Ce tehnici de disciplina poti folosi in locul time-out?

/ / Modificat: 2017-10-30
Ce tehnici de disciplina poti folosi in locul time-out?

Conceptul de time-out se numara printre practicile populare de disciplina. Scopul perioadei de time-out este ca cel mic sa stea linistit si sa reflecteze la ceea ce a facut. Pana aici, totul bine si frumos. Asta daca cel mic chiar ar profita de acel timp si s-ar gandi cu adevarat la comportamentul lui. Insa, cel mai probabil, se gandeste doar cat de lent se misca timpul si cat mai trebuie sa treaca inainte de a se intoarce la activitatile preferate.

Daca ti-am atras atentia, iata 3 alternative eficiente la practica de time-out:

Copiii mici nu au creierul dezvoltat precum cel al unui adult. Cel mai probabil inca nu stiu sa stea sa reflecteze cu atentie la ce anume au facut gresit. Time-out-ul este mai degraba potrivit pentru copiii mai mari. Copilul intelege ce inseamna comportament gresit, iar tu incerci sa il inveti ce este considerat acceptabil sau nu, cum isi poate indrepta greselile sau cum poate incerca sa faca mai bine.

Time-in versus Time-out

Disciplina time-in este o alternativa pentru copiii mici si prescolari. In loc sa stea singur si sa se gandeasca la comportamentul si la greselile lui, cheama-l pe cel mic langa tine si stai de vorba cu el. Cu calm, explica-i unde a gresit si ajuta-l sa se calmeze daca este nervos. Se poate dovedi a fi o lectie utila pentru cel mic, fiindca ii stimuleaza capacitatea de autoreglare a emotiilor si calmarea starii de agitate. Doar atunci cand creierul celui mic este calm si nu este agitat din cauza stimulilor exteriori, isi va putea insusi lectia ce vrei sa i-o dai.

Acest time-in poate include o activitate placuta, de a desena sau de a citi o carte, dar nu te speria, nu exista riscul ca cel mic sa o considere o recompensa atat timp cat discuti deschis cu el si ii atragi atentia asupra a ceea ce a gresit. Este pur si simplu o modalitate diferita de a obtine ceea ce iti doresti: ca cel mic sa realizeze unde a gresit si cum poate imbunatati comportamentul nepotrivit, este mult mai eficient daca te are alaturi, decat daca incearca sa gaseasca raspunsurile pe cont propriu.

Aceasta metoda necesita un timp de aplicare mai lung si multa, multa rabdare din partea ta.

Rezolvarea punctuala a problemelor

Atunci cand parintele ii impune copilului o perioada de time-out in urma unui comportament nepotrivit, copilul poate considera ca parintele ia asupra lui responsabilitatea actiunilor lui si ca pedeapsa este perioada de time-out in sine.

Astfel, in mintea lui, ispaseste pedeapsa si este absolvit de vina, pretul platit este doar perioada de time-out si apoi se poate intoarce la activitatile obisnuite. Si atunci, care e lectia invatata? Daca scopul tau este sa iti responsabilizezi copilul, este necesar sa il faci sa isi asume comportamentul si sa ii oferi suport in imbunatatirea lui, in rezolvarea problemei.

Discuta cu calm cu copilul si incearca sa obtii niste raspunsuri de la el. Intreaba-l punctual cum se gandeste sa rezolve situatia, afla daca a invatat ceva din experienta respectiva si daca a inteles urmarile pe care le-a produs comportamentul lui.

Cel mai important este sa incerci sa ii oferi cat mai multa informatie si astfel sa ii pui la dispozitie uneltele necesare pentru a gestiona mai bine o anumita situatie pe viitor, fara sa o rezolvi tu in locul lui insa.

Consecintele naturale in urma comportamentului nepotrivit pot fi cel mai bun invatator

Orice actiune are si o reactie, naturala si imediata. Daca in loc sa il lasi pe cel mic sa se confrunte cu consecintele actiunilor lui, alegi sa il pedepsesti, nu vei face decat sa ii distragi atentia de la consecinta initiala.

Copilul nu va avea ocazia sa invete din propria greseala pe pielea lui, el va tine minte pe viitor doar ca o consecinta a unui comportament nepotrivit este o pedeapsa impusa de parinte, fara sa inteleaga impactul exact al propriului comportament. Ii vei da astfel ocazia sa se focuseze pe modul tau de reactie, mai mult decat pe imbunatatirea comportamentului lui.

Lasa lucrurile sa curga de la sine si permite-i copilului sa simta consecintele naturale, abia atunci lectia va fi invatata.

Ajuta-l pe cel mic sa isi inteleaga trairile, atrage-i atentia cand greseste si ajuta-l sa isi imbunatateasca comportamentul. Doar comunicand cu copilul vei reusi asta, o pedeapsa nu inseamna neaparat si o lectie invatata.

Taguri Probleme comportament copii Disciplina time-out Disciplina copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre