Valoarea banilor si sfaturile financiare sunt lectii pe care copiii trebuie sa le primeasca de la parinti, nu de la prieteni, de la scoala sau din mass media. Educatia financiara timpurie poate avea un efect benefic asupra modului in care micutul tau invata sa isi cheltuiasca banii si sa economiseasca pentru mai tarziu.
Cea mai simpla modalitate este sa-i aloci copilului tau o suma de bani lunar, pe care sa il inveti apoi cum sa o cheltuiasca, explicandu-i despre modul in care uneori iti amani o dorinta, pentru a o indeplini mult mai bine mai tarziu.
Invata-i prin exemplu
Copiii sunt mult mai tentati sa preia exemplul parintilor decat sa asculte lectiile lor de teorie, astfel ca trebuie sa ai un comportament fiscal responsabil daca vrei ca micutii tai sa preia aceleasi valori.
Adolescentii, dar si copiii mai mici, pot invata multe daca le explici modul in care cheltuiesti o parte din bugetul familiei. Atunci cand apar cheltuieli neprevazute, asigura-te ca micutii inteleg de unde vor proveni banii si de ce alte lucruri trebuie sa va lipsiti.
Explica-le economisirea si dobanda
Oferind copilului o alocatie lunara de bani de buzunar, pe care o suplimentezi doar in situatii exceptionale, este cel mai simplu mod de a-i invata valoarea banului.
Daca isi doresc ceva ce nu isi permit sa cumpere din alocatie, stimuleaza-i sa economiseasca cate putin in fiecare luna si apoi ajuta-i sa cumpere ce doresc, adaugand o treime sau chiar jumatate din cheltuiala finala.
Ofera-le chiar o dobanda atunci cand reusesc sa economiseasca bani si da-le optiunea de a imprumuta de la tine cu dobanda. Odata ce descopera ca s-au plictisit de jocul sau jucaria cumparata foarte repede, dar mai au de platit la ea pentru cateva luni, vor fi mai precauti cu modul in care isi cheltuiesc banii.
Responsabilitatea fiscala este una dintre abilitatile cele mai importante pe care micutii tai trebuie sa le capete de la tine, pentru a deveni adulti care sa-si poata administra bine banii si sa nu acumuleze datorii pe care nu le pot plati.