6 promisiuni pe care sa nu le faci niciodata copilului tau

/ / Modificat: 2018-02-27
6 promisiuni pe care sa nu le faci niciodata copilului tau

Pentru a-ti vedea copilul fericit, esti tentat sa ii faci tot felul de promisiuni pe care, desi te straduiesti, nu stii sigur daca le poti indeplini. Indiferent de cat de onorabile sunt intentiile tale, atunci cand vine vorba despre promisiuni facute copilului, o atentie deosebita ar trebui acordata cuvantului "promit", mai ales cand este vorba de lucruri al caror control nu il stapanesti in mod absolut.

Iata cateva din promisiunile pe care sa nu le faci niciodata copilului tau:

1. "Iti promit ca imi voi lua o zi libera ca sa stau cu tine"

Sigur ca poti sa iti iei o zi libera ca sa petreci timp cu copilul; modalitatea de formulare a promisiunii este insa foarte importanta. Nu specifica o zi anume in care vrei sa faci acest lucru daca ai un serviciu care iti poate solicita atentia in ultima secunda sau daca mediul in care lucrezi nu este unul cert.

2. "Iti promit sa mergem in vacanta la…"

Este o alta promisiune pe care ai putea fi tentata sa o faci ca si consolare. Daca nu ai siguranta unei disponibilitati financiare, mai bine planuiti vacanta impreuna. In acest fel va intelege ce inseamna economisirea resurselor financiare castigate prin munca si ce presupune un buget alocat unei vacante.

3. "Iti promit ca nu ne vom muta niciodata"

Poti sa iti schimbi jobul sau cineva din familie se poate imbolnavi, circumstantele se pot schimba independent de vointa ta in orice moment. Viata este imprevizibila si asta este una din acele promisiuni care nu ar trebui niciodata facuta unui copil, pentru a nu-l dezamagi inutil.

4. "Iti promit ca ne vom impaca"

In situatia unei despartiri, aceasta este o promisiune pe care nu o poti face pentru ca nu tine doar de tine ci si de fostul tau sot, al carui comportament nu il poti anticipa, oricat de mult ti-ai dori.

5. "Iti promit ca voi veni la spectacolul tau de Craciun/ partida de fotbal" (sau orice alt eveniment important pentru copilul tau)

Iti doresti sa fii acolo si vei face tot ce e cu putinta sa ajungi. Dar daca exista cea mai mica sansa ca ceva sa te impiedice, nu promite ci incearca sa ii comunici intentia ta de a fi alaturi de el si ai grija sa ai un grup de suport in jurul tau (prieteni, familie) care sa te poata inlocui cu prezenta lor, daca este nevoie.

6. "Iti promit ca nu voi avea prieteni pe care tu sa nu ii placi"

Sigur, este important ca cei apropiati tie sa fie placuti de copilul tau, copiii au o capacitate aparte de a vedea ceea ce noi nu vedem in ceilalti. Dar a face o astfel de promisiune inseamna sa ii dai copilului o putere de decizie mult prea mare, pe care nu are nici maturitatea necesara si nici dreptul de a o exercita.

Nu face promisiuni care nu tin in totalitate de tine, care nu sunt in aria ta de control. Nu face promisiuni care se pot intoarce impotriva ta si nu face promisiuni in momente de slabiciune. Acorda intotdeauna atentie modului in care formulezi promisiunea si evita sa folosesti cuvantul "promit" daca nu ai certitudinea ca poti respecta promisiunea respectiva. Tine cont de elementul imprevizibil al vietii si de fragilitatea increderii unui copil in promisiunile parintilor.

Doar asa vei evita dezamagirea celui mic si vei contribui la sporirea increderii lui in promisiunile facute de tine!

Taguri Promisiuni copii Respectare promisiune copii

Articole recomandate

Citeste si despre