Lectura de seara. De ce este importanta pentru copilul tau

/ / Modificat: 2022-06-24
Lectura de seara. De ce este importanta pentru copilul tau

Ritualul povestii de seara este unul special, atat pentru tine ca parinte, dar mai ales pentru cel mic, care, prin cuvintele tale descopera o noua lume. Totusi, pe langa incantarea pe care povestile o aduc micutului tau, exista si numeroase alte beneficii ale acestui moment special. Iata care sunt acestea. 

Consolidarea relatiei parinte - copil 

Momentele petrecute la finalul zilei alaturi de copilul tau sunt cat se poate de speciale, mai ales daca programul incarcat de peste zi nu ti-a permis sa petreci prea mult timp cu el. Acest ritual al intrarii in lumea cartilor pentru copii, care se creaza cu unul dintre parinti sau chiar cu amandoi, permite, printre altele, consolidarea relatiei dintre parinte si copil. Aceasta este insasi baza unei bune dezvoltari emotionale a celui mic. De asemenea, acesta este si un moment in care copilul tau invata multe lucruri noi, fara a face un efort constient in acest sens.

Dezvoltarea limbajului 

Chiar daca micutul tau nu vorbeste inca, el va acorda mai intai atentie ritmului vorbirii, intonatiilor si tonului vocii. Apoi, cand va fi mai mare, el va incepe sa inteleaga anumite cuvinte din vocabular si propozitii scurte. Treptat, el va reproduce unele dintre aceste cuvinte auzite si va face legatura dintre ele cu viata lui de zi cu zi. Apoi, poate spune el singur povestea. De asemenea, pentru copii este important si sa foloseasca singuri cartile, de exemplu chiar si numai sa intoarca paginile. În acest fel, cei mici se familiarizeaza cu semnificatia lecturii si identifica vizual cuvintele scrise chiar daca nu stiu inca sa citeasca. Cand va invata sa citeasca, copilul va face legatura intre cuvantul auzit si cuvantul scris.

Intelegerea emotiilor

Folosindu-se de imagini, si mai apoi de povesti si personaje, copilul tau va invata mai intai sa identifice si apoi sa numeasca emotiile. Identificandu-se cu personajele si proiectandu-se in situatiile pe care acestea le traiesc, copilul tau invata mecanismele elementare ale emotiilor, cand si de ce apar, in el insusi, dar si in ceilalti. Treptat, acest lucru il va ajuta sa puna in cuvinte sentimente mai complexe si sa le impartaseasca.

Abilitati de observare si de concentrare mai bune

În relatiile cu cartile, in timpul lecturilor, copilul tau analizeaza, initial, vizual ilustratiile, dar trebuie sa ofere si o ascultare atenta in acelasi timp.  La cei mici aceasta atentie poate dura doar cateva minute, durata urmand sa creasca proportional cu varsta. Pentru ca lectura de seara este, in general, un moment placut pentru ei, le va fi mai usor sa se concentreze. Și datorita acestei bucurii, copilul va exersa concentrarea din ce in ce mai mult, ajungand sa-si dezvolte abilitatile.

Stimuleaza creativitatea

Creativitatea tine de ce poti sa-ti imaginezi, iar in imaginatie exista deja cuvantul imagine. Asadar, lectura il invata pe copil cum sa creeze imagini in minte, pornind de la cuvinte. Acesta este un proces foarte important pentru dezvoltarea cognitiva a copilului si pentru a-i stimula imaginatia pe termen lung. De asemenea, lectura il invata pe copil care sunt relatiile logice dintre anumite evenimente, si il ajuta sa-si construiasca ulterior propriile povesti si jocuri.

Transforma lectura intr-o pasiune

Cand copilul invata sa citeasca, lectura poate fi o modalitate extraordinara de a-si petrece timpul, dar si de a invata lucruri noi, de aceea este un obicei care trebuie incurajat printre cei mici. Universurile magice si povestile extraordinare din carti sunt nesfarsite. În plus, cartile sunt instrumentele privilegiate folosite la scoala, asadar daca micutul tau stie sa le aprecieze, cu siguranta va fi mai interesat de ceea ce se discuta la scoala.

Asadar, lectura de seara nu este doar un moment special petrecut alaturi de copilul tau, ci si o modalitate extraordinara de a-l ajuta sa se dezvolte pe termen lung.

Sursa foto: Pexels.com

Taguri Lectura copii

Articole recomandate

Citeste si despre