6 motive pentru care NU trebuie sa iti lovesti copilul

/ / Modificat: 2011-02-17
6 motive pentru care NU trebuie sa iti lovesti copilul

Disciplina bazata pe violenta fizica este o parte din modul de a face educatie al multor parinti. Este vorba de acei parinti care considera ca bataia este rupta din Rai si ca micutii trebuie sa stie de frica lor pentru a fi politicosi si manierati. In realitate aceasta metoda nu face decat sa formeze adulti violenti si potentiali agresori. Iata 6 motive esentiale pentru care bu trebuie sa lovesti copilul!

1. Violenta modeleaza la randul ei violenta

Copilul imita tot ceea ce vede in jur si capteaza felul tau de a rezolva probleme pentru a-l folosi la randul lui. Daca atunci cand face o boacana il lovesti, el nu va invata decat ca problemele se rezolva prin violenta si atunci cand va vedea alt copil ca face aceeasi boacana va crede ca il va "corecta" daca il va lovi. In plus, s-a demonstrat ca micutii agresati in copilarie au un comportament violent la maturitate!

2. Copilul batut se simte dezapreciat si ii scade stima de sine

Imaginea de sine a copilului incepe cu modul in care el percepe ca ceilalti – in special parintii – il percep. Chiar si in familiile cele mai iubitoare bataia transmite un mesaj confuz deoarece copiii mici nu reusesc sa inteleaga motivul din spatele loviturii. Chiar daca pe alte parti incerci sa il ajuti pe copil sa isi consolideze o stima de sine puternica, atunci cand ii dai o palma la fund il faci sa se simta prost si dezapreciat, neputincios si rau.

3. Bataia nu corecteaza comportamentul copilului

Este posibil sa fi auzit deja parinti care spun "nu stiu ce sa fac, cu cat il lovesc mai tare, cu atat se poarta mai urat". Bataia nu instaureaza disciplina, ci haosul in comportamentul unui copil. Il face sa devina mai rau si mai agresiv. Copiii care se simt bine si linistiti se comporta frumos si politicos. Daca este agresat, copilul se va simti trist, suparat, frustrat, neputincios, iar actiunile lui vor fi in conformitate cu starea.

4. Parintii isi pierd astfel respectul de sine

Parintii care folosesc bataia pe post de disciplina se simt adesea devalorizati pentru ca in adancul sufletului lor stiu ca metoda lor nu este buna. Adesea ei apeleaza la bataie in disperare de cauza, pentru ca nu stiu ce sa faca si se simt prost si neputinciosi cand isi dau seama ca nu functioneaza.

Palmuielile devalorizeaza rolul de parinte. A fi o figura autoritara inseamna sa fii respectat si de incredere, nu de temut. Copilului nu trebuie sa ii fie frica de tine.

5. Bataia poate escalada si da nastere abuzurilor fizice

Odata ce aplici palmuirile pe post de pedepse, agresivitatea poate escalada oricand, spun specialistii. Uneori parintii nu mai stiu unde sa se opreasca din aplicarea acestor metode. Pericolul pedepselor corporale apare de la inceput pentru ca odata ce ai dat o palma, aceasta se poate transforma in timp in curea, umeras si alte obiecte prin care abuzezi de copil.

Este o granita foarte subtire intre simpla palma la fundulet si tortura fizica a copilului cand vine vorba de astfel de metode disciplinare. Abuzurile fizice au un efect dramatic asupra sanatatii mentale a copilului.

6. Bataia lasa urme adanci in memoria copilului

Vrei ca micutul tau sa aiba numai amintiri frumoase din perioada copilariei. Insa bataile repetate si formele ei se impregneaza puternic in memoria copilului si il pot marca pe viata. Oamenii au in general tendinta sa-si aminteasca mai degraba evenimentele traumatice decat pe cele frumoase. Ele pur si simplu se interpun in calea amintirilor frumoase.

Taguri Disciplina copii Violenta asupra copiilor Palma fund disciplina copii Abuz fizic al copilului

Articole recomandate

Citeste si despre