Pe langa pregatirea temeinica pentru examenul de bacalaureat, absolventii de liceu au o misiune si mai importanta, admiterea la facultate, iar alegerea facultatii pe care o vor urma nu e chiar floare la ureche pentru tineri. Inainte de a opta pentru o anumita facultate, elevii, ajutati de parinti, ar trebui sa faca o auto-analiza la rece. Ce domeniu il atrage cel mai mult? Ce aptitudini are? Acestea sunt intrebarile la care trebuie sa-si gaseasca raspunsul inainte de alegerea facultatii. Odata ce ai optat pentru domeniu, urmeaza alegerea universitatii.
In alegerea facultatii concura mai multi factori, unul dintre cele mai importante fiind prestigiul institutiei. Un factor pe care multi il au in vedere este apropierea de casa, precum si posibilitatile de cazare. Marile centre universitare de la noi din tara sunt la Iasi, care aduna majoritatea absolventilor de liceu din zona Moldovei, la Cluj, unde merg tinerii din Ardeal, la Timisoara, care aduna candidati din zona Olteniei si din Banat, si Capitala, pentru care opteaza tot mai multi absolventi de liceu din toate colturile tarii in special datorita sanselor mai mari de angajare dupa absolvire.
In ceea ce priveste universitatile de la noi din tara, Clasamentul International al Universitatilor 2014, care include 800 de insitutii de invatamant universitar din intreaga lume a clasat cel mai sus Universitatea din Bucuresti, pe pozitia 651, iar in acest top mai regasim alte trei universitati din Romania, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara. Fiecare dintre acestea are in componenta sa mai multe facultati.
Comunicarea, stiintele economice, facultatile care ofera pregatire pentru domeniul IT, dar si facultatile de medicina au fost printre favoritele candidatilor anul trecut. La nivel national, cea mai mare concurenta la admiterea din 2014, s-a inregistrat la unitatile de invatamant universitar din Capitala. Bineinteles, majoritatea candidatilor isi doreau sa obtina un loc bugetat, insa obtinerea lui nu garanteaza scutirea de taxa decat un singur an.
La finalul primului an de studiu, facultatile fac o noua ierarhizare a studentilor, astfel ca cei care au avut ghinionul sa ocupe un loc la taxa pot trece la un loc bugetat daca obtin performante scolare, iar cei care au intrat la buget si nu au obtinut rezultate bune pot fi repartizati din anul doi la taxa. Va prezentam un top al celor mai cautate facultati din Romania.
Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a avut cea mai mare concurenta la Facultatea de Medicina, unde au candidat cate 10 concurenti pe un loc bugetat.
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj
Universitatea Babes Bolyai (UBB) din Cluj Napoca a fost la mare cautare anul trecut. Cea mai mare concurenta s-a inregistrat la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, la specializarea Informatica Economica. La aceasta specializare s-au inscris 409 absolventi de liceu pentru cele 40 de locuri bugetate scoase la concurs, concurenta fiind de 10 candidati pe un loc.
Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti
1.234 de candidati si-au incercat norocul anul trecut la Facultatea de Jurnalism de la UNIBUC pentru a obtine un loc din cele 135 bugetate. Concurenta a fost de 9 studenti pe loc.
Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii din Bucuresti
In 2014, la Facultatea de Geografie de la UNIBUC s-au inscris 3.324 de candidati, numarul locurilor bugetate fiind de 384, concurenta pe un loc fara taxa fiind de 8 de studenti pe un loc.
Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii din Bucuresti
Anul trecut, un numar de 3.123 de absolventi de liceu s-au inscris la Facultatea de Limbi Straine de la Universitatea din Bucuresti, cea mai cautata sectie fiind cea de limbi moderne aplicate. Numarul locurilor bugetate a fost de 412, astfel ca pe un loc la aceasta facultate s-au "batut" cate 7 candidati.
Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul Academiei de Stiinte Economice
Tinerii pasionati de IT si care isi doresc un job in acest domeniu au ales Cibernetica de la ASE, concurenta anul trecut la aceasta facultate fiind de 6 studenti pe un loc. In total s-au inscris 1.887 candidati, iar numarul locurilor bugetate a fost 297.
Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj
Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca a fost si ea in topurile absolventilor de liceu. Cea mai mare concurenta s-a inregistrat la Facultatea de Medicina Dentara la specializarea Tehnica Dentara, unde au fost de 4 candidati pe un loc. 211 candidati s-au inscris la admiterea de la Tehnica Dentara pentru a obtine un loc printre cele 50 disponiile (30 la buget, 20 la taxa).
Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti
La UMF Carol Davila din Bucuresi s-au inscris 2.256 de candidati, acestia avand la dispozitie 510 locuri bugetate, astfel ca pe un loc concurau 4 studenti.
Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti
Domeniul juridic ramane unul foarte cautat de absolventii de liceu. Concurenta pe un loc la Drept la UNIBUC a fost de 4 candidati. Numarul candidatilor inscrisi a fost de 1.386, in timp ce numarul locurlor de la buget a fost de 298.
Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi
Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, o institutie cu traditie in invatamantul universitar romanesc a avut o concurenta la Facultatea de Medicina de 3,5 candidati pe un loc. 1.041 albsoventi de liceu s-au inscris la Facultatea de Medicina, iar per total, pentru aceasta Universitate au optat 29 de candidati care au obtinut medalii la olimpiade si care au intrat fara sa mai dea examenul de admitere.