Jocuri si activitati pentru dezvoltarea abilitatilor la copii

/ / Modificat: 2016-08-22
Jocuri si activitati pentru dezvoltarea abilitatilor la copii

Potrivit expertilor in dezvoltarea copilului, copiii prescolari trebuie sa inceapa sa dezvolte abilitati matematice de baza, cum ar fi recunoasterea modelelor si sortarea obiectelor bazate pe clasificari, dar si jocuri de vorbire si dictie, fiind jocuri potrivite pentru copiii de peste 5 ani, care ii ajuta sa dezvolte abilitati si sa faca progrese si in alte domenii, cum ar fi gandirea critica si rezolvarea problemelor.

„Lumea copilariei nu inseamna plimbari la Zoo – copilul trebuie sa inteleaga ca adevarata fericire consta in libertate si respect pentru natura. Nu inseamna nici jocuri pe calculator de dimineata pana seara – copilul trebuie sa cunoasca realitatea, sa isi defineasca o personalitate bazata pe interactiuni reale, nu virtuale. Nu inseamna nici munci gospodaresti cot la cot cu membrii familiei – pentru ca un copil trebuie sa se bucure de cei mai frumosi ani care nu se vor mai intoarce. Desigur, un copil trebuie sa fie responsabil, insa cu masura”, explica Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Implica-ti copilul in diferite activitati

Crearea de jocuri potrivite care se pot desfasura in casa nu inseamna ca tu sa realizezi o activitate total diferita, iar copilul tau sa se joace de unul singur in timp ce si-ar dori sa fie implicat in activitatea pe care o desfasori. Desfasoara activitati in care iti poti implica si copilul.

"De exemplu, daca va jucati carti, cere-i copilului tau sa taie cartile, sa deseneze imaginile de pe acestea sau sa recunoasca numerele. Acest lucru il va ajuta sa se implice in derularea jocului, ceea ce il va bucura foarte mult si ii va creste interesul de a juca mai tarziu acest joc cu mandrie", spune Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Foloseste materiale in jocurile voastre

Jocurile pentru copii, desfasurate in casa pot fi mai interesante daca exista materiale interactive. Pentru acestea, este important sa tii cont de faptul ca toate materialele trebuie sa fie sigure pentru ca acesta sa nu se accidenteze. Utilizeaza numai materiale non-toxice si obiecte speciale lipsite de varfuri ascutite sau care nu se pot sparge. in plus, pe tot parcursul jocurilor este bine sa ii acorzi atentie desavarsita.

„De exemplu, o idee ar fi sa realizati jocuri care sa ii dezvolte creativitatea si imaginatia, punandu-l pe copilul tau sa potriveasca culori diferite de marmura sau forme si culori diferite de farfurii. Acest lucru il va face sa se simta mai responsabil si mai important in ceea ce priveste activitatile din casa”, completeaza Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Jocuri de potrivire a alfabetului

Potrivit studiilor de specialitate, copiii incep sa dezvolte abilitati de vorbire si frazare mult mai repede. Acest lucru se poate realiza printr-o varietate de mijloace, inclusiv procesele interactive. Creeaza un joc de potrivire a alfabetului impreuna cu copilul pentru a-l face sa retina usor sunetele si cuvintele pe care le va intalni de acum inainte. Faceti un joc de potrivire a sunetului, care ajuta copilul sa faca legatura intre sunete, litere si cuvinte.

"Realizeaza un pachet de carti cu imagini cu diferite animale, cum ar fi o furnica, pasare si pisica, pentru A, B si C. Pentru acest lucru, ajuta-l pe cel mic sa decupeze imagini din reviste sau ziare si sa le lipeasca pe acele carti. La final, amesteca toate cartile si cere-i celui mic sa aleaga o carte si sa numeasca animalul, sa spuna dupa ce sunete il recunoaste si, daca acesta este mai mare, cateva trasaturi caracteristice. O alta optiune ar fi sa formeze trei categorii de carti in functie de litera, sunet sau caracteristicile animalelor. La final, inversati rolurile, pentru ca cel mic sa se amuze si sa invete mai multe lucruri prin repetare”, spune Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Creati jocuri prin folosirea numerelor

Potrivit expertilor, copiii pot invata foarte repede sa numere pana la cel putin 10, dar cu ajutorul unor metode interactive care par distractive pentru acestia. Ajuta-ti copilul sa se obisnuiasca cu numerele, cu ajutorul unor jocuri pe care sa le desfasurati impreuna.

„O optiune usoara este de a face doua pachete de carti – unul cu cifre pe fata, iar celalalt cu un numar de obiecte corespunzatoare. De exemplu, un triunghi merge cu cifra 1, doua cercuri merge cu cifra 2 si asa mai departe. Pentru un joc de potrivire alternativa, trebuie sa pastreze cartile numerice si sa le asocieze cu numarul de obiecte corespunzatoare. De exemplu, cartea cu trei masini langa cartea cu cifra trei”, afirma Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Tabara de gatit si atelierele din Lumea Copilariei

Tabara de gatit organizata in cadrul scolii de Vara la Lumea Copilariei consta in 5 zile in care copii, alaturi de Jessica (MasterChef 2014), vor invata sa gateasca si sa isi pregateasca singuri gustarile. Mai mult decat atat, vor face o vizita la herghelie, dar se vor si distra si vor face miscare.

„Tabara de Gatit se adreseaza copiilor intre 5-10 ani si are program zilnic intre 8:30-18:30, cu tarife de 150 lei/zi sau 599 lei/saptamana. De asemenea, parintii sunt nevoiti sa ofere informatii cu privire la existenta anumitor sensibilitati sau intolerante alimentare ale copiilor lor pentru a evita riscul aparitiei unei intoxicatii alimentare in tabara. Parintii nu trebuie sa isi faca griji in privinta deplasarii copiilor catre centru si inapoi, intrucat tabara aduce posibilitatea de a efectua transportul contra unei taxe speciale de 100-150 lei/copil/tabara”, spune Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

In plus, in fiecare weekend, Lumea Copilariei Mogosoaia organizeaza workshop-uri tematice pentru copii si parinti, in intervalul 10:00-12:30. Tematica workshop-urilor este diversa: pictura pe diferite suporturi (panza, sticla, lemn), art craft (decupaj-lipire, tehnica servetelului, reciclare), gatit si nutritie. Atat copiii, cat si parintii sunt interesati de astfel de activitati, mai ales ca produsul final realizat de ei poate fi folosit in urmatoarele zile, cum este cazul sacoselelor pictate de acestia. Tariful pentru un workshop de 2.5 ore este 70 lei/copil sau 99 lei parinte + copil si sunt incluse materialele, suportul de lucru, acces la locul de joaca, gustari si apa.

Lumea Copilariei – locul preferat al copiilor

Lumea Copilariei inseamna lumea copilului, asa cum este el si in care se descopera pe sine in fiecare zi mai mult. Pentru a se dezvolta frumos din punct de vedere social si emotional este bine ca cel mic sa se desfasoare intr-un spatiu specific, in care sa fie incurajat sa socializeze si sa-si dezvolte creativitatea. Asa ca ofera-i spatiul necesar!

Centrul de educatie informala "Lumea Copilariei. Ne jucam si invatam" reprezinta un concept integrat de servicii pentru copiii intre 0 si 14 ani, care isi propune sa ofere micutilor oportunitatea dezvoltarii intr-un mediu educativ si recreativ, cald, echilibrat si sanatos. Lumea Copilariei Mogosoaia este locul unde se imbina perfect educatia si joaca. Pentru inscrieri si informatii, sunati la 0754 317 679 sau intrati pe www.lumea-copilariei.ro.

logo_lumea_copilariei

Taguri Abilitati motorii grosiere copii

Articole recomandate

Citeste si despre