Eu cred in povesti cu zane

/ / Modificat: 2023-09-28
Eu cred in povesti cu zane

Copiii liberi in gandire, dornici sa isi desopere propriile idei, capabili sa caute solutii reprezinta misiunea scolii de astazi. O gandire creativa si competente de invatare solide sunt esentiale pentru bunastarea sociala si emotioala a elevilor, precum si pentru educatia lor pe tot parcursul vietii. Ne dorim sa sprijinim acest demers si sa dezvoltam o metoda de lucru dedicata copiilor din ciclul gimnazial si cel liceal, care sa porneasca de la beletristica si sa evidentiezeabilitatile creative ale acestora. “Eu cred in povesti cu zane” este proiectul pe care Asociatia pentru Creativitate il va implementa in aceasta toamna in doua unitati de invatamant din Bucuresti, prin intermediul caruia dorim sa incurajam scrierea creativa si talentul artistic. 


Proiectul „Eu cred in povesti cu zane” se adreseaza cu predilectie copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani si are in vedere dezvoltarea personala prin povesti, desen si tehnici de lucru corelate comunicarii creative. Ca parinti, profesori, scriitori sau pur si simplu pasionati de literatura, devine din ce in ce mai greu sa mentinem viu interesul copiilor pentru carti pe masura ce acestia cresc. In plina era digitala, total expusi mediilor sociale bazate pe vizual, textul scris devine anost, nesemnificativ, banal. Prin acest demers incercam ca combatem instaurarea dominatiei digitalului si regasirea farmecului unei carti bune, evidentiind efectul pe care il are lectura asupra dezvoltarii personale.


Parteneri in acest proiect ne sunt Colegiul National “Ion Neculce” si Scoala Gimnaziala nr.150 din Bucuresti. Elevilor acestor unitati de invatamant le lansam asadar invitatia de a participa la atelierele de scriere creativa si ilustratie de carte. Cu siguranta, copiii vor savura fiecare moment petrecut pe “taramul povestilor cu zane”, vor avea posibilitatea sa isi aleaga subiectul primului volum semnat de ei si sa invete sa construiasca un text avandu-i alaturi pe unii dintre cei mai apreciati autori de carte pentru copii. Scriitorilor Lavinia Braniste si Ciprian Macesaru le revine misiunea de a raspunde la intrebarea “Ce este o poveste?”. Dincolo de definitia scrierii creative si a diferitelor forme ale sale, autorii invitati isi vor folosi intreaga experienta pentru a le insufla copiilor dragostea pentru creatia literara si dorinta de a-si impartasi gindurile. Atelierele vor oferi cadrul ideal dialogului literar, un mediu creativ in care fiecare elev sa simta ca se poate exprima liber. 


Alaturi de cuvinte, desenul este o metoda extraordinara prin care adolescentii isi exprima gandurile si sentimentele. Iar o carte pentru copii nu ar fi completa fara ilustratii. Daca partea narativa stabileste linia povestii, grafica insufleteste naratiunea si are rolul de a fi un adevarat ghid pentru lector. In fapt, ilustratiile reprezinta o adevarata cale spre intelegerea textului, invitand cititorul sa se lase acaparat de lectura.  Artistele Anca Smarandache si Veronica Neacsu vor conduce atelierele de arta grafica si ii vor ajuta pe micii creatori sa armonizeze textele cu ilustratiile. 


Copiii doresc sa fie apreciati, sa li se reaminteasca faptul ca sunt capabili sa isi atinga obiectivele. Experienta proiectelor anterioare ne-a confirmat impactul pozitiv pe care scrierea creativa poate sa il aiba asupra copiilor, atat din punct de vedere educativ, cat si asupra stimei de sine, sanatatii emotionale si aprecierii mediului scolar. Elevii au nevoie sa stie ca ceea ce scriu are un scop, iar acest proiect le va oferi posibilitatea ca primele lor texte sa fie publicate si citite. 


Rezervam doua ateliere creative parintilor si profesorilor, cei care sustin zi de zi educatia copiilor.

Scriitoarea Ioana Nicolaie va antrena participantii in discutiile legate de nevoia de lectura, de dezvoltare personala, pentru o societate bazata pe valori reale, in care educatia este pusa pe primul loc. 

Taguri Creativitatea la copii

Articole recomandate

Citeste si despre