Copilul tau e foarte atasat de tine, motiv pentru care iti va cauta non-stop prezenta. E tentat sa verse o lacrima imediat ce nu ii convine cate ceva. Adoarme numai dupa zeci de minute de leganat. E posibil sa ai un copil sensibil si nu un copil-problema, asa cum sunt tentati cei din jur sa il catalogheze. Un copil sensibil nu este nicidecum o corvoada, daca stii sa vezi partea buna a lucrurilor.
Copiii au o emotionalitate mult mai pregnanta decat adultii, traiesc la intensitate maxima ceea ce li se intampla si se exprima pe deplin. Unii copii sunt insa mai sensibili decat altii. Ei reactioneaza mai puternic la mediul in care traiesc si prefera persoanele calme si blande, care stiu sa se coboare la nivelul lor. Iar intelegerea - care trebuie sa vina din ambele directii: sa fii inteles si sa te simti inteles - reprezinta cheia educatiei unui copil cu o sensibilitate senzoriala si emotionala crescuta. Ideea este sa nu iti pese atat de mult de ceea ce cred cei din jur, ci sa il pui pe cel mic in centrul preocuparilor tale ca sa reusesti sa ii gestionezi aceasta sensibilitate crescuta. In realitate, ar trebui sa te bucuri ca ai un astfel de copil, intrucat vei descoperi faptul ca acesta este mult mai intuitiv si mai capabil de a empatiza cu usurinta cu cei din jur comparativ cu restul copiilor.
Potrivit statisticilor, 15-20% dintre copii manifesta o sensibilitate crescuta.
Cum recunosti un copil sensibil
Sensibilitatea emotionala este innascuta si nu poate fi schimbata de-a lungul vietii, ci doar gestionata. De aceea, este important sa recunosti semnele care iti arata ca ai un copil sensibil si sa actionezi in consecinta.
Izbucneste in plans foarte usor
Copiii foarte sensibili simt mult mai intens emotiile celor din jur si sunt mai afectati de ele decat altii. De aceea, ei pot fi foarte usor coplesiti de emotii puternice si, intrucat nu sunt in masura sa vocalizeze, sa isi exprime in cuvinte trairile, incep sa planga. Chiar daca lacrimile micutului tau izbucnesc foarte des, nu inseamna ca ai un copil slab sau un copil exagerat. Din contra. Vei descoperi ca, pe masura ce creste, va fi capabil sa anticipeze mai bine reactiile celorlalti, iar lacrimile lui reprezinta modul in care acesta va procesa teama, supararea, dezamagirea.
Ia greu decizii
Unii copii sensibili au nevoie de mai mult timp pentru a lua decizii, intrucat simt nevoia sa proceseze mai mult informatia, sa ia in calcul toate scenariile posibile si implicatiile pe care le presupun. Acesti copii nu sunt incapabil sa se hotarasca asupra unui lucru, ci prefera sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia o decizie, luand in considerare impactul pe care actiunile lor il au asupra celorlalti.
Ia totul personal
Pentru un copil sensibil, tot ceea ce se intampla in jurul sau pare un afront care i se aduce, direct sau indirect. Si va reactiona. Acest lucru ii dezvolta insa prudenta si un simt al observatiei mult mai bine dezvoltat decat in cazul celorlalti copii. In plus, acest lucru arata cat de mult ii pasa acestui copil mai delicat emotional de lucrurile care se petrec in jurul sau. El va face tot posibilul pentru a corecta orice greseala.
Empatizeaza foarte mult
Majoritatea copiilor sensibili nu sunt doar primii care se supara atunci cand simt ca cineva profita de latura lor vulnerabila, ci sunt, de asemenea, capabili sa simta cand cineva se afla intr-o primejdie. Acesti copii sunt mai constienti de felul in care se simt cei din jurul lor, le ,,citesc gandurile" si pot sari in ajutorul lor tocmai pentru ca stiu ceea ce simt, pentru ca se pot transpune, inconstient, in situatia in care cel de langa el se afla.
Reactioneaza foarte rapid
Copiii sensibili tind sa fie foarte usor coplesiti de emotii, motiv pentru care si reactioneaza mai repede decat o fac alti copii. Ei nu sunt in stare si nici nu isi doresc sa faca eforturi pentru a-si ascunde trairile. Acesta este un lucru bun, intrucat conflictele in care sunt implicati vor fi rezolvate mult mai usor, data fiind deschiderea de care dau dovada, exteriorizarea gandurilor si a sentimentelor lor.
E mai profund
Copiii sensibili gandesc profund si au tendinta de a adresa intrebari la care, de multe ori, parintii gasesc cu greu un raspuns. Sunt precauti si prefera sa se gandeasca bine inainte de a actiona. Ei empatizeaza mult cu persoanele din jur, in special cu cele aflate in situatii delicate. Chiar daca de obicei a gandi in profunzime poate insemna si a trai durerea mai intens, acesti copii pot avea o viziune diferita, mult mai matura, decat cei de varsta lor.
E mai disciplinat
Un copil dotat cu o sensibilitate crescuta e mai constient de sine si mai preocupat de ceea ce cred despre el cei din jur. De asemenea, tinde sa fie mai manierat, mai atent la felul in care se prezinta in societate, intrucat are grija de felul in care actiunile sale ii afecteaza pe ceilalti. Asadar, trebuie sa te bucuri daca ai un copil foarte sensibil. E mai afectuos si are nevoie, la randul lui, de dragoste si atentie. Insa ceea ce ii oferi vei primi in schimb inzecit.