Ajutarea copiilor sa-si inteleaga si sa-si gestioneze emotiile este esentiala pentru sanatatea, fericirea si succesul lor emotional. Inteligenta emotionala afecteaza toate aspectele vietii noastre si nu este niciodata prea devreme sa incepem sa ne invatam copiii ce sunt emotiile si cum trebuie gestionate.
Exista o multime de modalitati de a-i ajuta pe copii sa-si inteleaga si sa-si exprime sentimentele. Iata cateva activitati simple din care copiii invata despre emotii!
Cititi o carte impreuna
Pe masura ce cititi o carte impreuna, discutati despre modul in care personajele se simt si vorbiti despre trairile pe care acestea le au. Intreaba-ti copilul de ce crede ca personajul respectiv simte in felul acela? Pune-i intrebari de genul: "Cum se simte personajul? Poti sa faci o fata care sa arate acel sentiment?". Jucati jocuri de rol in care pune-l sa isi asume un anumit personaj si sa descrie ceea ce simte.
Jucati teatru
Fie va alegeti personaje si o tematica anume, fie interpretati anumite sentimente ca si cum ati fi pe o scena. Atunci cand spui "trist", de exemplu, copilul va trebui sa adopte o mimica suparata si sa isi adapteze acestui sentiment intregul limbaj corporal. Spune apoi "incantat" si el va trebui sa isi schimbe brusc atitudinea. Va puteti juca asa pana ce veti trece prin toata gama de emotii.
Selecteaza emotiile
Cauta pe internet poze care sa ilustreze figuri umane manifestand diferite emotii. Printeaza-le si lipeste-le pe cartonase, amesteca-le, apoi imprastie-le pe masa. Explica-i copilului care sunt tipurile de stari ce pot fi resimtite de o persoana: tristete, bucurie, manie, mirare, exaltare, suferinta, furie, dezgust etc. Apoi cere-i sa sorteze imaginile in functie de starea pe care o exprima.
Jucati sarada emotiilor
Alege cateva scenarii, cum ar fi "pregatirea pentru a merge cu un roller coaster mare" sau "a nu fi invitat la o petrecere aniversara" si cere-i copilului sa arate ce ar simti intr-o astfel de situatie. Va puteti juca folosind cartonasele pe care sunt lipite figuri. Le asezi cu fata in jos pe masa, apoi intorci pe rand cate o imagine si il pui pe cel mic sa imite gestica, spunand si ce anume l-ar putea face sa traiasca acel sentiment.
Folositi culori pentru emotii
Stabileste cu copilul o lista de emotii: vina, manie, teama, tristete, furie, bucurie, relaxare, plictiseala, amuzament si asa mai departe. Explica-le pe fiecare in parte, apoi folosind spectrul culorilor, indeamna-l sa asocieze cate o culoare fiecarui sentiment in parte. Pune-l apoi sa deseneze ceva care il face sa fie suparat, apoi ceva care il face sa zambeasca.
Decupeaza si asociaza
Deseneaza pe hartie ochi, buze, sprancene in diferite ipostaze. Decupeaza-le, apoi cere-i copilului sa creeze diferite expresii emotionale unindu-le. Cere-i, de exemplu, sa creeze un chip care sa exprime felul in care se simte sau cum ar arata daca cineva i-ar face un cadou mult dorit.
Exemplifica-i emotiile
Cel mai usor va intelege cu adevarat emotiile atunci cand ii vei povesti in amanunt diferite situatii in care ai fost pus si felul in care te-ai simtit in acele momente. Invita-l apoi sa iti vorbeasca despre lucrurile frumoase sau mai putin frumoase din viata sa. Daca insista pe o emotie negativa, arata-i compasiune si ajuta-l sa o depaseasca, apoi impartaseste-i o experienta personala in care te-ai simtit intr-un mod asemanator.
Faceti bile antistres
Pentru acest joc ai nevoie de patru baloane colorate, de plastilina si de markere. Imparte plastilina in bucatele mici astfel incat sa o poti introduce pe orificiul balonului. Umple balonul cam cu un pumn de plastilina, apoi innoada-l. Poti folosi si boabe de orez in loc de plastilina. Le vei introduce mai usor in balon daca folosesti o palnie. Cu ajutorul markerelor deseneaza o fetisoara vesela, una trista, una mirata si una furioasa. Apoi lasa copiii sa identifice emotiile exprimate pe baloane.
Inventeaza cantece
Copiii invata cel mai simplu prin joc, iar cantecele sunt o modalitate extrem de simpla prin care le poti sugera anumite lucruri. Spre exemplu, inventeaza cantecele prostesti, pe baza unei melodii cunoscute. De genul: "Sunt fericit cand ies la joaca tra-la-la. Fa o fata fericita tra-la-la". Si copilul sau toti copiii prezenti mimeaza o figura fericita. Sau "Ma sperii cand aud un zgomot puternic tra-la-la. Hai sa facem o fata speriata tra-la-la". Si tot asa folosind intregul spectru al emotiilor umane.
Joaca "Ghiceste emotia"
Foloseste o coala de hartie cu care sa iti acoperi fata. Apoi, dezvaluie-ti usor, usor chipul, astfel incat copiii sa iti vada fie mai intai sprancenele, ochii sau gura, si sa incerce sa ghiceasca ce stare sufleteasca incerci sa imiti. Apoi sa spuna ce anume te-ar putea face sa te simti in felul acela.
Confectioneaza zarul emotiilor
Ai nevoie de un cub. Poti folosi unul dintre cele cu care copilul obisnuieste sa se joace. Apoi mai ai nevoie de sase emoji-uri, acele fetisoare pe care cu totii le folosim cand scriem pe chaturile paginilor de socializare. Printeaza-le si lipeste-le pe fiecare dintre fatetele cubului. Apoi "dati cu zarul". In functie de fetisoara care a nimerit la zar, copilul trebuie sa imite ceea ce vede.