10 replici de impact pe care sa le spui mai des copilului tau

/ / Modificat: 2017-03-30
10 replici de impact pe care sa le spui mai des copilului tau

O conversatie eficienta te ajuta pe tine, ca parinte, sa construiesti o relatie semnificativa, de durata, cu copiii tai.

Intr-un studiu recent, parintii participanti la cercetare au fost rugati sa consulte o lista cu zece competente si sa o numeasca pe cea mai importanta, in materie de integrare si reusita sociala. Cea mai votata abilitate a fost, cum era de asteptat, comunicarea. Competenta de comunicare a batut, astfel, abilitatile traditionale, cum ar fi cititul, scrisul, munca in echipa si gandirea logica.

Poate ca acest lucru nu te surprinde, avand in vedere ca esti mereu conectata la tot ce se intampla in lume, prin intermediul tehnologiei moderne si al retelelor de socializare. Cu toate acestea, multi parinti nu realizeaza cat de mare este rolul lor in dezvoltarea si cultivarea abilitatii de comunicare a copiilor. Poti crea relatia pe care ti-o doresti cu cele mai importante persoane din viata ta, prin purtarea unor conversatii eficiente. Conteaza foarte mult ce spui, cum spui si cand spui un anumit lucru. Foloseste-te asadar de acest instrument pentru a crea o relatie de durata si semnificativa cu copiii tai.

Toti parintii trebuie sa fie constienti de ceea ce spun si cum spun. Comentariile negative pot altera o conversatie intr-un mod in care nu ti-l doresti. Cuvintele pe care tu le rostesti creeaza realitatea in care traiesti, viitorul tau si relatiile tale. Lucrurile despre care vorbesti - sau nu vorbesti deloc - iti definesc relatiile. Principalele conversatii in care sunt implicati copiii sunt cele pe care tu le ai cu ei, fie in mod direct, fie indirect, prin discutiile pe care le ai cu alte persoane, de fata cu copiii.

Ai puterea sa modelezi aceste conversatii, astfel incat relatia parinte copil sa aiba doar de castigat. Poti incepe sa schimbi lucrurile, apeland la urmatoarele 10 replici de impact:

1. Imi place de tine!

Este o afirmatie diferita de "te iubesc". Semnificatia ei este, de fapt, "imi place cum esti tu ca persoana". Utilizeaza ambele variante, pentru ca ajuta copilul sa capete incredere de sine.

2. Bravo, te prinzi repede!

A invata este un proces natural, iar copiii mici exceleaza in aceasta privinta. Ceea ce le spui le influenteaza modul in care vor invata sa faca anumite lucruri mai tarziu, in viata, cand contextul va fi unul mai dificil sau frustrant. Daca tu te arati incantata de faptul ca se prind repede de un lucru, le vei dezvota abilitatea de a face legaturi rapide pentru a gasi solutii la diverse probleme.

3. Multumesc!

Formele simple de curtoazie sunt o forma de respect. Abilitatile sociale au o importanta critica in viata, prin urmare trebuie sa il inveti de mic cum sa se poarte cu tact si gratie. Ofera-te pe tine ca model, spune tu mereu multumesc, din respect, si copilul iti va urma exemplul.

4. Ce-ar fi daca ne-am pune de acord...

Aceasta abordare se refera la stabilirea catorva reguli de baza, atunci cand vine vorba despre luarea unor decizii in familie. Existenta unor acorduri in vigoare te ajuta sa eviti problemele obisnuite de comunicare si iti ofera un cadru proprice gasirii de solutii si rezolvarii problemelor, atunci cand ele apar.

Odata ajuns la varsta adolescentei, copilul obisnuit sa i se ceara opinia, inainte de luarea unei decizii care afecteaza intreaga familie va fi mult mai putin predispus sa se ascunda si sa faca lucruri dupa cum il taie capul.

5. Povesteste-mi mai mult!

Printr-o astfel de replica, iti incurajezi practic copilul sa-si impartaseasca gandurile, sentimentele si ideile lui cu tine. Acest fapt implica, de asemenea, sa invati sa asculti. Copilul tau va aprecia enorm acest fapt, deoarece ii trannsmiti un semnal clar ca iti pasa ce ceea ce simte si pui pret pe ideiile sale. Dincolo de toate, incurajarea exprimarii emotionale iti ajuta copilul sa-si inteleaga starile, sa le accepte si sa le gestioneze in mod corect. Pe termen lung, efectul benefic este asigurarea echilibrului emotional.

6. Hai sa citim!

Sa le citesti copiilor tai are o multime de beneficii. Lectura ii ajuta sa isi dezvolte acele aptitudini-cheie, de care au nevoie pentru a reusi in viata. In plus, iti imbogateste relatia cu cei mici si le insufla dragostea de invatare. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca volumele de povesti le deschid copiilor poarta catre cunoasterea lumii si a oamenilor, precum si a diferitelor locuri si idei.

7. Toti gresim!

Problemele pot apararea oricand, peste tot. Iar oamenii comit mereu greseli. Si asta pentru ca nimeni nu este perfect. Confruntarea cu diferitele probleme inerente vietii de zi cu zi si invatarea din propriile greseli sunt deprinderi vitale in viata. Cand ti se intampla sa nu poti sa iti traiesti viata la standardele pe care ti le-ai impus singur, arata-le copiilor tai cum sa-si asume responsabilitatea pentru greselile proprii si mergi mai departe.

Prin urmare, nu le cere sa fie perfecti sau sa sa dea peste cap sa faca totul ca la carte. Poti avea surpriza ca ei sa faca exact pe dos si sa-ti insele asteptarile. Atunci cand nu pui presiune de copii si le lasi un pic de spatiu, cei mici se vor simti binecuvantati.

8. Imi pare rau!

Iata trei cuvinte pe care trebuie sa inveti sa le spui copilului tau. A recunoaste ca ai gresit nu inseamna ca iti vei pierde autoritatea parinteasca in fata copilului. Mai mult, invata sa eviti sa faci sau sa spui ceva de care sa iti para rau mai tarziu.

9. Ce parere ai despre asta?

Atunci cand le solicititi copiilor tai parerea in privinta unui lucru si le dai sansa sa participe la conversatiile de familie, le oferi sansa sa invete sa-si exercite abilitatea de luare a deciziilor si sa-si asume responsabilitatea pentru alegerile pe care le fac. A spune ceea ce crezi si a cere ceea ce iti doresti sunt competente fundamentale, care le vor servi copiilor de-a lungul vietii lor.

10. DA

Chiar daca "NU" este un raspuns viabil in multe situatii, parintii au tendinta sa foloseasca prea des acest cuvant. Dar daca vei crea un model de familie in care "DA" este deseori prezent, vei descoperi ca nu este este nevoie sa spui "NU" atat de des pe cat credeai.

Taguri Parenting Emotii copil

Articole recomandate

Citeste si despre