10 fraze care iti LINISTESC copilul, atunci cand PLANGE

/ / Modificat: 2019-07-23
10 fraze care iti LINISTESC copilul, atunci cand PLANGE

Nu este un secret ca atunci cand auzi copilul plangand nu te simti prea confortabil. Gandeste-te doar la cata neliniste simti cand micutul tau plange fara un motiv evident.

Stim ca principala modalitate de comunicare a nou-nascutului este plansul, dar tot te ingrijorezi.

Studiile au descoperit ca creierul nostru este conceput pentru a reactiona instantaneu la plansul unui copil, facandu-ne mai atenti si gata sa ajutam cat mai repede. Plansul unui copil ne "arunca" in actiune, chiar daca acel micut nu este al nostru.

Copilul tau plange, dar nu este neaparat trist

Pentru multi copii mici, plansul nu este o reflectare a tristetii - este o modalitate de a procesa orice emotie. Ei pot tipa din manie, frustrare, frica, confuzie, anxietate sau chiar fericire. Problema este ca acestia nu au capacitatea verbala si constiinta de sine pentru a explica cum se simt. Si daca il vei intreba: "Ce s-a intamplat?" va da rar un raspuns productiv.

"Nu plange!" iti face viata mai grea

Cand ii spui copilului tau: "Nu mai plange!" sau "Nu plange!" nu inseamna ca ii alini durerea. El va crede imediat ca nu intelegi cum se simte. Iar mesajul lui, probabil, va deveni mai intens si mai persistent.

Intrebandu-l sau spunandu-i sa se "opreasca", ii spui, de fapt, ca emotiile lui nu sunt importante. Indiferent de cat de neplacut ti se va parea motivul, esecul tau de a recunoaste cum se simte in acel moment va priveaza pe amandoi de oportunitatea de a invata cum sa procesati aceasta emotie intr-un mod pozitiv.

Obiectivul unui parinte, indiferent cat de greu poate parea, este sa sustina dezvoltarea autoreglementarii emotionale - ceva ce se poate face numai atunci cand este tratata cu empatie si intelegere.

Pare tentant, dar nu-i distrage atentia

Multi dintre noi considera ca distragerea atentiei este instrumentul de baza in arsenalul emotional. Daca ii poti distrage atentia copilului care plange, nu inseamna ca ai rezolvat problema. Cu totii am "bagat in fata" unui micut o jucarie pentru a-l face sa taca sau am cantat cantecelul lui preferat. Insa, distragerea atentiei nu-ti mai ofera oportunitatea de a te conecta cu copilul si de a invata cum sa te ocupi de emotiile lui.

Daca, de exemplu, cel mic se cearta cu un alt copil pe o jucarie, atunci este foarte bine sa-i dsitragi atentia cu o alta jucarie. Dar daca micutul tau plange pentru ca l-ai ajutat sa se incalte, desi el nu dorea, distragerea ar putea sa-l faca doar sa raspunda mai tare pentru a fi auzit.

Este adevarat ca, uneori, distragerea atentiei poate functiona, dar este doar un ajutor de moment. Nu va ajuta copilul sa invete cum sa faca fata unei situatii sau emotii similare intr-un mod mai pozitiv, in viitor.

Ce poti sa spui

Cand te confrunti cu un bebelus care plange, asigura-te ca esti calm. Daca esti suparat, stresat sau frustrat, lucrurile pe care le spui il vor stresa si mai mult pe cel mic.

1. "Suntem in aceeasi echipa. Te ajut."

Chiar daca copilul iti spune ca nu doreste ajutorul tau, el doreste sa se simta ca si cum l-ai ajuta atunci cand are nevoie de tine.

2. "Vad ca este greu pentru tine."

Aceasta fraza simpla ii arata micutului ca il auzi si il vezi.

3. "Inteleg ca esti trist/dezamagit/speriat/anxios /fericit si e in regula".

Consolideaza ideea ca simtirea unei emotii este ceea ce ne face umani.

4. "A fost foarte trist/frustrant/dezamagitor".

Recunoscand evenimentul care a declansat plansul copilului tau il ajuta sa vada ce a declansat emotia si sa-si dea seama ce trebuie sa faca in continuare.

5. "Sa luam o pauza."

Indepartarea ta de situatie il ajuta pe copil sa inteleaga ca, uneori, are nevoie sa fie singur. El poate fi obosit sau prea nervos si trebuie sa stea intr-un loc linistit, inainte de a se reantoarce la activitate.

6. "Te iubesc, esti in siguranta."

Aceasta exprimare invita la conexiunea cu copilul, nu la separare. Poate ca are nevoie de o imbratisare, de o mangaiere sau de a te tine de mana pentru a simti ca esti acolo.

7. "Vrei sa te ajut/o pauza/sa incerci din nou?"

De multe ori, cand copilul plange din frustrare, are nevoie de unul din cele trei lucruri: ajuta-l la indeplinirea sarcinii, la o pauza de la situatia emotionala sau la incercarea de a face din nou sarcina, eventual cu asistenta. Intrebandu-l aceste lucruri, il ajuta sa se simta important.

8. "Am auzit ca plangi, dar nu stiu de ce ai nevoie. Poti sa ma ajuti sa inteleg?"

Chiar daca copilul tau nu poate verbaliza de ce plange, acest lucru ii poate oferi o sansa de a practica.

9. "Imi amintesc cand..."

Desi poate parea o tehnica de distragere a atentiei, ajutandu-l sa-si aminteasca un moment in care s-a simtit fericit si pasnic ii poate pregati creierul pentru gandire rationala. Incercarea de a rationa cu un copil care se afla intr-o stare emotionala nu foarte buna este un fel de negociere cu un mic dictator. El nu este pregatit sa asculte ratiunea atunci cand se simte neputincios, suparat, trist sau epuizat.

10. "Sa gasim impreuna o solutie."

Toti vrem sa ne ajutam copilul sa dezvolte abilitati de rezolvare a problemelor. Vino cu o solutie care il va ajuta sa isi proceseze emotiile, care il va invata cum sa priveasca obiectiv situatia.

Taguri Linistire plans copil Copil plangacios

Articole recomandate

Citeste si despre