Emotiile pun stapanire pe copii inca de la nastere. Atunci cand sunt bebelusi ei nu resimt efectele coplesitoare ale emotiilor, dar pe masura trecerii anilor ele pot pune probleme in dezvoltarea lor emotionala daca nu sunt controlate cum trebuie. Afla cum il ajuti sa isi stapaneasca emotiile!
La implinirea varstei de 1 an, micutul tau va experimenta o multime de emotii si sentimente. In jurul acestei varste copilul resimte cel mai bine emotiile in momentul in care lucrurile nu ies cum vrea el sau nu i se satisfac anumite dorinte. Insa ei nu le constientizeaza, De la 2 ani incolo ei pot fi ajutati sa controleze si sa faca fata trairilor emotionale care incep sa le invadeze treptat viata.
Ai grija la reactiile tale
Copilul mic nu rationalizeaza emotiile, chiar daca le traieste de cand este foarte mic. El nu stie pe care emotii trebuie sa le ignore si care sunt justificate. De aceea se intampla ca micutul tau mai intai sa se uite la tine atunci cand cade si se loveste inainte de a reactiona in vreun fel.
Felul in care reactionezi il ajuta sa isi dea seama cat de grava este situatia respectiva si daca trebuie sa fie suparat, trist, nervos. Este important sa il inveti sa selecteze emotiile care sunt justificate si care trebuie manifestate si de cele pe care trebuie sa le ignore sau sa le depaseasca.
Lauda-l de fiecare data cand face ceva bine
Ajuta-l sa descopere paleta de emotii pozitive in defavoarea celor negative. Lauda-l de fiecare data cand face ceva bine si il vei ajuta sa experimenteze mandria, satisfactia si sentimentul de multumire de sine.
Ajuta-l sa isi exprime emotiile
Odata cu dezvoltarea limbajului si articularea cuvintelor, micutul trebuie invatat sa isi exprime emotiile prin care trece. In acest fel le va putea depasi si confrunta in mod corect pe cele negative si va invata sa le recunoasca si aprecieze pe cele pozitive.
Invata-l tehnici de calmare si autocontrol
Invata copilul cum sa faca emotiilor puternice pe masura ce le traieste. Ajuta-l sa descopere tehnici care functioneaza in calmarea lui - muzica, cititul, plimbarea, desenatul etc. Invata-l exercitii de respiratie si de relaxare pentru a le folosi atunci cand are nevoie.
Foto: blogs.bgsu.edu