5 puncte forte ale copiilor sensibili

/ / Modificat: 2017-05-17
5 puncte forte ale copiilor sensibili

Sensibilitatea este departe de a reprezenta o slabiciune de caracter. Dimpotriva, oamenii sensibili sunt oameni cu adevarat puternici. Ei reusesc sa isi pastreze intacta capacitatea de a se bucura de lucruri simple, precum mirosul florilor sau aparitia curbubeului dupa ploaie, dupa ce au cunoscut mizeria, nefericirea si saracia lumii.

Copiii sensibili sunt si ei binecuvantati cu puncte forte. Afla care sunt acestea si cum iti poti incuraja propriul copil sa le cultive!

Copiii sensibili sunt mai creativi

Copiii sensibili sunt dotati de cele mai multe ori cu o imaginatie vie, minunata, care le permite sa fie extrem de creativi. Unii se remarca inca de la gradinita prin talentele lor deosebite. Multi copii sensibili deseneaza extraordinar de frumos sau isi creeaza in minte propriile personaje si povestiri. Copilul tau este si el foarte sensibil? Atunci sunt sanse mari ca el sa dea dovada de creativitate si simt artistic deosebit.

Ajuta-l sa-si intareasca aceste calitati, acordandu-i timpul si spatiul necesar pentru manifestarea creativitatii. Un copil extrem de sensibil are nevoie de mult timp de repaos decat restul. Daca se simt supraaglomerat sau ocupat in mod constant, poate deveni foarte stresat. O solutie este sa-i asiguri instrumentele necesare pentru a-si manifesta simtul artistic. Evita sa ii judeci prea mult creatiile si abtine-te de la criticile care ar putea sa-i distruga creativitatea.

Copilul foarte sensibil isi doreste sa fie pe placul tuturor. Daca ajunge sa creada ca nu il placi, se poate descuraja foarte usor si poate renunta sa faca un anume lucru. In loc sa il intrebi de ce a colorat soarele in albastru, mai bine felicita-l pentru faptul ca a muncit mult sa finalizeze tabloul sau spune-i ce-ti place cel mai mult la el.

Copilul sensibil are constiinta extrem de bine dezvoltata

Copiii sensibili sunt, prin definitie, persoane extrem de emotionale. Ei sunt mereu in acord cu emotiile celor din jur, iar acest lucru le confera o constiinta deosebita. Totodata, copiii sensibili dau dovada de maniere mult mai bune decat media si incearca sa nu raneasca niciodata sentimentele nimanui. Sunt atenti fata de nevoile celorlalti, lucru care le aduce aprecierea oamenilor.

Intareste-i aceasta calitate, felicitandu-ti copilul ori de cate ori tine usa deschisa altora sau foloseste cuvinte politicoase precum "va rog" sau "va multumesc". Aprecierile verbale au mare valoare pentru toti copiii, dar ii hranesc sufleteste in mod deosebit pe cei mai sensibili. Constiinta lor extrem de bine dezvoltata ii determina sa se comporte cu cei din jur asa cum isi doresc sa fie ei tratati, la randul lor, de alte persoane.

Compasiunea, un alt punct forte al copiilor sensibili

Compasiunea si empatia sunt un alt punct forte al copiilor sensibili. Ei sunt capabili sa se puna in pielea ta si sa-ti citeasca emotiile de pe chip cu usurinta. Au o inima blanda, care aduce lumina in aceasta lume agitata si care trebuie protejata cu cea mai mare grija. Invata-ti copilul sa-si cultive inteligenta emotionala si abilitatile de care are nevoie pentru a face fata provocarilor si emotiilor sale intense.

Acorda-i spatiu sa-si exprime sentimentele si ajuta-l sa inteleaga ca trairile lui sunt profunde. Da-i voie sa planga. Nu te amuza niciodata pe seama sensibilitatii lui. Aceasta trebuie perceputa ca un dar si nu ca o slabiciune. Incurajeaza-l sa-si pastreze mereu sufletul tandru, prin acceptarea si recunoasterea tuturor emotiilor. Ofera-i modalitati de a-si exercita compasiunea, cum ar fi voluntariatul la un adapost pentru animale sau sponsorizarea unui copil nevoias.

Talentul de povestitor

Copilul sensibil acorda o atentie deosebita detaliilor. Combinata cu imaginatia si creativitatea activa, aceasta trasatura de caracter il transforma intr-un minunat povestitor. Cultiva-i acest punct forte, cerandu-i sa-ti spuna povesti, inainte de culcare.

Atunci cand in casa se asterne linistea, creativitatea lui atinge cote maxime. Incurajeaza-l sa scrie si sa nu rateze nicio oportunitate de a-si imbunatati stilul narativ.

Copilul sensibil este un prieten de nadejde!

sensibil

Multumita tuturor punctelor forte enumerate mai sus, copilul sensibil este un prieten bun si un frate grijuliu. In mod natural, el isi doreste sa raspunda nevoilor celorlalti si, pentru ca este extrem de intuitiv, stie cum se simt acestia prin simpla observarea a limbajului nonverbal. Sporeste-i aceasta putere, incurajandu-l sa mentina prietenii stranse, in cazul in care va mutati cu locuinta sau schimbati scoala. Tine legatura cu parintii celorlalti copii, pentru a putea organiza reuniuni, iesiti la joaca sau conferinte pe Skype.

Chiar daca un copil sensibil se dovedeste a fi un prieten bun, exista riscul ca el sa fie prea timid sau sa aiba nevoie de ajutor pentru a lega relatii cu cei din jur. In caz contrar, va trece neobservat iar cei din jur nu vor putea beneficia de punctele sale forte. Specialistii te sfatuiesc sa identifici acea abilitate relationala la care copilul tau trebuie sa mai lucreze, cum ar fi rezolvarea conflictelor, contactul vizual sau initierea unei conversatii.

Odata stabilita strategia, practica acea abilitate cu copilul, oferindu-te pe tine ca exemplu. Daca tu te comporti deschis si dai dovada de intelepciune in aplanarea conflictelor, copilul iti va copia comportamentul.

Taguri Copil sensibil Sensibilitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre