Fraze pe care adultii trebuie sa le auda de la parintii lor, chiar daca nu mai sunt copii

/ / Modificat: 2024-09-03
Fraze pe care adultii trebuie sa le auda de la parintii lor, chiar daca nu mai sunt copii

De la lectii de viata la mesaje de incurajare, ceea ce le spunem copiilor poate avea un impact urias nu numai asupra starii lor emotionale, ci si asupra stimei de sine si increderii in sine. Dar cuvintele parintilor catre copii nu sunt importante si valoroase doar in copilarie: ele sunt importante si valoroase si ca adulti. La urma urmei, exista lucruri pe care le putem folosi intotdeauna sa le auzim de la parintii nostri, indiferent de varsta pe care o avem.

Acesta este mesajul impartasit de terapeutul Nedra Glover Tawwab, care a postat pe retelele de socializare cateva dintre frazele pe care copiii adulti trebuie sa le auda de la parintii lor. Iata care sunt cele mai bune cinci si de ce sunt ele importante:

Nu am stiut de ce ai nevoie, ce pot face acum?”

Nimeni nu se naste stiind cum sa fie parinte, acesta este un lucru pe care il intelegi pana cand ai proprii copii. Si in timp ce aceasta experienta de viata te ajuta sa intelegi ca probabil nici parintii nu stiau ce fac, auzind acest lucru de la ei insisi, impreuna cu acea intentie si dorinta de a repara greselile din trecut si/sau de a te intelege mai bine, poate face multe pentru relatia dintre parinti si copiii adulti.

Vrei un sfat sau preferi doar sa te ascult?”

A intreba pe cineva daca doreste un sfat sau daca ar vrea doar sa fie ascultat este o forma de respect. In cazul parintilor fata de copiii lor adulti, aceasta intrebare arata empatie si este un mod de a le spune copiilor ca sunt dispusi sa ascultate ce au de spus, fara sa se grabeasca sa ofere o solutie sau un raspuns.

Vreau sa gasesti ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine. Nu trebuie sa faci lucrurile in felul meu”

Este clar ca educatia parentala se schimba de la o generatie la alta. Ceea ce parintii au facut odata pentru copiii lor s-ar putea sa nu mai functioneze pentru nepotii lor. Desi sfaturile sunt intotdeauna binevenite si experienta care poate ajuta la imbunatatirea parentingului este apreciata, ascultarea acestei fraze este o modalitate pentru parinti/bunici de a avea o relatie respectuoasa, in care le ofera copiilor libertatea de a explora si de a gasi propriile solutii si metode, fara a le impune pe ale lor.

Multumesc”

Este un singur cuvant, dar are in spate un mesaj foarte puternic. Printr-un simplu „multumesc”, parintii pot recunoaste efortul si sprijinul copiilor lor adulti, care in zilele noastre nu au grija doar de copiii lor, ci si de proprii lor parinti. In plus, exprimarea recunostintei fata de persoanele la care tii contribuie intotdeauna la promovarea unei atmosfere de respect si reciprocitate, ambele fiind esentiale pentru o relatie sanatoasa.

Sunt mandru de tine”

In sfarsit, o fraza care are un efect pozitiv asupra oricarei persoane, dar cand vine din partea parintilor inseamna mult mai mult: le valideaza realizarile si eforturile, mari sau mici. Auzind-o de la parinti, indiferent de varsta pe care o ai, este un lucru care iti poate influenta pozitiv propria stima de sine si increderea de a face fata oricarei situatii.


Sursa foto: www.pexels.com

https://www.bebesymas.com/ser-padres/cinco-frases-que-hijos-adultos-necesitan-escuchar-sus-padres-no-sean-ninos

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adulti Parinti Comunicare

Articole recomandate

Citeste si despre