Educatia financiara : Cum si de ce sa ne invatam copiii sa gestioneze banii?

/ / Modificat: 2018-04-19
Educatia financiara : Cum si de ce sa ne invatam copiii sa gestioneze banii?

Odata ce cresc, exista multe subiecte pe care le abordezi cu copiii si care pot avea repercusiuni pentru restul vietii lor. Incerci sa ii educi si sa le influentezi dezvoltarea, in asa fel incat sa devina adulti responsabili, empatici, cumpatati. Educatia financiara este un subiect complex si multi parinti vor ca micutii lor sa isi poata insusi cunostintele necesare, astfel incat, odata deveniti adulti, sa isi poata gestiona eficient finantele.

Cand copilul este mic, ai tendinta sa il coplesesti cu cadouri si sa ii faci toate poftele. Cu cat creste, dorintele si nevoile lui se diversifica, sunt necesari mai multi bani pentru a le acoperi si ajungem in situatia in care ne vedem nevoiti sa il mai si refuzam sau sa tergiversam achizitia anumitor lucruri ce suporta amanare.

Este destul de greu sa iti setezi o strategie clara de urmat, insa tine cont ca daca eviti subiectul, copilul isi va insusi obiceiurile financiare pe care le vede la cei din jur si isi va forma un tipar de urmat in ceea ce priveste gestionarea finantelor, poate gresit. De aceea, schimbarea incepe cu tine. Un prim pas ar fi sa iei copilul la cumparaturi cu tine, sa urmati cu strictete lista cu lucruri de achizitionat, sa il lasi sa observe preturile de la raft si, mai ales, sa stie ca trebuie sa va incadrati in bugetul stabilit de acasa.

De cate ori nu ti s-a intamplat ca cel mic sa se lipeasca de un obiect din supermarket, oricat de ieftin, fara de care sa nu plece acasa? Lasand la o parte costul in sine, gandeste-te putin la mesajul pe care vrei sa i-l transmiti:

1. "Sigur ca ti-l cumpara mama puiule, stii ca mami iti face toate poftele"

Copiii carora nu li se refuza mai nimic, cresc cu impresia ca totul li se cuvine. Daca ei abia deschid gura sa ceara si tu ca parinte nu stii cum sa le indeplinesti mai repede dorinta, ei vor considera ca asa este normal sa se intample si asta vor astepta de la cei din jur, chiar si cand vor deveni adulti.

2. "Nu iti este necesar, mai ai unul acasa, in afara de asta abia ti-am luat ieri o jucarie si nu intra in bugetul alocat pentru cumparaturile de azi"

Daca initial refuzi, dar pana la urma cedezi si gasesti o cale de a-i oferi ce isi doreste, va invata ca, daca insista, are toate sansele ca lucrurile sa se petreaca dupa placul lui.

3. "Bine, cumpara-l, nu este scump si putem renunta la ceva de pe lista, pentru a ne incadra in buget" sau "Bine, il cumparam, dar cu banii tai de buzunar!"

Ce se intampla cand amani achizitionarea unei jucarii dorite si o conditionezi in functie de ceva ce astepti de la copil sau chiar iti incurajezi copilul sa contribuie la acoperirea unei mici parti din suma? Ei bine, copilul incepe sa se responsabilizeze, intelege ca trebuie sa faca si el ceva pentru a obtine ce isi doreste si ca nu este de ajuns doar sa ceara.

Cum inveti copilul prescolar sa isi gestioneze banii de buzunar?

Iata cateva modalitati de a-i invata pe copii notiunea de bani, de economisire, potrivite pentru varsta de 3-4 ani:

- In aceasta perioada cam tot ce incercam sa ii invatam pe copii se face prin joaca: in parc culegem frunze si le dam la schimb pe pietricele, in loc de bani. Astfel cel mic va intelege ca si in viata reala, pentru a obtine un lucru trebuie sa platesti un anumit pret.

- Ca sa se familiarizeze cu banii si sa invete bancnotele, il poti incuraja sa ii aranjeze in functie de valoarea lor. Poti crea chiar un mic joc pentru a vedea daca recunoaste bancnotele in functie de inscrisul de pe ele.

- Cand isi doreste o jucarie anume, il poti incuraja sa o achizitioneze cu banutii stransi la pusculita. Cu siguranta copiii cand sunt mici primesc diverse atentii de la bunici, de la nasi sau de la colindat si onomastici. Il poti ajuta lasandu-i maruntisul de la cumparaturi sau, daca este vorba de o jucarie mai scumpa, poti contribui si tu cu o suma mai mare de bani la pusculita.

Cum inveti copilul de peste 7 ani sa isi gestioneze banii de buzunar?

In ceea ce priveste un copil trecut de 7 ani, modalitatile prin care invata despre valoarea banilor se diversifica si poti "lupta" pe mai multe fronturi:

- Invata-l sa isi castige proprii bani contribuind la sarcinile casei, la cumparaturi, la mentinerea curateniei in camera lui. Insusirea sistemului "actiune - recompensa" va favoriza instalarea reflexului conditionat pe viitor. Atentie, insa, vorbim de sume modice, nu de sume mari.

- Poti stabili o suma saptamanala sau lunara de "bani de buzunar" in care el sa se incadreze si din care sa isi poata cumpara mici lucruri, gen o jucarie nu foarte scumpa sau un dulce de la magazin.

- Odata intrat pe portile scolii va primi alocatia lunara de la stat in valoare de 84 de lei. Poti alege sa o lasi la dispozitia copilului si sa o gestioneze cum crede de cuviinta, cu mentiunea ca trebuie sa isi limiteze micile nevoi, de genul unei gustari la scoala sau achizitionarea de obiecte de valoare mica, la bugetul impus.

- Explica-i ca banii, oricat de multi, asa cum vin se si duc daca nu invata sa ii gestioneze. Este important sa invete sa ii chibzuiasca si sa nu cheltuie ultimul banut din buzunar. Pentru a-l sprijini in acest demers, ii poti sugera sa imparta banii primiti in 3 categorii: partea cea mai mare pentru cheltuielile zilnice, o parte sa ii stranga pentru lucruri mici pe care le doreste si o a treia parte pentru ceva mai scump, care va necesita o agosineala pe un termen mai lung.

Bineinteles ca il poti ajuta cu o suma si tu pentru acea achizitie mai scumpa pentru care strange, dar acestea sunt detalii pe care le poti pune la punct in timp.

- Pune-i in vedere ca exista copii nevoiasi, care poate nu au acces la lucrurile pe care si le permite el, care poate nu au bani de pachet la scoala sau au lipsuri in ceea ce priveste lucruri elementare si esentiale in dezvoltarea lor.

Invata-l ce inseamna sa fii empatic. Explica-i ca o data sau de ori pe an poate ajuta si el astfel de copii, cu haine, rechizite, jucarii de la el, dar si cu o suma de bani pe care o poate strange chiar el. Intr-o lume cinica, un act caritabil din suflet poate face o diferenta!

- Copilul tau isi doreste sa mearga in tabere sau in vacanta, in cele mai frumoase locuri? Crezi ca daca ar participa si el cu o suma modica ar avea ceva de invatat? S-ar simti mandru si multumit de el ca poate contribui la astfel de cheltuieli. Va pretui cu atat mai mult amintirea ramasa in urma experientelor.

Responsabilizeaza-ti copilul, determina-l sa aprecieze valoarea banilor, sa inteleaga ca lucrurile nu vin de la sine, ci se castiga. Ofera-i sansa de a se simti folositor si mandru de el, prin orice mica contributie pe care o poate avea pentru nevoile proprii.

Taguri Banii pe intelesul copiilor Invatare valoare bani copii Bani copii Lectii bani

Articole recomandate

Citeste si despre