Copiii nostri ne uimesc zilnic cu energia lor debordanta si cu pofta de a sti, de a invata si de a descoperi cat mai multe aspecte ale vietii. Orele petrecute la gradinita sau la scoala pot fi dublate de activitati extrascolare astfel incat micutul nostru sa-si consume toata aceasta energie si dorinta de a cunoaste intr-un mod constructiv.
Majoritatea parintilor tind sa acorde o importanta crescuta orelor de curs de la scoala, este de altfel o atitudine corecta, insa micutul tau are nevoie si de alte activitati care sa-i umple timpul si sa-l invete lucruri pe care nu le poti invata la gradinita sau la scoala.
Sporturi pentru copii. Ghid pe varste
Activitatile extrascolare nu inseamna numai sport sau numai activitati artistice, ele se intind acum pe o arie extrem de vasta, de la realizarea de bijuterii hand-made la cursuri de robotica-informatica. Tot ce trebuie sa faci tu este sa identifici pasiunea copilului si sa-l ajuti sa si-o dezvolte.
La fel de important, si scos in evidenta de specialisti, este faptul ca trebuie sa-i placa activitatea respectiva. Trebuie sa o faca din placere si pasiune si nu obligat de parinti. Dam dreptate intru totul acestei reguli, de a nu-ti obliga micutul sa faca ceva ce nu-i place, insa la varstele mici e greu sa stim ce l-ar atrage, asa ca trebuie sa facem un joc al incercarilor si sa trecem prin mai multe activitati astfel incat el sa descopere ce ii place.
Nu este cazul nici sa stam sa asteptam gandindu-ne ca prichindelul nostru ne va spune dintr-o data ca a dezvoltat o pasiune pentru pian si ca ar vrea sa participe la niste cursuri. Acest lucru nu se va intampla niciodata daca nu este expus acestor activitati, asa ca initiativa trebuie sa vina din partea noastra, a parintilor.
In acelasi timp, insa, in dorinta de a ne asigura ca micutul nostru stie cat mai multe lucruri cateodata tindem sa-i incarcam prea mult programul. Trebuie sa alegem activitati potrivite varstei copilului nostru, care sa nu fie prea grele si sa-l suprasolicite, dar care sa nu fie nici pentru copii mai mici decat el si sa-l plictiseasca. Noi iti prezentam un ghid pe varste pentru a sti care sunt activitatile potrivite pentru micutul tau.
Bebelusi si copii mici
Pana cand intra la gradinita e greu sa alegem o activitate pentru copilul nostru pentru ca optiunile nu sunt foarte multe. Exista totusi un sport la care pot participa pana si nou-nascutii, si anume inotul.
Incepand cu varsta de doar trei luni poti merge fara griji la cursurile de inot special destinate bebelusilor. Ei sunt obisnuiti cu mediul lichid si se vor simti tare bine in apa. In plus, inotul dezvolta calitatile motrice ale bebelusului, iar studiile sugereaza ca nou-nascutii care practica acest sport sunt mai precoce si fac primii pasi mult mai devreme.
Gradinita - 3-6 ani
Incepand cu varsta de trei ani te poti gandi si la alte activitati. El poate merge pe tricicleta, poate sa se joace cu mingea si poate sa participe la activitati artistice. Acum incepe sa-si dezvolte si mici pasiuni.
Ce activitati extrascolare ofera gradinitele?
La 3 ani iti poti indrepta copilul spre balet sau gimnastica, mai ales daca iti doresti ca el sa aiba optiunea unei cariere in acest domeniu. Tot acum te poti gandi si la inscrierea lui la cursuri de dans sportiv, care cu singuranta ii vor placea micutului tau. Toate aceste activitati ii vor aduce copilului, afara de relaxare, avantajele oferite de o activitate fizica constanta si sustinuta - dezvolvarea fizica armonioasa si deprinderea unui stil de viata sanatos.
Descopera care sunt beneficiile baletului pentru fetita ta!
E inca devreme sa te gandesti la invatarea unui instrument muzical, insa daca da semne ca este un mic meloman il poti expune la aceasta varsta la diverse genuri muzicale, inclusiv muzica clasica, fara sa fie neaparata nevoie sa participe la un curs special. Poti de asemenea sa-i achizitionezi instrumente muzicale de jucarie - orga, chitara, fluier. La 5-6 ani micutul tau poate in schimb sa inceapa studiul pianului.
Afla ce scoli de fotbal il poti inscrie daca este pasionat de sportul lui Hagi
Incepand cu 4-5 ani poti de asemenea sa te gandesti si la inscrierea lui la o scoala de fotbal, dar si la cursuri de intiere in tenis sau baschet. Aceste sporturi de echipa sunt in general preferate de copii pentru ca sunt distractive, dar si pentru ca au ocazia sa cunoasca alti copii si sa se distreze alaturi de ei. Aceste activitati sunt potrivite daca ai un copil timid, sporturile de echip echipa il vor ajuta sa iasa din zona lui de confort si sa interactioneze cu mai mare usurinta cu alti copii.
La 5 ani poti avea in vedere si inscrierea lui la sah. Sportul mintii cu siguranta il va ajuta pe viitor pe prichindelul tau, ii va conferi o gandire analitica si cu siguranta il va ajuta la orele de matematica.
Top centre de limbi straine pentru copii!
In aceasta perioada, de la 3 pana la 6 ani, ii poti face cunostinta cu limbile straine. Copii prind extrem de repede o limba straina, asa ca e momentul oportun sa inceapa sa le studieze. Daca nu vrei inca sa-l inscrii la un curs, poti sa vizionezi cu el filme sau desene animate nedublate.
Activitati pentru juniorii de 6-9 ani
Paleta incepe sa se largeasca incepand cu 6 ani si micutul poate incepe practicarea majoritatilor sporturilor. Pe langa cele de care am vorbit la categorii de varste mai mici, incepand cu 6 ani iti poti inscrie copilul la scrima, volei sau arte martiale.
Daca nu manifesta interes pentru niciun sport, incurajeaza-l sa mergeti impreuna la o plimbare cu bicicleta, acum este suficient de mare pentru a merge fara roti ajutatoare sau la o tura de jogging in parc. Este extrem de important ca incepand cu 6 ani sa acorzi atentie activitatii fizice. Invata-l sa iubeasca sportul pentru a-l feri de riscurile sedentarismului, care cauzeaza o multitudine de probleme de sanatate la maturitate.
Incepand cu aceasta varsta poti de asemenea sa-l inscrii la cursuri de creativitate prin pictura sau teatru. Sunt de luat in calcul incepand cu 6 ani si cursuri de gatit pentru micii bucatari.
Incepand cu 7 ani te poti gandi si la instrumentele muzicale. La chitara si vioara poate incepe sa cante de la 7-8 ani, iar lectiile de canto sunt recomandate dupa 8 ani.
Consulta ghidul nostru de cursuri pentru copii!