Consecinte distractive pentru copii atunci cand fac nazbatii

/ / Modificat: 2017-10-05
Consecinte distractive pentru copii atunci cand fac nazbatii

Inainte de a deveni mama, ideea de a disciplina copiii parea destul de simpla. Conceptul se incadreaza in logica bunului simt. Din moment ce stabilesti de la inceput niste limite, esti consecventa si actionezi ferm, raspunzand in acelasi timp cu afectiune, copiii vor invata sa-si corecteze comportamentul. Dar pe masura ce acumulezi experienta ca parinte, incepi sa realizezi ca metodele traditionale de educare, inclusiv strategia de time-out, nu functioneaza cu orice copil, de fiecare data.

O gandire in afara tiparelor, combinata cu aplicarea unor solutii noi si creative pot imbunatati comportamentul celor mici. Iata cateva idei:

1. Rascumpararea obiectelor

Copilul tau a ignorat rugamintea de a-si strage jucariile de pe jos in jumatate de ora? I le poti confisca, spunandu-i ca le poate rascumpara contra sumei de 2 lei. Astfel, strengarul va fi obligat sa apeleze la banii de buzunar sau la economiile din pusculita pentru a-si recupera jucariile. In cazul in care copilul este prea mic si nu primeste bani de buzunar, poti sa-i dai o sarcina domestica adecvata varstei pentru a-i permite sa-si rascumpere obiectele confiscate.

2. Repetitia, mama invataturii

Atunci cand copilul nu-si indeplineste sarcinile la nivelul standardelor impuse de parinti, il poti pune sa exerseze acelasi lucru de mai multe ori, pana devine expert.

3. Mutrele caraghioase

Cand ai mai multi copii, acestia vor sfarsi sa se certe inevitabil intre ei pentru te miri ce. Pune-i sa se strambe unul la celalalt, in loc sa se certe. Vor pufni in ras si vor uita motivul incaierarii.

4. Spiritul de echipa

Fratii care se lupta intre ei pot fi pusi sa lucreze in echipa, pentru a duce la bun sfarsit un anumit proiect sau o sarcina casnica. Pana la sfarsitul zilei, ei vor invata sa colaboreze.

5. Politica usilor deschise

Daca adolescentul tranteste usa dormitorului cand e furios, priveaza-l pentru o saptamana de privilegiul intimitatii, scotandu-i usa din balamale.

6. Donatiile

Daca cei mici isi arunca sistematic hainele prin toate colturile camerei, aduna-le intr-o punga si doneaza-le. In cazul in care cei mici decid ca nu vor sa le doneze inca, atunci va trebuie sa-ti plateasca cat i-ar fi costat sa cumpere hainele de la un magazin de economii.

7. Siguranta inainte de toate

Nu este sigur sa conduci atunci cand ocupantii masinii tipa si fac taraboi. Daca copiii sunt prea agitati, trage masina pe dreapta si asteapta in tacere sa se linisteasca.

8. Pretuirea timpul

Daca cel mic pierde vremea cand trebuie sa plecati undeva si-i face pe toti membrii familiei sa intarzie, pune-l sa stea pe scaun in momentul in care ajungeti la destinatie tot atatea minute cat v-a facut sa intarziati. Poate parea dur, dar numai in felul acesta va invata sa respecte timpul altora.

9. Importanta somnului

In cazul in care copilul are o atitudine nepotrivita si banuiesti ca este din cauza faptului ca nu doarme suficient, muta-i ora de culcare cu 5 minute mai devreme, de fiecare data cand trebuie sa ii reamintesti ca este nevoie sa-si imbunatateasca comportamentul.

10. Alegerile copilului

Atunci cand copilul devine neascultator si este nevoie sa recurgi la diverse pedepse, da-i ocazia sa-si aleaga metoda prin care se poate revansa. Aceasta abordare ii ofera copilului control asupra propriei soarte si il invata sa se gandeasca la consecintele actiunilor sale viitoare. In plus, asumarea consecintei va fi mai usor de suportat.

11. Pozitia "drepti"

Strengarul tau se tot inclina cu scaunul in timpul cinei, ignorandu-ti rugamintea de a se opri? Pur si simplu ia-i scaunul si lasa-l sa manance in picioare.

12. Importanta respectului

Atunci cand fratii se cearta intre ei si dau dovada de lipsa de respect unul fata de celalalt, pune-i sa-si spele picioarele unul altuia.

Este adevarat ca iti trebuie multa rabdare, un simt dezvoltat al umorului si un nivel ridicat de creativitate pentru a implementa ceea ce specialistii numesc "arta consecintelor creative", in cadrul procesului de disciplinare a copiilor. Acestia trebuie sa inteleaga ca orice actiune are consecinte, iar daca acele consecinte sunt neplacute, atunci trebuie sa-si imbunatateasca comportamentul. Doar asa vei obtine rezultate durabile, ca parinte.

Disciplina "la borcan"

Eticheteaza borcane cu diferite nume, pentru a repartiza sarcinile in familie, dar si pentru a stabili consecintele rezultate din nerespectarea indatoririlor si modalitatile de rezolvare a disputelor. Iata cateva idei pe care le poti personaliza, in functie de nevoile familiei tale:

Borcanul cu sarcini - Umple recipientul cu biletele pe care sa treci diferite sarcini si pune copiii sa aleaga una dintre ele, ca si consecinta in cazul nerespectarii indatoririlor. Nu folosi cuvantul pedeapsa, pentru a evita incarcatura negativa.

• Borcanul milei - Pune in borcan biletele cu diferite consecinte rezultate din incalcarea regulilor sau a promisiunilor. Scrie "mila" pe cateva dintre ele. Copilul va intelege ca il vei ierta pentru comportamentul nepotrivit.

• Borcanul cu bile de sticla - Acorda o bila de sticla pentru fiecare fapta buna a copilului. La 10 bile castigate, lasa-l sa-si aleaga o recompensa distractiva.

Borcanul cu bile rascumparate - Muta cate o bila de sticla ori de cate ori copilul face o nazbatie. Pentru fiecare bila scoasa, redu-i timpul de distractie cu 5 minute. Copilul isi poate rascumpara bila facand o fapta buna.

• Borcanul prieteniei - Aici poti pune idei care sa ajute membrii familiei sa se inteleaga mai bine, cum ar fi "Imbratiseaza-ti fratele" sau "Sariti pe trambulina 5 minute". Copiii trebuie sa aleaga un bilet din acest borcan ori de cate ori se cearta.

Beneficiile consecintelor naturale

O consecinta fireasca este ceva care se intampla ca rezultat al unui anumit comportament sau alegere. Parintii isi pot lasa copiii sa experimenteze consecintele naturale ale propriilor alegeri, fara sa-i "salveze" din situatie, permitandu-le astfel sa invete din propriile greselile. Consecintele naturale ajuta copiii sa-si asume responsabilitatea pentru actiunilor lor si sa castige beneficii de durata.

Acest stil de disciplina se desfasoara intr-un mediu calm si ajuta copiii sa internalizeze reguli si concepte morale. Totodata, pregateste copiii pentru varsta adulta, stimulandu-i sa mediteze asupra consecintelor potentiale ale anumitor alegeri.

Taguri Disciplinare copii Metode disciplinare copii Educare copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre