Bataia lasa urme grave asupra copiilor

/ / Modificat: 2017-08-30
Bataia lasa urme grave asupra copiilor

Palmuirea ca metoda disciplinara ridica la aceasta ora dezbateri aprinse. O meta-analiza recenta a ultimelor 5 decenii de cercetare in domeniu sugereaza ca, pe langa efectele psihologice negative asupra copiilor, parintii vor ajunge sa plateasca un pret foarte mare.

violenta-copii

Palmuirea este un comportament potential abuziv

Masurarea efectelor lovitului cu palma s-a dovedit dificila, de-a lungul vremii, nu numai pentru ca exista foarte multi oameni care au opinii de neclintit vizavi de subiect, ci si pentru ca palmuirea este adesea insotita de alte forme de pedeapsa fizica. Cercetatorii nu au putut face multa vreme o diferenta clara intre ele, pentru a trage concluzii.

Recent, o specialista in disciplina parentala de la "Universitatea din Texas" din Austin (SUA), Dr. Elizabeth Gershoff, a publicat un articol complex, preluat de psihologi din lumea intreaga. Meta-analiza lui Gershoff reuneste studii intreprinse in ultimii 50 de ani asupra efectelor negative ale palmuirii, studii care au inclus un total de 160.927 de copii intervievati.

Analiza psihologului american se concentreaza pe definita eronata data cuvantul “palmuire” de majoritatea adultilor. Conform acestora, “palmuirea” inseamna doar “o palma data la fund sau peste membre” si nu un comportamente potential abuziv.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca bataia aplicata cu palma copiilor este un mod total ineficient de a-ti face copiii sa-ti respecte dorintele. Parintii care isi palmuiesc copiii cred ca vor castiga mai mult respect imediat sau pe termen lung. In realitate, palmuirea se asociaza cu rezultate negative neintentionate. In plus, ideea transmisa din generatii in generatii, conform careia "o palma aplicata la fund nu-i face niciun rau copilului”, este falsa. Adultii care au fost palmuiti in copilarie risca mai multe probleme de sanatate mintala si sunt mai predispusi la comportamente anti-sociale.

Efectele negative ale palmurii copiilor

Meta-analiza realizata de Dr. Elizabeth Gershoff a ajuns sa fie citata de mii de cercetatori, fiind considerata cea mai elocventa din ultima perioada. Iata ce urmari grave au palmele aplicate copiilor:

• Copilul nu isi insuseste valorile si atitudinile pe care si le-ar dori parintele, dovedind o internalizare morala redusa;

• Copilul devine mai agresiv, fiind predispus la comportamentele delincvente si antisociale;

• Sanatatea mintala este afectata, copilul devening anxios si depresiv;

• Exista riscul ca palmuirea sa se transforme in abuz fizic;

• Adultul palmuit in copilarie este mai predispus spre agresivitate, comportamente criminale si antisociale;

• Copilul palmuit va deveni un adult cu probleme de sanatatea mintala, existand riscul ca acesta sa-si abuzeze, la randul sau, copilul sau partenerul de viata.

Un subiect controversat

Un raport UNICEF a constatat ca, in majoritatea tarilor, mai mult de 70% dintre copii sunt palmuiti de catre parinti in fiecare luna. Frecventa palmuirii joaca un rol foarte important in aceasta ecuatie. Cu cat un copil este palmuit mai des, cu atat mai mari vor fi efecte negative asupra sanatatii lui emotionale.

Multi psihologi compara palmuirea cu abuzul fizic, in conditiile in care societatea de azi le considera comportamente distincte. Cercetarile demonstreaza insa ca palma aplicata copiilor are aceleasi efecte negative ca si abuzul fizic, dar intr-o masura mai mica.

In Suedia, palmuirea copiilor a fost interzisa prin lege inca din anul 1979. Adoptarea unei legislatii similare in alte tari s-a dovedit insa un subiect extrem de controversat. In Canada, a generat reactii dure, in timp ce in Noua Zeelanda, interzicerea palmuirii a fost respinsa prin referendum cu o majoritate de peste 88%, dupa ce adversarii interdictiei au afirmat ca nu exista nici o cercetare decenta care sa demonstreze ca o palma aplicata de un parinte iubitor genereaza un comportament violent la copii.

Copiii palmuiti sunt mai predispusi la agresivitate si insubordonare

Nu exista nicio dovada care sa ateste ca palmuirea este benefica pentru copii. Palmuirea nu face decat sa promoveze agresivitatea ca model de rezolvare a problemelor.

Cercetatorii au descoperit ca acei copii care au fost palmuiti la varsta de 5 ani sunt mai predispusi sa fie agresivi si sa incalce regulile atunci cand ajung la scoala. Ei nu stiu cum sa foloseasca limbajul in scop de negocieze, deoarece nu i-a invatat nimeni acasa. Prin urmare, atunci cand isi doresc jucaria altul copil, il lovesc, in loc sa i-o ceara cu imprumut, in mod politicos.

Taguri Bataie copii Violenta asupra copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre