Copilul introvertit, trucuri de crestere si ingrijire

/ / Modificat: 2014-06-03
Copilul introvertit, trucuri de crestere si ingrijire

Copilul introvertit mai este considerat in termeni populari si timid. Este genul retras, izolat care nu isi exteriorizeaza sentimentele. Parintii au ceva batai de cap in a intelege, creste si educa un astfel de micut. Iata cateva trucuri si solutii pentru a ingriji un copil introvertit!

Un copil introvertit nu va fi niciodata sufletul unei petreceri si nici nu va avea zeci de prieteni in jurul lui. Dar trebuie sa intelegi ca nici nu isi doreste asta. Nu este sau nu ar fi ceea ce l-ar face fericit sau l-ar ajuta sa se dezvolte. Secretul in a creste un astfel de copil nu consta in a-l transforma intr-un extrovertit, ci in a-l ajuta sa se adapteze, cu felul lui de a fi, diverselor situatii sociale si de a-l ajuta sa faca fata conflictelor cu care se confrunta intr-un mod cat mai eficient si confortabil.

Pretuieste copilul pe care il ai

Temperamentul nu poate fi schimbat. Este o mostenire genetica care nu poate fi prelucrata si modificata pe parcursul anilor. De aceea, este important nu doar sa accepti copilul asa acum este, ci sa cauti punctele lui forte, sa le explorezi si valorifici la maximum. Iubeste-l asa cum este si nu incerca sa il schimbi in niciun fel!

Descopera si cultiva-i pasiunile sau hobby-urile

Copilul introvertit are tendinta de a dezvolta pasiuni extrem de profunde si valoroase. Implicarea lui cat mai timpurie in astfel de activitati este solutia pentru fericirea si bunastarea lui. In plus, il ajuti foarte mult si sa-si cladeasca stima de sine si increderea in forte proprii.

Expune-l treptat la situatii si experiente noi

Resepecta-i limitele si dorintele. Iar daca micutul tau opune rezistenta in a merge la diverse reuniuni sociale sau la a cunoaste pe cineva, atunci cea mai buna abordare este expunerea treptata. Nu duce copilul direct la un eveniment cu zeci de persoane. Incearca sa ii faci "intrarea" in grupuri restranse. Apreciaza-i si lauda-i eforturile. De exemplu, spune-i "am vazut ca te-ai dus la cei 2 copii de acolo azi in parculet; stiu cat de greu ti-a fost, dar sunt mandra ca ai reusit".

Specialistii sustin ca expunerea timpurie, inca de cand e bebelus, la evenimente precum nunti, botezuri, zile de nastere si alte evenimente de grup este benefica pentru adaptarea mai usoara a copilului la contexte sociale.

Nu eticheta sau porecli copilul

Nu incerca sa faci glume pe seama lui sau sa il etichetezi sub denumirea de rusinos, timid sau alte porecle mai rautacioase. Copilul va deveni frustrat si va avea impresia ca ceva nu este in ordine cu el. Nu trebuie sa creada ca este bolnav.

Ajuta-l sa isi faca prieteni

Orice copil, introvertit sau nu, are nevoie de cel putin 1 sau 2 prieteni buni. Si, chiar daca nu se simte in largul lui intre copii, trebuie sa il ajuti sa isi faca cativa prieteni astfel:

  • practicati jocuri de rol (faceti diverse scenarii, arata-i cum se face cunostinta cu cineva etc.);
  • ajuta-l sa isi gaseasca cuvintele potrivite pentru a aborda si adera la un grup de copii la locul joaca;
  • organizeaza intalniri de joaca pentru copii (dar ai grija ca la inceput sa chemi pe rand, cate unul sau 2 copii, nu foarte multi odata).

Taguri Copil introvertit Socializare copii

Articole recomandate

Citeste si despre