Ca parinte, cu siguranta ai acumulat deja o multime de trucuri si scamatorii care sa te ajute in cresterea si educarea prichindelului tau. Atunci cand vine vorba de cum sa interactionezi cu un copil care nu te asculta, este mai bine ca mesajul transmis sa fie cat mai scurt si concis. Va avea un impact mai mare decat daca ai avea o discutie lunga si care ar putea fi obositoare pentru cel mic, dar si pentru tine.
Se pare ca exista o limita de cuvinte pe care un creier tanar, in dezvoltare, o poate procesa, asa ca de multe ori, ce vrei sa ii transmiti copilului se poate pierde in multimea de cuvinte. Incearca sa reduci mesajul in asa fel incat sa fie scurt si simplu de procesat pentru cel mic, pentru a putea asimila lectia pe care vrei sa i-o transmiti.
Ce sa ii spui copilului cand nu te asculta
Iata care sunt cateva dintre frazele pe care sa le folosesti atunci cand copilul nu te asculta! Incearca-le cu prima ocazie si repeta-le des, cu siguranta vei observa rezultate!
1. "Stiu, este greu"
Aceasta fraza, insotita de o mina sincera si usor trista si o mangaiere pe umarul copilului, te poate ajuta sa alini un copil care gestioneaza emotii majore, pentru ca transmite empatie si ii valideaza sentimentele.
2. "Te rog frumos sa mergi"
Daca ii oferi unui copil mic o directie pozitiva, acest lucru poate pune sfarsit unei intregi dezbateri mult mai repede decat daca ai incerca sa ii explici logic si sa il indupleci sa nu alerge. Daca ii spui “Nu alerga!” nu numai ca cel mic trebuie sa o faca, dar trebuie sa se gandeasca si la ce poate sa faca dupa ce se opreste din alergat, in schimb atunci cand il rogi sa mearga, nu numai ca il opresti din alergat, dar ii transmiti si se ce trebuie sa faca in continuare.
3. "Incearca din nou"
Aceasta fraza este utila in cazul copiilor cu comportamente dificile, care tipa, iau jucariile altor copii, sau nu sunt politicosi; in general, cu cat copilul simte ca are mai mult control intr-o anumita situatie, cu atat mai cooperant este, asa ca daca il indemni sa incerce din nou un anumit comportament intr-o anumita situatie, ii va da ocazia sa aleaga intre doua modalitati de comportament, fara sa se simta vinovat.
4. "Ce ti-am spus eu"
Modul in care rostesti aceasta fraza este foarte important, pentru ca daca nu esti atenta, ar putea suna ca o mustruluiala si daca sentimentele tale escaladeaza, atunci si sentimentele copilului tau vor escalada. Daca in schimb il vei intreba cu sinceritate sa repete ce i-ai spus, va fi cea mai buna metoda de a-i reaminti ce trebuie sa faca intr-un anumit moment.
5. "Te iubesc prea mult, asa ca nu ma cert cu tine"
Cea mai buna fraza de a-i transmite un mesaj pozitiv, la care nu poate riposta este aceasta fraza simpla si concisa. Nu va mai avea ce sa faca atunci cand ii spui asta, decat sa fie ascultator si sa aiba un comportament adecvat, fara a lasa loc altor discutii obositoare si care nu ar duce la nici un rezultat.
6. "Nu inteleg ce vrei sa spui daca vorbesti asa"
Cea mai buna alternativa la “nu te mai vaicari”. Daca cel mic iti vorbeste pe un ton normal, poti sa il lauzi si sa ii explici de ce a facut o alegere buna.
7. "Cum trebuie sa intrebi?"
Sa ii reamintesti copilului ce sunt manierele este o lupta continua pe care o duce fiecare parinte, insa in loc sa il bati la cap, lucru care ar putea sa declanseze un comportament de rebeliune, este mai bine sa il ajuti sa isi reaminteasca care sunt regulile, punandu-i o intrebare simpla, intr-un mod calm si relaxat.