A-ti pastra calmul ca parinte te ajuta nu numai pe tine, conservandu-ti nervii si sanatatea fizica si mentala, dar este o metoda utila si pentru a creste un copil puternic si sanatos.
Daca tipi la micutul tau, initiezi scandaluri din orice boacana a lui si il certi constant, nu il vei educa sau disciplina. Dimpotriva, vei creste un copil frustrat, poate timid, introvertit, izolat si fricos. Ca sa nu mai spunem ca nu este o metoda de disciplinare si educativa eficienta, cu rezultate concrete.
De ce este important sa iti pastrezi calmul in fata copiilor?
Pentru a nu inrautati si mai rau situatia!
Desi ai vrea ca micutul sa inceteze sa se mai poarte urat (doar pentru asta tipi de zor la el), te trezesti ca reactia e inversa: se sperie foarte tare, incepe sa planga si sa tipe. De data asta, nu stii cum sa te mai porti frumos pentru a-l calma, dar prea tarziu.
Daca iti pastrezi calmul si eviti aceste reactii necontrolate, vei evita astfel de porniri si vei avea ocazia sa ii explici micutului unde a gresit si de ce trebuie sa nu mai faca altadata asa ceva.
In acest fel, nici micutul nu se mai sperie si nici nu mai apar frustrari – uneori putandu-se gandi ca nu sunt buni de nimic, ca sunt copii rai, ca tu nu ii doresti etc.
Pentru ca eviti sa ii dai apa la moara pentru a repeta purtarea nepotrivita!
Exista posibilitatea ca micutul tau sa reactioneze foarte urat daca tipi la el sau pur si simplu sa fie indiferent la crizele tale de isterie. Ba chiar sa se amuze sau sa se bucure ca asa, in sfarsit, i-ai acordat atentia pe care o tot cerea.
Copiii fac nazdravanii si pentru a-ti atrage atentia. Ei nu constientizeaza ca reactia ta "galagioasa" este una de suparare, ci ca astfel ii acorzi atentie.
Deoarece copiii au nevoie de parinti care sa isi pastreze calmul, pentru a-i ajuta si pe ei sa o faca la randul lor!
Micutii nu stiu sa isi stapaneasca impulsurile la varste fragede. De aceea, ei au nevoie de tine pentru a fi tinuti in frau si pentru a nu se aventura in situatii periculoase. Cu alte cuvinte, pentru a-l tine in siguranta si pentru a-l proteja atunci cand sunt speriati.
Pentru ca numai asa construiesti o comunicare temeinica cu micutul tau!
Pentru a crea o punte de comunicare adecvata intre tine si copil, trebuie ca relatia dintre voi sa se bazeze pe dragoste, afectiune si mult calm. Atunci cand vorbesti cu el trebuie sa pastrezi un ton calm, prentru ca ei sunt destul de sensibili atunci cand cineva ridica tonul la ei. Risti ca el se se inchida in el si sa nu mai fie dispus sa iti comunice problemele, grijile, fricile. E o capcana periculoasa.
Pentru ca e o dovada de respect si il inveti si pe el sa te respecte la randul lui!
A nu tipa la copil si a nu-l agresa in niciun fel reprezinta o dovada de respect pentru copil. Educa-l cu dragoste si afectiune, concentreaza-te pe disciplina pozitiva si pe metode constructive si eficiente prin care sa cresti un copil puternic si inteligent. Critica comportamentul si nu copilul. Respecta-ti copilul pentru a te respecta.
Pentru ca altfel risti sa cresti un copil agresiv si care sa tipe continuu la ceilalti
Copiii mici sunt niste copii fidele ale comportamentului tau. Tot ce faci tu este repede copiat de el. Astfel ca, daca nu vrei ca mai tarziu sa te intrebi "de unde oare o fi invatat sa tipe la mine?", atentie la cum i se te adresezi si cum te porti cu el. Daca tu tipi, exista toate sansele sa o faca si el! Si sa o faca cat mai des, pana ii intra printre obiceiuri si aplica comportamentul si cu ceilalti.
Pentru ca un parinte calm si linistit este mai relaxat, fericit si creste un copil puternic si sanatos!
Este important sa inveti sa iti pastrezi calmul in fata copiilor. Exista mai multe tehnici sau metode prin care iti poti stapani eficient nervii in fata celor mici. De asemenea, este indicat sa te auto-instruiesti astfel incat sa nu mai tipi niciodata la copil.
E bine sa le aplici si sa incerci sa faci fata provocarilor copilariei cu multa istetime. Pentru ca micutul tau trebuie crescut si educat cu dragoste si afectiune, chiar daca uneori sunt greu de aplicat, nu cu tipete si agresiuni. Acestea pot avea repercusiuni pe termen lung.