete cum sa citeasca

Jocuri de 15 minute prin care copilul invata sa citeasca

Ajuta copilul sa citeasca mai usor!

Cum sa faci copiii sa citeasca cu placere

Cum trebuie sa citesti copilului pentru a-l apropia de carti?

Taguri Invatat citit copii Trucuri invatat copii Lectura copii Citit copii

Articole recomandate

Citeste si despre